Wicked neemt de allerhoogste vlucht

Op Broadway is Wicked na acht jaar nog steeds één van de bestverkopende shows. Ook op West End en andere plaatsen in de wereld waar deze show te zien is (geweest) is het succes onnavolgbaar. Wereldwijd heeft deze productie een enorme schare fans verzameld. Kortom: Wicked is een hype, een hype die nu 365 dagen lang in Nederland beleefd kan worden.

Wat: Wicked
Wie: Oa. Willemijn Verkaik, Chantal Janzen, Jim Bakkum & Niels Jacobs
Wanneer:
6 november 2011 (première)
Waar: AFAS Circustheater, Scheveningen
Door: Saskia Ebbing

Waar het culturele erfgoed van Grimm (sprookjes) in de Europese samenleving is ingebed, is er in Amerika één verhaal dat elke Amerikaan kent en dat zich sterk wortelt in de Amerikaanse cultuur: The Wizard of Oz. Een verhaal dat het Nederlandse publiek zich vooral zal herinneren van de gelijknamige film uit 1939. De karakters zijn daardoor waarschijnlijk minder sterk ingebed in de belevingswereld van de gemiddelde Nederlander dan in die van de gemiddelde Amerikaan. Desondanks neemt Wicked het Nederlandse publiek mee op een betoverende reis door het land van Oz in een verhaal over goed en kwaad maar bovenal over vriendschap.

Wicked, naar het boek van  Gregory Maguire, vertelt het verhaal achter de alom bekende personages uit The Wizard of Oz. Het vertelt de geschiedenis van Glinda, de goede heks van het noorden, en Elphaba, de slechte heks van het westen. Hun levens werden al vroeg verbonden, nog voordat Dorothy ook maar afwist van het bestaan van de wereld van Oz.

Een wereld die door het creatieve team fabuleus ten tonele wordt gebracht. Het decor is indrukwekkend en creeërt samen met de belichting een betoverende wereld waarin de personages uit Oz tot leven kunnen komen. Personages die er overigens prachtig uitzien en dankzij de tot in detail uitgewerkte kostuums en grime. Stephen Schwartz, onder andere bekend van de filmmuziek van ‘The Prince of Egypt’, componeerde voor Wicked een moderne bombastische score. De muziek kent vele hoogtepunten waaronder ‘Ik lach om zwaartekracht’ (Defying Gravity), ’t Is nooit goed’ (No Good Deed) en het mooie ‘Ik ben het niet’ (I’m not that girl). De liedteksten (ook van Stephen Schwartz) zijn verdienstelijk naar het Nederlands vertaald door Martine Bijl. Bijl is er vooral in geslaagd om een sterke vertaalslag te maken waar het de humor betreft. Desalniettemin zijn de meer serieuze songs als ‘I’m not that girl’ (Ik ben het niet) en ‘For Good’ (Door jou alleen) erg mooi vertaald.

Toen werd aangekondigd dat Chantal Janzen de rol van Glinda zou gaan vertolken was men het er unaniem over eens dat deze rol haar qua humor op het lijf geschreven is. Toch klonken er ook kritische geluiden. Deze hadden vooral betrekking op het feit of Janzen de benodigde hoogte voor enkele songs op haar stembereik heeft liggen. Tijdens de première overtuigde zij echter vriend en vijand. Janzen zingt noten die men nog niet eerder van haar heeft gehoord. Zoals verwacht zit het met het spel en de humor meer dan goed. De invulling die Janzen geeft aan de scène/song ‘Populair’ is dan ook hilarisch.

Jim Bakkum blijft met zijn vertolking van Fiyero dicht bij zichzelf, misschien wel iets te dicht. Zijn spel mist kracht en zeker in stil spel mist Bakkum overtuigingskracht. Zijn stem past echter goed bij zijn songs. De grote solo van Bakkum: ‘Dans door de dag’ klinkt lekker en oogt soepel. Bakkum danst deze premièredag goed door.

Bill van Dijk was voor het laatst op het podium van het Circustheater te zien in de rol van Regelaar. Nu, meer dan 10 jaar later, kruipt hij in de huid van de Tovenaar van Oz. Een rol die hem past als een jas. Van Dijk wordt bijgestaan door Pamela Teves als Madam Akaber. Aandoenlijk is Niels Jacobs als Moq, de Munchkin die zijn hart verloren is aan Glinda maar geen respons krijgt. Alle ogen waren vanavond echter gericht op één iemand in het bijzonder.

Deze persoon is misschien een wel net zo groot fenomeen als de productie op zich. De van oorsprong Brabantse musicalactrice Willemijn Verkaik maakte furore op de Duitse bühne en is samen met het Duitse decor meegereisd naar Scheveningen. De weergaloze prestatie die haar in Duitsland avond aan avond staande ovaties opleverde, levert ze moeiteloos in haar moedertaal. Verkaik zet als Elphaba een performance neer van wereldklasse. Getuige haar weergaloze vertolking van ‘Ik lach om zwaartekracht’, kan het Nederlandse publiek na vanavond dan ook niet ontkennen dat het meer dan terecht is dat Verkaik door de liefhebbers van Wicked is uitgeroepen tot de beste Elphaba ter wereld.

Wicked laat het publiek de zaal verlaten met een gevoel van ‘wow!’, en dat niet alleen door de muziek, het spektakel of de fantastische cast, maar ook door het ontroerende verhaal van twee vriendinnen voor het leven. De voorstelling is magisch en heeft een prachtig duo (Verkaik & Janzen) in de hoofdrollen. Wicked neemt de allerhoogste vlucht.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies