Lelies: één brok emotie

Judas Theaterproducties presenteert dit seizoen een creatie. Sam Verhoeven (Muziek), Allard Blom (script en liedteksten) en Martin Michel (Regie) sloegen de handen ineen om de film “Lilies”, gebaseerd op het toneelstuk “Les feluettes”, als musical op de planken te brengen. Deze samenwerking resulteerde in een intens meesterwerkje.

Wat: Lelies
Wie: O.a. Door van Boeckel, Hans Peter Janssens, Timo Descamps & Mathew Michel
Wanneer: 28 november 2011
Waar: Fakkeltheater: Rode zaal,  Antwerpen (België)
Door: Sebas Verboom

Als bisschop Jean Bilodeau in 1952 wordt gevraagd de laatste biecht af te nemen van een gevangene, staat de bisschop een verrassing te wachten. De gevangene in kwestie, Simon Doucet, deelt een verleden met Bilodeau. Samen met de andere gevangenen uit de mannengevangenis voert  Simon een toneelstuk op over het gedeelde verleden van beide heren. Een toneelstuk dat voornamelijk draait om het leven van Vallier de Tilly (Lelie), of beter gezegd: over zijn dood. Langzaam ontvouwt zich de geschiedenis die al jaren aan Simon vreet en door bisschop Bilodeau verdrongen is.

Lelies is zo’n voorstelling die voortduurt, ook als het applaus al uren is verstomd. Vanaf de eerste minuut van de voorstelling kruipen Simon, Vallier de Tilly en Jean Bilodeau onder je huid. Ondanks dat het verhaal van deze drie jongens lastig te vatten is in slechts enkele woorden draait het in de kern om liefde. Liefde die zich in vele vormen aandient, liefde die niet geaccepteerd is, liefde die onbeantwoord blijft en de liefde die zo hartstochtelijk is dat zij alles overwint.

Het verloop van het plot laat zich tot op zekere hoogte raden, desondanks blijft Lelies spannend tot de laatste minuut. De makers zijn er in geslaagd om een intense sfeer te creëren die meer dan eens uitbarst in een vuurwerk van emoties, om aan het einde van de voorstelling terug te komen tot een genadeloos psychologisch spel tussen twee getormenteerde mannen.

Sam Verhoeven schreef een ongelofelijk sterke melodieuze score. Gebracht door een sterk orkest onder leiding van Pol van Fletteren weet de muziek op een verfijnde wijze de emoties van de personages over te dragen. Songs als ‘De leegte in mij’, ‘Heb mij lief’ en ‘Waarom bidden’ zijn stuk voor stuk pareltjes. Het is knap hoe de muziek er voor zorgt dat de betekenis van een tekst volledig kan omslaan. Hierdoor krijgt het nummer ‘Lachen als je liegt’, dat vanaf de eerste noot een vrolijke toon kent, een wrange bijsmaak.

De personages worden vertolkt door een fenomenale cast. Door van Boeckel ontroert vooral met stil spel als bisschop Jean Bilodeau. Hans Peter Janssens weet op een breekbare, maar toch krachtige wijze gestalte te geven aan de getormenteerde gevangene Simon Doucet. De jonge Simon wordt mooi vertolkt door Timo Descamps. Leendert de Vis geeft als gevangene gestalte aan de jonge Jean Bilodeau. Een personage die misschien niet bij iedereen even sympathiek overkomt. Toch weet De Vis diep te ontroeren met het nummer ‘Waarom bidden?’, waarin hij zich richt tot god.

Wie ook diep weet te ontroeren is Ara Halici. Halici speelt één van de mede gevangenen die in de huid kruipt van Gravin de Tilly. Slechts met enkele woorden weet Halici als moeder van Vallier duidelijk te maken waar het in Lelies om gaat: “Dank je wel, dat is nu ware liefde”. Een uitspraak waarop een reeks scenes volgen die niemand onberoerd zullen laten. Scenes waarin Halici laat zien dat hij een begenadigd acteur is, een acteur die hier misschien wel de beste vertolking uit zijn carrière neer zet. De zoon (Vallier, ook wel Lelie genoemd) wordt gespeeld door Matthew Michel. De vertolking van Michel is puur en vol van passie.

Niet alleen de vertolking van Michel is puur. Lelies is in zijn geheel een pure voorstelling. Een pure voorstelling waarin alle stukjes perfect op hun plek vallen in een regie van Martin Michel. Lelies is spanning, pijn, passie, wrok, begeerte, jaloezie en bovenal liefde. Kortom: Lelies is één brok emotie dat niemand onberoerd zal laten.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies