Rames; de schaduwkanten van Ramses Shaffy uitgelicht

Albert Verlinde Entertainment ontwikkelde een nieuwe musical over het leven van Ramses Shaffy met daarin de grootste hits van de zanger. Liesbeth List, goede vriendin van Rames, heeft intensief meegewerkt aan de totstandkoming van de voorstelling.  Precies twee jaar na zijn overlijden ging de voorstelling feestelijk in première in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag.

Wat: Ramses
Wie: William Spaaij, Cindy Bell, Hans Hoes, Lidewij Benus en Thomas Cammaert
Wanneer: 30 november 2011 (voorpremière)
Waar: Koninklijke Schouwburg , Den Haag
Door: Jouke van Buuren

De voorstelling vertelt het verhaal van Ramses. Zo ziet het publiek de oude Ramses (Hans Hoes) in gesprek gaan met zijn jeugdige evenbeeld (William Spaaij) maar ook met de jonge Liesbeth List (Cindy Bell) en liefde Joop Admiraal (Thomas Cammaert). De oude Ramses kijkt terug vanuit het Amsterdamse verpleeghuis, het Sarphatihuis, waar hij verzorgd wordt door verpleegster Edith. Onder de invloed van al heel wat glazen drank kijken de oude en jonge Ramses terug op de mooiste, ontroerendste, verdrietigste en meest zware tijden van het leven van Ramses.

Het script van Dick van den Heuvel houdt het publiek scherp. Het leven van Ramses wordt namelijk niet chronologisch verteld maar door middel van gesprekken tussen de oude en jonge Rames. Het grote voordeel is dat de voorstelling blijft boeien, ook al weet je hoe het leven van Ramses is verlopen. Ramses was mede door zijn alcoholgebruik geen gezellige man. Toch lukt het scriptschrijver van den Heuvel niet om Ramses ook maar even sympathiek over te laten komen. Meeleven met de oude en jonge Rames wordt het publiek wel erg moeilijk gemaakt. Ook Cindy Bell als jonge Liesbeth List weet slechts sporadisch te ontroeren. Dit komt vooral omdat haar personage erg fragmentarisch wordt neergezet. Iets wat enkel alleen aan de regisseur (Peter de Baan) en scriptschrijver te verwijten valt. Er is maar één personage dat weet te ontroeren en dat is de jonge Joop Admiraal, vertolkt door Thomas Cammaert. Cammaert zet een verliefde en zorgzame Admiraal neer en weet als enige echt te ontroeren.

Hans Hoes (die vanaf januari de rol van oude Ramses deelt met Tom Jansen) is een sprekende vertolking van de afgetakelde Ramses. Naast hem staat de jonge William Spaaij als jeugdige Rames. Spaaij weet een nieuwe kant van zichzelf te laten zien. De sympathieke Spaaij verandert in een botte, liefdeloze en egocentrische Ramses waardoor je Spaaij niet meer herkent. Hans Hoes weet met sterk spel de aftakelende Ramses goed neer te zetten en de chemie tussen hem en Spaaij is ijzersterk.

Muzikaal is de voorstelling een avond vol herkenning. Vooral de sterke zang van Spaaij, Bell en Cammaert is een genot om naar te luisteren. Enkele liedjes van Ramses passen perfect in het script en weten net als een musicalliedje een stuk van het verhaal te vertellen. Niet alle liedjes lijken geschikt (geplaatst) te zijn om het verhaal te vertellen. Toch stoort het niet iedereen, het publiek verwacht natuurlijk ook de grootste hits van Ramses.

Ramses is een voorstelling over vooral de schaduwkanten van Ramses. Hierdoor weet het personage Ramses niet te ontroeren en voel je als publiek weinig mee met hem. Helaas krijgen andere castleden nauwelijks de ruimte om te stralen, al lukt het Bell en Cammaert soms om ook hun moment te pakken. Het leven van Rames weet men vooral op een boeiende en interessante manier te vertellen maar helaas krijg je weinig sympathie voor de hoofdpersonages.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies