Het succesverhaal van De Winnaar

Het is in deze tijd wel heel vreemd als je nog nooit een talentenjacht op televisie hebt gezien, of er op zijn minst van hebt gehoord. Sinds de eerste serie Idols in 2003 winnaar Jamai Loman lanceerde, zijn er aan de lopende band diverse talentenjachten te zien geweest. Van Idols tot Op zoek naar.. tot tot X-factor: achter elkaar werden jonge talenten direct naar misschien wel het hoogtepunt van hun carrière geschoten. Maar of dat ook altijd zo goed afloopt..?

Wat: De Winnaar
Wie: Jamai Loman, Thomas de Bres en Christine van Stralen
Waar: M-lab, Amsterdam
Wanneer: 17 december 2011 (première)
Door: Saskia Ebbing

Emile Louwers, gespeeld door Jamai Loman, is de winnaar van een talentenjacht op tv. De manager (Thomas de Bres) die hem zal begeleiden in zijn carrière, weet binnen no time een meer dan overvolle agenda voor hem te creëren. De chauffeur (Christine van Stralen) brengt Emile overal naartoe, en voert onderweg nogal wat gesprekken met hem. De Winnaar geeft ons een kijkje achter de schermen. In dit fictieve verhaal zien we dat niet alles alleen maar glitter en glamour is.

Jamai Loman is natuurlijk dé aangewezen persoon om de rol van de Winnaar te vertolken. Hij was immers Nederlands eerste (Idols)winnaar, inmiddels bijna 9 jaar geleden. Hoewel het verhaal niet autobiografisch is vertoont het (natuurlijk) wel enkele overeenkomsten met zijn carrière. Zo vertelde hij bij Pauw & Witteman dat hij de boodschap waarmee de voorstelling begint, helemaal herkent: “Ik weet niet meer precies hoe het gegaan is. Het is dat er videobeelden van zijn dus ik weet dat ik daar was, maar het was voorbij voor ik er erg in had.”

Loman heeft een mooie warme en tevens krachtige stem, waarmee hij de verschillende nummers die hij mag zingen veelal prachtig ten gehore brengt. Hoogtepunten zijn ‘Breakeven’ (origineel van The Script) en het ietwat aangepaste ‘My broken hearted girl’ (Beyoncé). Hij weet in deze nummers de gevoelige snaar te raken. Een sterk contrast met het opgewekte en energieke ‘Let me entertain you’ (Robbie Williams) wat hij keer op keer zingt. Hoewel hij in het laatstgenoemde af en toe niet helemaal zuiver is, weet hij met zijn sterke spel wel steeds het juiste gevoel weer te geven.

Thomas de Bres weet als de hyperactieve, ietwat arrogante maar bovenal enorm op zijn eigen fantastische vaardigheden vertrouwende manager direct de juiste toon te zetten. Vanaf het begin is hij een irritant en betweterig mannetje dat vooral zichzelf en zijn eigen hachje belangrijk vindt, maar dit probeert te verhullen met gladde praatjes. De Bres speelt zijn rol met verve en komt zeer overtuigend over.

Bijzonder aan deze voorstelling is dat het een interactief element bevat. Van tevoren kun je via Facebook en/of Twitter vrienden worden met De Winnaar, en op die manier tijdens de voorstelling live meedoen en zelfs enige invloed uitoefenen op keuzes die gemaakt worden en op het verloop van bepaalde gebeurtenissen. Het decor is daarbij van groot belang: tegen de achterwand aan een enorm videoscherm waarop het Facebook/Twitteraccount van Emile te volgen zijn, en daarnaast nog vier kleinere beeldschermen waarop korte videofragmenten worden afgespeeld die de voorstelling ondersteunen. Verder zien we enkele podiumdelen en een paar stoelen, that’s it. Zoals we het kennen van M-lab: eenvoudig maar doeltreffend.

Het publiek zal misschien even moeten wennen aan dit concept, maar als alle techniek goed werkt en men heeft het principe door, dan is De Winnaar een boeiende en vlotte voorstelling. Her en der zal de voorstelling nog wat strakker worden, maar nu is het al een voorstelling die het kijken meer dan waard is!

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies