Fiddler on the Roof: zeldzaam puur en krachtig

Fiddler on the Roof (in Nederland beter bekend als Anatevka) is een echte klassieker. Veel klassiekers hebben een duf imago en weten anno 2011 niet veel mensen nog te raken. Fiddler on the Roof is echt de uitzondering op de regel. Met dan aan regisseur Frank van Laecke en prachtige decor weet ook de Vlaamse Tevje iedereen te raken.

Wat: Fiddler on the Roof
Wie: O.a. Lucas Van den Eynde, Karin Jacobs, Deborah De Ridder en Anne van Opstal
Waar: Stadsschouwburg, Antwerpen (België)
Wanneer: 18 november 2011 (première)
Door: Jouke van Buuren

Fiddler on the Roof vertelt het verhaal van de arme melkboer Tevye. Tevye woont met zijn vrouw Golde en hun vijf dochters in het dorpje Anatevka. Zijn drie oudste dochters zijn op de leeftijd dat ze gehuwd mogen worden. Het liefst ziet hij hen trouwen met geleerde mannen, die net als hij de liefde voor Bijbelstudie koesteren. Al snel blijkt dit geen realistische verwachting te zijn. Tot Tevye’s grote verdriet kiezen alle drie de oudste dochters voor een man waarmee Tevye zich moeilijk kan verenigen. Gedwongen door de omstandigheden en uit liefde voor zijn dochters moet Tevye steeds vaker concessies doen aan de voor hem zo dierbare tradities. Tevens hangt de dreiging van het groeiende Russische regime het dorpje Anatevka boven het hoofd. Dit alles samen mond uit in een ontroerende climax. Deze voorstelling was met het zelfde decor en regieconcept enkele jaren geleden ook te zien als nationale tour door Nederland en vanaf nu in Vlaanderen.

Fiddler on the Roof is om verschillende reden met recht een klassieker. De muziek van Jerry Bock met de door Koen van Dijk vertaalde liedteksten zijn ijzersterk. Iedereen kent liedjes zoals Traditie,Als ik toch eens rijk was, Koppelaar maar ook de minder bekende liedjes zoals Hou je van mij? En Zonlicht, Maanlicht zijn enkele pareltjes uit deze voorstelling. De voorstelling bevat humor en ontroering maar de voorstelling is vooral puur. Puur in zijn emoties en boodschappen, het decor is simpel maar zeer doeltreffend. Toch is het decor vooral ondersteunend en briljant. Zo is de eindscène alleen al een reden om de voorstelling te bezoeken.  Hierdoor staat het verhaal centraal en is het geen voorstelling met uitbundige kostuums en grootse decors. Ster van de show is Lucas Van den Eynde. Van den Eynde is bekend van enkele Vlaamse series maar heeft vooraal naam gemaakt met zijn vertolking van priester Daens in de gelijknamige musical. Van den Eynde vult op geheel eigen wijze de rol van Tevje in. Zijn monologen met God zijn grappig en vermakelijk en soms ontroerend. Van den Eynde beheerst een perfecte komische timing maar weet ook te ontroeren. Zo is de zaal geraakt door zijn vertolking van Kleine Chavaleh. Ook het duet Hoe je van mij? wat hij samen met  Karin Jacobs (als Golde, de vrouw van Tevje)is puur en ontwapend. De drie oudste dochters van Tevje worden vertolkt door Deborah De Ridder, Anne Van Opstal en Clara Cleymans. Deze dames zetten ieder voor zich een goede prestatie neer. Vooral De Ridder weet vocaal te op te vallen en heeft definitief haar naam gevestigd in het Vlaamse musicallandschap. De cast kent geen enkele zwakke schakel en Jelle Cleymans als Perchik moet zeker nog even genoemd worden. Jelle Cleymans weet met deze bijrol ook zeker indruk te maken. Vocaal is Jelle Cleymans even sterk zoals altijd en het is een genot om naar hem te luisteren.

Fiddler on the Roof is een voorstelling over traditie, veranderingen, geloof, loslaten, onrecht en doorzetten. De drie dochters van Tevje kiezen hun eigen man wat ondenkbaar lijkt. Toch is Tevje een man die het beste wil voor zijn kinderen en is daarom bereid om eeuwenoude Joodse tradities aan de kant te zetten. Maar de prijs die hij hiervoor moet betalen is hoog. De voorstelling zit vol symboliek en boodschappen. Elke bezoeker zal thema’s herkennen die zeker tot nadenken zal zetten. Want kan iemand echt helemaal veranderen? En hoe ver kan men gaan? Wanneer laat je je geloof los en wanneer houd men er aan vast?

Fiddler on the Roof is een prachtige voorstelling. Dit komt vooral door de ijzersterke regie van Frank van Laceke waarin puurheid en kracht van de voorstelling helemaal tot zijn recht komt. De Vlaamse cast is sterk en staat onder leiding van een nominatie waardig presterende Lucas Van den Eynde als Tevje. Fiddler on the Roof  is een ontroerende en vermakelijke musical maar is vooral zeldzaam puur en krachtig voor een musical klassieker.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies