‘Oh my god, ik ga naar Liesbeth List’; Cindy Bell e.a. over Ramses

Albert Verlinde Entertainment ontwikkelde een nieuwe musical over het leven van Ramses Shaffy met daarin de grootste hits van de zanger. Musical Reports sprak met Cindy Bell, Lidewij Benus en Thomas Cammaert over hun aandeel in de voorstelling en over de totstandkoming van deze nieuwe musical.

Wat: Ramses
Wie: Cindy Bell, Lidewij Benus en Thomas Cammaert
Wanneer: 30 november 2011 (voorpremière)
Waar: Koninklijke Schouwburg , Den Haag
Door: Jouke van Buuren

Ramses is een nieuwe voorstelling. Hoe krijgt een nieuwe voorstelling vorm tijdens het repetitieproces?

Cindy: “Het script is gewoon erg sterk en daardoor verliep alles erg snel. We hebben ook snel verschillende lagen kunnen aanbrengen in de voorstelling.”
Thomas: “We hebben een hele sterke basis, je kan eigenlijk niet uitglijden met deze voorstelling.”
Lidewij: “Alles klopt aan deze voorstelling. En je hebt geen vergelijkingsmateriaal omdat het een nieuwe voorstelling is. Dat geeft ook een hoop vrijheid en dan gaat het tijdens een repetitieproces over eerlijk spelen.”

Deze voorstelling vertelt het leven van Ramses Shaffy. Waarom is zijn leven zo geschikt om tot een musical te bewerken?

Cindy: “Naast het feit dat hij heel veel heeft meegemaakt en dat je ziet waar al zijn problemen vandaan komen, is hij een artiest zoals we er maar weinig kennen.  Hij is zo uniek, heeft alles gedaan in zijn leven wat God verboden heeft en dat is heel interessant om naar te kijken.”

Er is niet gekozen om het leven van Ramses chronologisch te vertellen, maar er is voor gekozen om het verhaal door een jonge en oude Rames te laten vertellen. Kun je vertellen waarom deze keuze gemaakt is?

Cindy: “Ik kan me voorstellen dat het publiek er even aan moet wennen. Je ziet een oude man, een jonge man en dat prikkelt het publiek meteen.  Je kan als publiek niet achterover gaan zitten maar je moet echt goed opletten. En dat is erg interessant voor het publiek.”
Thomas: “Het maakt het spannend. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Want als je het verhaal chronologisch zou vertellen weet een groot deel van de bezoekers wat er wanneer gaat gebeuren. Het maakt het dus spannend en grillig.”
Lidewij: “Ja, dat is wat de voorstelling in één woord is: grillig. Je wordt van emotie naar emotie gestuurd.”

Met welk gevoel hopen jullie dat het publiek naar huis gaat als men Ramses de musical heeft gezien?

Cindy: “Ik heb eerder een reactie gehoord en diegene zei: ‘Dit is Ramses zoals we Ramses nog nooit gezien hebben.’ En dat mensen dus echt tot nadenken worden gezet en verrast en ontroerd worden.”
Thomas: “Dat men denkt: dit is een voorstelling die je gezien moet hebben. Meerdere malen zelfs!”
Lidewij: “Ik hoop dat mensen het een warme, liefdevolle en spannende voorstelling vinden. Maar vooral liefdevol.”
Thomas: “En dat men dus zegt: ‘Wat ben ik van die mensen op het toneel gaan houden.’”

Cindy; jij speelt de rol van Liesbeth List. Liesbeth had ook een grote rol tijdens de totstandbrenging van deze voorstelling.  Hoe heb jij het ervaren dat het personage wat jij vertolkt zo actief betrokken is?

Cindy: “Ik heb dat als heel fijn ervaren. In het begin kon ik nog niet aanvoelen hoe deze samenwerking zou gaan verlopen. Ik wist niet hoe ze ertegenover stond, maar ik mocht haar altijd bellen of haar thuis bezoeken. Ik ben haar toen thuis gaan bezoeken en toen heb ik William (Spaaij – red.)  meegesleept (lacht). William kende Liesbeth al van eerder samenwerken. De eerste keer dacht ik: ‘Oh my god, ik ga naar Liesbeth List; ik moet bloemen meenemen!’”

Hoe geef je vorm aan een personage wat iedereen al kent? Maak je een kopie van Liesbeth?

Cindy: “Ik zou erg in de buurt van haar kunnen komen. Maar er is een groot verschil tussen de optredende Liesbeth List en Liesbeth List in privésituaties, en dat zijn twee verschillende personen. Ik speel niet de optredende Liesbeth List, maar de Liesbeth van vlees en bloed. Veel mensen kennen die kant niet van haar en ik heb mij daar dus echt in verdiept. Ik merkte dat ze (Liesbeth – red.) een erg lieve en warme vrouw is.”

Thomas jij speelt de rol van Joop Admiraal. Dit is geen fictief personage maar iemand die bezoekers nog zullen herinneren. Hoe bereid je je daar op voor?

Thomas: “Het is wel gemakkelijk omdat er veel DVD’s zijn en ik heb hem zelf nog zien spelen in zijn laatste jaren en ik heb elk boek gelezen wat er over hem geschreven is. Ja en dan let je op houding, stem, humor en het karakter. Daarnaast ben ik met zijn weduwnaar gaan praten en die kent hem natuurlijk als geen ander.”

En hoe hoop je dat bezoekers jouw vertolking van Joop Admiraal zullen beschrijven?

Thomas: “Als een hele lieve zachte man met humor die op momenten dat hij het onrecht niet pikt er wat van zegt en daarvoor staat.”
Lidewij: “Nou, dat zie ik wel!” (lacht).

Lidewij; jij speelt de rol van Edith. Kun je daar wat meer over vertellen?

Lidewij: “Ja, ik speel dus de rol van Edith.  In het begin dacht ik dat het een fictief personage was, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Edith heeft echt bestaan en ze was de verpleegster van Ramses gedurende 9 jaar in het Sarphatihuis. Edith leeft nu nog en ik heb ook met haar gesproken. Maar ik heb het personage zelf kunnen invullen omdat het geen bekend personage is. Omdat ze geen fictief personage is, was dat wel lastig. Na gesprekken met haar dacht ik: moet ik het nu doen zoals zij het gedaan heeft? Ik heb besloten dat dat niet hoeft. Uiteindelijk lijkt het dus alsof ik een fictief personage neerzet, maar Edith is wel een grote inspiratiebron geweest.”

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies