Bessen in première

Op 23 januari 2012 ging, onder toeziend oog van Frank Sanders, in de Stadsschouwburg van Haarlem Bessen in première. Bessen is het eerste toneelstuk dat Jos Brink schreef. Lucie de Lange speelt de hoofdrol.

Naast de vele musicals die Jos Brink en Frank Sanders schreven, heeft Jos Brink ook zeven toneelstukken op zijn naam staan. Bessen was het eerste toneelstuk van zijn hand (1981). Bij het schrijven van deze voorstelling maakte Jos Brink ook gebruik van zijn ervaring als pastoraal medewerker in een bejaardentehuis.

In Bessen moet mevrouw Straatman (Lucie de Lange) naar een verzorgingsflat. Na gerevalideerd te zijn van een gebroken heup, kan zij niet meer zelfstandig wonen en moet zij naar een verzorgingstehuis. Steeds vaker en sterker lopen het verleden en het heden door elkaar heen. Naarmate de dagen vorderen komt er steeds meer van het theaterleven dat zij eens leefde, naar boven.

In 1981 ontving Bessen fantastische kritieken. Verrassend, overtuigend, ontroerend, geestig en met een oprechte diepere onderlaag. Vele superlatieven werden uit de kast gehaald. Het ingenieus geconstrueerde toneelstuk blijft de theaterbezoeker tot het laatste moment verrassen.

En dat is nu wederom van toepassing. De humor in Bessen is scherp en doeltreffend. Toch wordt ook de andere zijde van het pad bewandeld. Aan het einde weet Bessen met de harde werkelijkheid te raken. Bessen staat bol van intelligente humor.

Lucie de lange is fenomenaal in de rol van mevrouw Straatman. Vanavond laat zij zonder twijfel zien waarom zij al die jaren de muze is geweest van Jos Brink en Frank Sanders. Het lijkt alsof het door Brink geschreven materiaal haar als een handschoentje past. De Lange beschikt over een briljante komische timing en weet met veel gevoel gestalte te geven aan deze door ouderdom achteruitgaande dame.

Tevens spelen Kiki Classen, Vastert van Aardenne en Kaily van Starrenburg in deze voorstelling. Frank Sanders heeft een adviserende rol en Paul van Ewijk voert de regie. Bessen is nog tot en met mei 2012 te zien in de Nederlandse theaters.

Klik op de foto om deze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies