Gebroeders Leeuwenhart spreekt tot ieders verbeelding

M-Lab bewerkte Gebroeders Leeuwenhart, naar het boek van Astrid Lindgren, tot een musical. Tot twee keer toe was deze familievoorstelling in de kerstvakantie te zien in het Amsterdamse M-Lab. Waar de voorstelling de eerste run volledige aankleding genoot, werd de tweede run gekenmerkt door soberheid. Theater Terra heeft de voorstelling onder haar hoede genomen en heeft een eigen draai aan het stuk gegeven.

Wat: Gebroeders Leeuwenhart
Wie: Ara Halici, Pim Wessels, Wesley de Ridder, Roos van der Waerden & Paul Keizer
Wanneer: 12 februari 2012 (première)
Waar: Schouwburg Het Park, Hoorn
Door: Sebas Verboom

Met shows als ‘Kikker’, ‘De kleine ezel’ en ‘Os en ezel’ op haar repertoire, staat Theater Terra bekend om shows met poppenspel. Dit is dan ook hetgeen Theater Terra toevoegt aan Gebroeders Leeuwenhart. Zo wordt zowel de slechterik Tengil als zijn handlangers vertolkt met poppenspel. Ook aan Karel de Leeuw, alias Kruimel, wordt gestalte gegeven met een pop.

De pop waarmee gestalte wordt gegeven aan Tengil doet erg denken aan een Dementor uit de Harry Potter reeks. Dit personage krijgt hierdoor iets mysterieus. Tengil wordt, net als Kader en Feder (de handlangers van Tengil), gespeeld door Ara Halici. Halici zet in deze voorstelling met zijn poppenspel een bijzondere prestatie neer. Het is knap hoe hij tegelijkertijd gestalte geeft aan Kader en Feder. Met twee verschillende accenten weet hij beide personages een eigen identiteit en stem te geven, zelfs als beide met elkaar in duet gaan in een lied over verraders.

Wesley de Ridder is met zijn pop Kruimel aandoenlijk in zijn spel. Vanaf de eerste minuut weet hij perfect de aandacht van het publiek vast te leggen op de pop. De Ridder is instaat om van de pop Kruimel een personage van vlees en bloed te maken en weet emoties feilloos over te brengen. De rest van de cast doet niet onder voor deze prestaties. Pim Wessels als Jonathan de Leeuw en Paul Keizer als onder andere Josi en Orvar zetten een sterke performance neer. Roos van der Waerden als Sofi speelt mooi, maar blinkt vooral uit door haar prachtig heldere stem.

Net als voor de tweede run in het M-Lab is er voor gekozen om de fantasie van de toeschouwer een belangrijke rol te laten spelen. Met touwen, zoals je die in een gymzaal ziet, en enkele toestellen wordt het idee van een gymzaal gecreëerd. Met doeken worden op het achtertoneel bergen gecreëerd, witte handschoentjes zijn duiven en wanneer Katkla (de reuzendraak) en Karm (een oeroude reuze waterslang) ten tonele verschijnen, volstaan vier lampen (als ogen) en grote stukken stof om deze monsters te belichamen.

Het sterkste punt van deze voorstelling is echter het werk dat door Dick van de Heuvel (script), Tjeerd Oosterhuis (muziek) en Jurrian van Dongen (liedteksten) in 2007 al is afgeleverd voor theater M-Lab. Deze heren hebben een klein meesterwerkje afgeleverd. Om te beginnen is de muziek van Oosterhuis lekker ‘poppy’ en eigentijds. De liedteksten van Van Dongen zijn raak en het script van Van de Heuvel kent een perfecte balans in humor, spanning en tragiek. Het lastige aan een familievoorstelling is dat deze verschillende leeftijdsgroepen zou moeten kunnen bekoren. Oosterhuis, Van Dongen en Van de Heuvel zijn er in geslaagd om het metaforische avonturenverhaal van Astrid Lindgren te bewerken tot een musical die daadwerkelijk geschikt is voor het hele gezin.

Ongetwijfeld dat zij hierbij geholpen zijn door het mooie basismateriaal, het boek van Lindgren. Het laatste avontuur van Kruimel Leeuwenhart in Nangiala, aan de zijde van zijn broer, dat metafoor is voor het gevecht voor de dood, is ontroerend en spreekt tot ieders verbeelding.

Dat is dan ook precies wat deze voorstelling doet. Gebroeders Leeuwenhart spreekt tot ieders verbeelding. Dit zit hem in het decor, het spel, de teksten, de muziek en bovenal in het prachtige, symbolische verhaal.

Klik op de foto’s om ze te vergroten of bekijk de scenebeelden op ons Youtubekanaal.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies