Soldaten van Oranje maken hoge verwachtingen van cast 3.0 gedeeltelijk waar

Soldaat van Oranje mag zichzelf nu al een van de meest succesvolle Nederlandse musicals ooit noemen. De voorstelling maakt veel indruk bij het publiek. Omdat de voorstelling ook veel impact heeft op de castleden is een vernieuwing van de cast noodzakelijk. Een nieuwe cast betekent ook weer een nieuwe première!

Wat: Soldaat van Oranje
Wie: Oa. Dragan Bakema, Robbert van den Bergh, Linde van den Heuvel & Trudy de Jong
Wanneer: 29 februari 2012 (première cast III)
Waar: TheaterHangaar, Valkenburg
Door: Jouke van Buuren

Veel nieuwe gezichten bij deze castwisseling.  Nieuw zijn Dragan Bakema (Erik), Trudy de Jong (Koningin Wilhelmina), Fred (Harpert Michielsen), Anton (Robert van den Bergh), Chris (Thijs Steenkamp), Bram (Rutger Bulsing), Paul (Joey Schalker) en Victor (Raymond Paardekooper). Tevens zijn er ook veel nieuwe gezichten in het ensemble te zien. Elk nieuw castlid heeft de voorstelling op zijn of haar manier eigen gemaakt.

Zo zet Dragan Bakema een Erik neer met meer emotie en gevoel dan we eerder bij andere acteurs hebben gezien. Het is een mooie invulling en vooral een vernieuwende invulling. Bakema weet vooral met spel de indruk te maken op de bezoekers. Dat Bakema geen zanger is is wel duidelijk. Hij moet wat goocheltrucjes uithalen bij de zangpartijen, maar weet zich aardig te redden. Robbert van den Bergh geeft vanaf nu gestalte aan het personage Anton. Anton was voor de oorlog de beste vriend van Erik, maar sluit zich tijdens de oorlog aan bij de bezetter. Van den Bergh zet een echte slechterik neer en het sadisme van Anton komt angstvallig goed naar voren bij van den Bergh. Met de muziek heeft van den Bergh bovendien geen enkele moeite en er valt dan ook niks op hem aan te merken.

Trudy de Jong deelt de rol van Koningin Wilhelmina met Marisa van Eyle. De Jong zet een pittige en strijdlustige Wilhelmina neer. Ze is duidelijk iemand waar je beter maar geen ruzie mee kan hebben. De Jong kiest er in het begin vooral voor om een karikatuur neer te zetten van Wilhelmina. Dit past perfect in het begin van de voorstelling en zorgt voor de nodige lach. Later in de voorstelling verandert ze meer in een echte moeder des vaderlands. Het is dan ook ontroerend om te zien hoe De Jong haar personage invult wanneer Erik slecht nieuws uit Nederland moet verwerken. De Jong is een uitstekende en perfect in balans verkerende Wilhelmina. Daarmee is ze misschien wel de grootste aanwinst voor de voorstelling. Tenslotte moet toch ook Linde van de Heuvel genoemd worden als Charlotte (vriendin van Erik). Van den Heuvel vertolkt de rol al vanaf augustus 2011 de rol van Charlotte. Ze is zowel vocaal als in haar acteren ijzersterk. Samen met De Jong waren deze twee dames de sterren van de show!

De rest van de nieuwe castleden weten de uitmuntende eerste cast niet te evenaren. Dit is iets wat ook haast onmogelijk is en dat lukte de tweede cast ook maar gedeeltelijk. Boeiend en interessant is om te zien dat een show compleet anders is met een andere cast.

De voorstelling weet ook met de derde lichting ‘Soldaten’ het indrukwekkende verhaal te vertellen. Liefhebbers die de oorspronkelijke cast hebben gezien zullen misschien met heimwee terug denken aan de beginperiode. Echter weet de voorstelling weet nog steeds te boeien en te raken. Bezoekers die de voorstelling nog nooit hebben gezien zullen zich misschien niet in de kritiek kunnen vinden. Ze zullen (terecht) een prachtige en onvergetelijke avond beleven met cast III van Soldaat van Oranje.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies