Domino de musical; een zeer geslaagde soap vol ‘Vonken en Vuur’

Een musical met de hits van Clouseau, dat wilde men in Vlaanderen al lang realiseren. Op 11 maart 2012 was het zo ver en ging deze jukeboxmusical in Antwerpen groots in première. Musical Reports was aangenaam verrast door deze vrolijke, maar ook ontroerende voorstelling. Domino is een zeer geslaagde jukeboxmusical en een waar eerbetoon aan Clouseau!

Wat: Domino de musical
Wie: Oa. Deborah De Ridder, Alexander Metselaar, Mark Thijsmans & Annie Mie Gils
Wanneer: 11 maart 2012 (première)
Waar: Stadsschouwburg, Antwerpen (België)
Door: Jouke van Buuren

De voorstelling vertelt het verhaal van Dominique (Deborah De Ridder) die na het verbreken van haar relatie naar de volksbuurt Swentibold verhuist. Daar wordt ze met open armen ontvangen door het bonte gezelschap van buurtbewoners. Zo wonen de ‘janetten’ Alex (Jeroen Maes) en Roland (James Cooke) tegenover Dominique. Het echtpaar Geert (Ivan Pecnik) en Linda (Anne Mie Gils), weduwnaar Bernard (Marijn Devalck) en tenslotte het jonge gezin van Anne (Maaike Cafmeyer) en Francois (Jurgen Delnaet) wonen ook in de straat. Later blijkt dat de buurman van Dominique een man is van haar leeftijd, die net terug komt nadat hij was opgepakt voor een inbraak (Alexander Metselaar). Als de ex van Dominique (Mark Tijsmans) een belangrijk aandeel blijkt te hebben in de sloopplannen van Swentibold wordt de boel op scherp gesteld. Het verhaal voelt als een soap aan, maar dit stoort helemaal niet. Het is in de eerste acte vooral erg vermakelijk. De hits van Clouseau passen perfect bij het uiteenzetten van de personages en vertellen het verhaal. Verrassend (maar onoverkoombaar in een soap) is de serieuze wending in de tweede acte. Opeens is de zaal geraakt en ontroerd. Mede door de prachtige prestatie van Annie Mie Gils zijn niet veel later ook de zakdoekjes nodig. De voorstelling lijkt in het begin clichématig maar zorgt voor de nodige verrassingen en de voorstelling loopt (gelukkig) niet helemaal af zoals verwacht.

De hoofdrol in de voorstelling is voor Deborah De Ridder. De Ridder is de nieuwe ster in Vlaanderen en ze bewijst maar weer eens dat dit terecht is. De Ridder lijkt alles te kunnen en weet de liedjes van Clouseau prachtig te vertolken. Naast haar staat Alexander Metselaar, die in deze voorstelling zijn musical debuut maakt. Metselaar won namelijk de mannelijke hoofdrol door middel van een zoektocht op TV. Metselaar weet als musicalartiest met zijn vertolking in deze musical nog niet te overtuigen. Zijn zangstem is duidelijk nog niet zo sterk ontwikkeld als een echte musicalartiest. Vocaal zijn er dus nog wat verbeterpunten, maar als acteur weet hij dit aardig te compenseren. Metselaar moet in een eventuele volgende productie zichzelf nog bewijzen, want dat lukt hem nog niet helemaal.

Maaike Cafmeyer vertolkt op een hilarische wijze de rol van Anne. Anne is een moeder van vier kinderen en heeft een man die nogal eens vreemd blijkt te gaan. Dit zorgt voor hilarische dialogen en Cafmeyer is in staat haar droge humor perfect toe te passen in de voorstelling. Voor de Nederlanders in de zaal zal het soms wat moeilijk zijn om haar dialect te verstaan maar Cafmeyer is een van de sterren van Domino de musical. Zoals eerder benoemt weet Anne Mie Gils als Linda de zaal te ontroeren. Gils is een vakvrouw en dit bewijst ze maar weer eens door haar vertolking in Domino. Ze weet te ontroeren met sterk spel en pure emoties. Tenslotte moet nog het duo Alex en Roland vernoemd worden. Het olijke duo wordt vertolkt door Jeroen Maes en James Cooke. De extravagante Roland wordt hilarisch neergezet door James Cooke. De hilarische ‘inbraak-scene’ is vooral door de vertolking van Cooke een van de hoogtepunten uit de voorstelling.

Frank van Laecke weet als regisseur in de Clouseau soap meer diepgang aan te brengen zonder dat het kunstmatig aanvoelt. Daarnaast is de voorstelling gewoon erg vermakelijk en passen de songs van Clouseau dankzij het script van Allard Blom perfect in de voorstelling. Eric van der Palen heeft gezorgd voor een prachtig decor. Het decor bestaat letterlijk uit twee heuse straten met levensgroot (lijkende) woningen. En zelfs een regenbui is mogelijk in het decor.

De band in de voorstelling is de enige echte Clouseau-band en dit zorgt ervoor dat de hits nog beter tot hun recht komen in deze zeer geslaagde Domino soap. De voorstelling is vermakelijk, maar weet ook zeker te ontroeren en te raken; kortom een show vol vonken en vuur. Vanuit Nederland is interesse in de voorstelling; maar als je de show zeker in topvorm wilt zien kan je nog tot het eind van de maand terecht in Antwerpen!

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies