In gesprek met de mannen van Bonifatius de musical

Maandag 19 maart vond de perspresentatie van Bonifatius de musical plaats in de Bonifatiuskapel in Dokkum. De aanwezige pers kreeg toelichting over het script en de eerder bekendgemaakte cast werd gepresenteerd. Musical Reports reisde ook af naar het hoge noorden en sprak daar met enkele castleden.

Wat: Bonifatius de musical
Wie: o.a. Richard Spijkers, Theun Plantinga, Paul Donkers en Syb van der Ploeg
Wanneer: 19 maart 2012 (perspresentatie)
Waar: Bonifatiuskapel, Dokkum
Door: Bianca Berentsen

Na een fotomoment op de binnenplaats van de Bonifatiuskapel kreeg de bijeengekomen pers uitleg van Rudolf Boersma, de voorzitter van stichting 755. Boersma beschreef Bonifatius als “het goud van Dokkum”, maar er wordt volgens hem te weinig met Bonifatius gedaan. In eerste instantie was het de bedoeling een soort kopie van de Duitse versie die in Fulda werd opgevoerd naar Dokkum te brengen, maar inmiddels kan er beter gesteld worden dat deze nieuwe versie geïnspireerd is door haar Duitse voorganger. Geert Kimpe, verantwoordelijk voor het script, en Marc Krone lichtten dit verder toe. De Duitse versie beschrijft Bonifatius echt als heilige terwijl deze versie hem juist neerzet als een man van vlees en bloed. Zo zal het verhaal ook geen opsomming van het leven van Bonifatius zijn, maar wordt er een dramatische situatie geschetst met menselijke situaties. Krone benadrukte ook de bijzondere locatie van de voorstelling en omschreef zijn eerste gedachte bij binnenkomst in de Bonifatiuskapel als “Holy Moly! Dit is een geweldige plek!”. De locatie bevat veel historie en heeft een bijzondere sfeer, daarnaast zit je buiten, maar toch overdekt en biedt het ruim 1500 zitplaatsen. Naast de bijzondere locatie werd ook de samenwerking benoemd. De cast bestaat uit een aantal Friese- en niet Friese acteurs maar ook uit bekende mensen uit het musicalvak en vele ondersteunende spelers uit de omgeving.

Na deze presentatie was er de mogelijkheid om de spelers afzonderlijk enkele vragen te stellen. Musical Reports sprak kort met Richard Spijker, Paul Donkers, Theun Plantinga en Syb van der Ploeg.

Kun je iets vertellen over jouw rol in deze musical?

Richard: “Ik speel Bonifatius, we hebben vandaag pas het script gekregen dus heel veel kan ik er nog niet over kwijt. Maar wat ik wel erg fijn vindt aan dit script is dat Bonifatius niet alleen als heilige wordt neergezet, maar juist als een man van vlees en bloed.”

Paul: “Zoals je net tijdens de presentatie al hebt gehoord zijn ze nog druk bezig met het script schrijven en tot nu toe is het nog niet helemaal duidelijk wat mijn aandeel wordt. Maar hij (Bonifatius – red.) komt zoveel mensen van de kerk tegen, bisschoppen en dergelijke, en daarin zal het gezocht moeten worden. Ze zijn nu nog een beetje met namen aan het schuiven, maar er is een bisschop uit Utrecht en die rol ga ik misschien wel spelen. Het is nog eventjes onduidelijk. Ik ben elke keer de slechterik, maar nu ben ik een vermoeide oude man (lacht).”

Theun: “Ja! Ik speel Bisschop Hildegar, van Keulen. Ik heb daar mijn Bisdom en ik heb daar een stelletje nonnen bij. En ik zeg een stelletje nonnen, heel oneerbiedig. Maar het is zo dat ik eigenlijk Bisschop in vorm ben, maar het bezit van die vrouwen en van het geld van die vrouwen en het vee dat ik daar heb veel belangrijker vind dan het christelijk geloof verspreiden. Ik heb hele nauwe banden in de voorstelling met de Bisschop van Utrecht, en die komt te overlijden en die heeft Friesland ook onder zijn hoede. En dan krijg ik uiteindelijk het Bisdom van Utrecht erbij, én Friesland. Dus nog meer vrouwen, nog meer seksslavinnen, daar ben ik dol op. Maar ik kom daar dus Bonifatius tegen die ook Friesland aan het bekeren is, eigenlijk goed aan het bekeren. Maar die kan ik er natuurlijk niet bij hebben, want ik wil Friesland hebben. En het gaat uiteindelijk zelfs zover dat we ons bij de Paus moeten verantwoorden, wie nou eigenlijk het beste is voor Friesland. De bad guy ben ik onwijs, en dat vind ik top (lacht)!”

Syb: “Ja dat kan ik, ik speel een Friese druïde, dat is eigenlijk in die tijd de leider van de Friezen. Want toen was Friesland nog niet christelijk en men aanbad de natuurgoden, zoals Wodan en noem maar op, alle natuurgoden die er zijn. Uiteindelijk staan Bonifatius en die druïde die ik speel lijnrecht tegenover elkaar, maar langzamerhand komt dat dichter bij elkaar.” 

De voorstelling wordt straks hier gespeeld, in de Bonifatiuskapel. Wat voor impact denk je dat deze bijzondere locatie zal hebben op het publiek, maar ook op jullie als spelers?

Richard: “Ja het is echt heel bijzonder, het heeft zoveel sfeer! En het is open maar toch overdekt. Tegenwoordig zijn de voorzomers toch warmer en mooier dan de zomer toch? Dus dat komt mooi uit (lacht).”

Paul: “Ik denk dat als het avond is, en het is dan in juni en we hebben nog zo die lentewarmte..dan denk ik dat het dan iets heel magisch wordt. Daar ben ik echt absoluut van overtuigd! Het is wel heel bijzonder, ik vind openluchtlocaties sowieso iets bijzonders hebben. En zeker dit ook, dit is wel wat religieuzer maar dat maakt het allemaal wel heel bijzonder.”

Theun: “Nou de locatie is hier gewoon fantastisch! Het heeft de vaste vorm van een arena, er zitten bankjes in, er kunnen sowieso 1500 mensen zitten en er zit een kap van hout overheen. Je kan hier eigenlijk al een uur gaan zitten en alleen naar het gebouw kijken, dan heb je al theater genoeg. En dat gaan wij invullen, en zonder veel poespas erbij want dat doet het gebouw al, dat is het decor en dat lijkt mij fantastisch. En weetje, er wordt nog iets uitgegraven en er komt nog iets uit de lucht, het wordt echt heel spectaculair!”

Syb: “Ik ben zelf geboren in Dokkum, en de eerste zes jaar heb ik hier gewoond. En als kind, als kleuter ging ik hier wel met mijn ouders naartoe. Dit is zo’n onwerkelijk stukje Friesland. Je hebt meteen het gevoel alsof je ergens in Frankrijk naar binnen loopt. Het was hier altijd heel rustig en sereen. En ik denk dat zodra de mensen binnenkomen je meteen dat gevoel van ‘wow, wat een geweldige plek!’ hebt. En normaal gesproken als ik in het theater sta moet je heel veel geld betalen om dat in het theater naar je hand te zetten, maar hier is het allemaal al. Het decor is al voor vijftig procent aanwezig hier in deze setting. En dat zullen de mensen ook prachtig vinden denk ik”. 

Waarom moet iedereen naar het hoge noorden afreizen om Bonifatius te komen zien? 

Richard: “Bonifatius brengt een boodschap over. Het is een onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, we spelen daarom ook veel matinees voor scholen. En om de kwaliteit! Ik ben echt weg van Marc (Krone – red.), hij is een regisseur met lef en daar hou ik van. En ik ben ook weg van Wieneke (Remmers – red.) ook een hele goede actrice, we komen beide ook van Edward Hoepelman in Tilburg. En iedereen moet komen kijken vanwege de liefde en de passie waarmee het stuk wordt gemaakt, het begon als een klein initiatief maar is inmiddels al zo groots.”

Paul: “Omdat dit een onderwerp is dat tot nu toe nog nooit belicht is, ja wel in Duitsland, maar niet hier. Dit is een combinatie van geschiedenis, van Friese geschiedenis, maar ook Hollandse geschiedenis. Het is origineel met een nieuw script, een bijzondere locatie en er zijn ook een aantal arrangementen. Dus dan kom je gewoon twee dagen hier naartoe, dan ontdek je noord Friesland en dan kom je hier de voorstelling bekijken, ik denk dat dat heel bijzonder is.

Theun: “Omdat dit, en dat vergeten mensen denk ik, echt een volwaardige professionele musical is. Dat zie je al aan de cast die we hebben. De mensen die hier in de hoofdrollen zitten lenen zich echt niet voor kleine openluchtspelen die hier veel in Friesland zijn. Maar het wordt echt een soort locatiemusical. We touren niet door de theaters, dus de mensen hoeven echt niet te wachten tot we in Enschede of Maastricht komen, of in Amsterdam. Nee, want het speelt zich in Dokkum af, en de locatie hier is uniek, dit gebouw is uniek. En weet je: ik vergelijk ons niet met Soldaat van Oranje, maar het wordt wel een locatieding waarvoor je er gewoon even naartoe moet. En daar waar mensen ook naar vliegveld Valkenburg rijden, moeten ze nu gewoon naar Dokkum komen rijden voor een prachtige nieuwe musical. Die niet veel mensen kennen, maar wel moeten kennen vind ik, ook geschiedkundig omdat het Bonifatius is en dat heeft best veel poten in de aarde wat ons land betreft, qua geschiedenis.

Syb: “Omdat wij altijd naar het zuiden moeten! (lacht) Laat ze maar een keer bij ons komen. Bonifatius komt niet naar je toe deze zomer, maar kom maar naar Bonifatius toe. Ik denk dat ze een ongelofelijk bijzondere ervaring mee gaan maken, een stukje Friese gastvrijheid en een prachtig verhaal wat in Friesland zich heeft afgespeeld twaalfhonderd jaar geleden”. 

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies