In gesprek met primaballerina Trudi Klever over Grand Hotel

Eind april en begin mei is de musical Grand Hotel voor het eerst te zien in Nederland. M-Lab brengt deze voorstelling op locatie. Het vijfsterrenhotel Sofitel Legend The Grand dient als decor voor deze musical. Op 11 april vond de perspresentatie plaats. Tijdens deze presentatie gaf de volledige cast act de presence en trakteerde de aanwezige pers op twee optredens. Musical Reports sprak met met  Trudi Klever, die de rol van ballerina Elizaveta Grunhiskaya gaat vertolken.

Wat: Grand Hotel
Wie: o.a. Ursel de Geer en Trudi Klever
Wanneer: 11 april 2012 (perspresentatie)
Waar: Sofitel Legend The Grand, Amsterdam.
Door: Jouke van Buuren & Marianne van der Zwaag

Hoe vond je het voorproefje gaan?
‘Ik heb de hele tijd achter de coulissen gestaan en deze zaal is een beetje moeilijk om contact te houden dus eigenlijk heb ik geen idee. Ik denk dat het wel goed is gegaan.’

Jullie hebben een relatief korte repetitieperiode. Over twee weken is de eerste voorstelling al. Gaat dat goed komen denk je?
‘Ja, iedereen is heel enthousiast en er wordt hard gewerkt. We hebben er allemaal ontzettend veel zin in. De zaal is ook echt fantastisch.’

Waar gaat het stuk over?
‘Het thema is: mensen komen, mensen gaan. Er verandert nooit iets. Het gaat over een bond gezelschap tijdens de economische crisis van 1929.  Dit gezelschap komt in het duurste hotel van Europa om te feesten, terwijl de Europeanen in armoede leven. Het personeel is terecht aan het klagen over de misstanden. Het publiek volgt vijf mensen die in verschillende fases van hun leven zitten terwijl de wereld aan de vooravond staat van een grote economische ramp.’

Wat is jouw rol?
‘Ik speel een ballerina die aan het einde van haar carrière staat. Ze is simpelweg te oud om nog goed te kunnen dansen maar het afscheid valt haar moeilijk. Op de valreep ontmoet ze een nieuwe liefde. Die romance vervult haar helemaal waardoor ze het gevoel krijgt dat ze het leven weer aan kan. Alleen wordt haar geliefde aan het einde van het verhaal doodgeschoten, maar dat hoort ze pas wanneer ze het hotel verlaat. Er zit een mooie symboliek in het verhaal. Want wanneer zij de hoteldeur achter zich dicht doet, betekend dat het voor haar ook echt helemaal afgelopen is.’

Dat klinkt heftig. Wordt er nog wel gelachen?
‘Jazeker. Zoals in alle goede voorstellingen zijn er in deze musical zowel dingen om te lachen als dingen om te huilen. Er zijn goede acts, leuke liedjes en een geweldig ensemble waardoor het niet één en al drama wordt. Ik denk dat iedereen een heel scala aan emoties mee gaat maken.’

Deze voorstelling is jouw musicaldebuut. Hoe vind je dat?
‘Het is een enorme uidaging. Maar ik geniet van het gezelschap en het werken met M-lab. Ik vind het hartstikke leuk en de muziek is heerlijk. Het lift je heemaal mee omhoog. Vooral de ondersteuning van de muziek bij scènes die dramatisch zijn is prachtig.  Het is een heel mooi geheel.’

Wat is jouw grootste uitdaging?
‘Ik moet zingen en hoewel ik net als alle andere acteurs op school geleerd heb om te zingen is dat toch altijd wel weer een drempel waar je over heen moet. Zeker als je een scene speelt en dat dan plots de muziek inzet en dat je dan over moet schakelen op zingen. Dat  vond ik in het begin heel eng maar dat gaat nu al beter. Tegen de tijd dat er mensen in de zaal zitten heb ik daar geen last meer van.’

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies