Welverdiende champagne voor M-Lab’s Grand Hotel

Grand Hotel, de nieuwste M-labproductie die zaterdag 28 april jl. in première ging, is een vrij onbekende titel in musicalland. Toch is deze van Broadway geïmporteerde musical reeds onderscheiden met vijf Tony Awards en vijf Drama Desk Awards. Een veelbelovend gegeven.

Wat: Grand Hotel
Wie: O.a. Jamai Loman, Tony Neef, Trudi Klever, Ad Knippels, Boy Ooteman & Jeske van de Staak
Wanneer: 28 april 2012 (première)
Waar: Hotel The Grand, Amsterdam
Door: Saskia Ebbing

Grand Hotel vertelt het verhaal van zeven gasten die in het luxueuze Grand Hotel verblijven. Ieder heeft zijn/haar eigen verhaal en zijn/haar eigen redenen om hier te verblijven. Waar voor de één het laatste avontuur van zijn leven in het hotel begint, wacht de ander hier op de uitblijvende dood. Daarnaast hebben ook liefde en bedrog een kamer in het majestueuze Grand Hotel. Door uiteenlopende gebeurtenissen ontmoeten de personages elkaar en kruisen de verhaallijnen, waardoor alles verandert..

De grootse titel en de luxueuze locatie maken dat het publiek verwachtingsvol de zaal betreedt. Wat direct opvalt, is de bijzondere opstelling: stoelen staan in een V-vorm richting het toneel, zodat ook de linker-, rechter en achterkant van de zaal door het publiek gevolgd kunnen worden. De toeschouwer komt daardoor letterlijk midden in het schouwspel te zitten. Een creatieve en ook slimme opstelling. Doordat je blik continu van voor naar achter en van links naar rechts wordt getrokken, blijf je twee uur lang geboeid om je heen kijken. Het enige nadeel is een wat stijve nek, maar dat heeft het publiek er waarschijnlijk graag voor over om dit mee te maken.

Fascinerend is de transformatie van Ad Knippels tot Otto Kringelein. Knippels is onherkenbaar in de rol van een wat verwarde, louche ogende man die zich komt aanmelden voor een kamer in Grand Hotel. Hoewel zijn verhaal misschien een van de minst verrassende is, is Knippels zeer sterk in zijn spel en weet hij van begin tot eind te blijven boeien.
Even sterk zijn Trudi Klever als danseres Elizaveta Grushinskaya en Jamai Loman als baron Felix von Gaigern. Klever zet een zeer sterke, geloofwaardige danseres neer die tijdens haar achtste afscheidstournee (waarin ze enkel nog voor lege zalen staat) worstelt met haar vergane carrière en tegelijk hunkert naar liefde en erkenning. Loman weet zich als ogenschijnlijk onschuldige baron vocaal wederom van zijn beste kant te laten zien en speelt vol overgave en overtuiging.

Tony Neef (Hermann Preysing, zich op de rand van een faillissement in allerlei bochten wringend), Boy Ooteman (Kolonel Dokter Otternslag, de toeschouwer en verteller), Jeske van de Staak (Flaemmchen, typiste maar dromend van een carrière in Hollywood) en Nelleke Zitman (Rafaella Ottanio, al jaren toegewijd assistente van Elizaveta) vertolken de overige hotelgasten die ieder op hun eigen wijze betrokken raken bij de gebeurtenissen. Zij volstaan allen in hun prestatie. In zijn geheel is het een sterke cast die samen met het ensemble een mooie voorstelling neerzet.

Muzikaal gezien bevat Grand Hotel een aantal pakkende en energierijke songs die mogelijkerwijs nog enige tijd in de hoofden van het publiek blijven hangen, maar ook enkele mooie ballads. Een van de mooiste daarvan is het nummer dat baron Felix (Loman) met een roos in zijn hand zingt voor Elizaveta Grushinskaya. Puur, intens, mooi en treurig tegelijk.

De regie was van Grand Hotel is in handen van Ursul de Geer. Gedurfd is het om deze, met zoveel prijzen bekroonde, voorstelling in deze eigen en kenmerkende setting neer te zetten. Gedurfd, maar zeer zeker geslaagd. Na afloop van de première genoot de cast dan ook van een welverdiend glas champagne.

Grand Hotel is een boeiende en verrassende voorstelling. Mogelijk mis je aan het eind een echte clou, maar zoals ook gezegd wordt: mensen komen en gaan, maar hier verandert niets. Grand Hotel speelt nog t/m 6 mei in Hotel the Grand in Amsterdam.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies