Interview met Michelle Splietelhof en Joey Ferre

Enkele maanden reist Joop van den Ende theaterproducties door het land met de 70’s musical Saturday Night Fever. Noortje Herlaar heeft de productie verlaten, waardoor zij is vervangen door Michelle Splietelhof. We spraken met haar en met haar collega Joey Ferre die te zien is als Tony Manero in deze voorstelling.

Wat: Saturday Night Fever
Wie: Joey Ferre en Michelle Splietelhof
Wanneer: 24 april 2012 (perspremiëre Michelle Splietelhof)
Waar: Schouwburg en congrescentrum Orpheus, Apeldoorn
Door: Robin Streppel

Michelle, hoe ging je première?
Michelle: “Ik had er lol in vanavond en het ging voor mijn gevoel goed. Ik heb met veel plezier vanavond de rol van Stephanie gespeeld en dat voelde erg prettig. Zo’n première brengt altijd de nodige spanning met zich mee, maar dat hoort erbij. Ik wist waar ik moest opkomen en de verkledingen gingen goed. Ik was lekker aan het spelen, dat was fijn. Het is waanzinnig om in deze voorstelling te zingen en te dansen, daarom ben ik blij dat ik door het vertrek van Noortje deze rol kan spelen.”

Joey, hoe vond je dat Michelle het vanavond deed?
Joey: “Wat deed Michelle het te gek! Ik ben heel erg blij met haar als mijn tegenspeelster, doordat ik met verschillende mensen speel beleef ik mijn rol anders. Met Noortje heb ik een band opgebouwd, dat was fijn. Vanaf de repetities waren we onafscheidelijk, dat is natuurlijk een groot gemis. Michelle neemt de plek van Noortje in en heeft haar eigen kwaliteiten. Michelle zingt prachtig en zet haar eigen rol neer. Hoewel ik Noortje mis, ben ik blij met Michelle aan mijn zijde. Het is nogal wat om nieuw in een grote groep te komen, wij hebben er met z’n allen voor gezorgd dat ze snel werd opgenomen. Dat ze echt in een warm bad terecht kwam, dat is belangrijk als je na zo’n korte tijd repeteren een topprestatie moet leveren”

Hoe was het om in zo’n rijdende swingende trein te stappen?Michelle: “Ik vond het fijn dat ik de voorstelling al een paar keer gezien had en met Noortje had gesproken over de invulling van de rol. De cast is al enkele maanden bezig en dat merk ik wel, wat voor mij nog nieuw is hebben zij al honderd keer gedaan. Ik werd door de productie met open armen ontvangen, dat was voor mij als nieuweling binnen de cast fijn.”

Wat spreekt je aan in de rol van Stephanie en waarin ligt voor jou de uitdaging?
Michelle: “Stephanie is eigenwijs. In eerste instantie denk je wat een bitch,  maar ze heeft meerdere kanten. Wat me aanspreekt aan deze rol is dat ik niet alleen die bitchy kant belicht, maar ook haar gevoelige kant. Het is vaak makkelijk om een rol ééndimensionaal neer te zetten. Zeker in een verhaal als dat van Saturday night fever moet je hier voor waken. De uitdaging in deze rol voor mij ook in het combineren van zang en dans. Het was in 2007 dat ik voor het laatst een dansproductie heb gedaan, dat was Cats. Ik word daarnaast veel geleid door Joey in deze choreografieën, dat vond ik wel spannend. Ik ben een grote control-freak en bij deze dansen ligt de controle bij de partner.”

Joey, hoe heb jij de afgelopen paar maanden ervaren na het winnen van de hoofdrol in het programma Sunday Night Fever?
Joey: “De afgelopen maanden heb ik ervaren als geweldig. Wat een mooie kans heb ik gekregen om deze rol te mogen spelen met een première in Carré. Ik heb het ervaren als een droom die werkelijkheid werd. Waarvan ik nog steeds denk, wat gebeurd er met me? Dat ik dit elke avond mag doen, daar ben ik hel gelukkig mee.”

Het programma en de productie hebben behoorlijk pittige commentaren en recensies gehad. Hoe was dat voor jou als hoofdrolspeler?
Joey: “Ik ben iemand met een doel. In dit geval was het die hoofdrol bemachtigen in een grote productie, dat is gelukt. Ik heb dat doel niet uit mijn handen laten glijden en daar ben ik erg blij om. Ik denk dat ik het programma heb gewonnen door mijn nuchterheid. Ik ben letterlijk door merg en been gegaan in deze productie, daardoor heb ik denk ik de rol wel bemachtigd met mijn inzet en talent. Na het programma had ik erg weinig tijd om te repeteren tot aan de première. Alles was nieuw voor me, waardoor ik anders presteerde dan ik hoopte. Nu drie maanden later durf ik te zeggen dat ik gegroeid ben in de rol van Tony. Er zit een stijgende lijn in mijn vertolking, in die zin had de productie misschien een latere première datum hebben. Nog steeds schaven we met deze groep mensen aan de productie en dat blijft prettig.”

Michelle, zou jij deelnemen aan zo’n programma als Sunday Night Fever?
Michelle: “Auditie doen vind ik sowieso al eng, dus laat staan in zo’n programma. Destijds heb ik best veel meegekregen van Opzoek naar Zorro, daarvan weet ik niet of ik de druk aan zou kunnen van zo’n programma. Ga er maar aanstaan, want ik vind het knap wat ze gedaan hebben.”

Wat vind jij Michelle toevoegen aan de rol van Stephanie?
Joey: “Michelle is heel pittig, eigenlijk nog pittiger dan Noortje. Dit maakt dat ik nu als Tony nog meer met mijn borst vooruit moet staan om haar tegendruk te geven. Dat pittige vind ik een fijne toevoeging in haar rol, wat spel betreft. Ik moet haar versieren in mijn rol en ze speelt hard to get, dat geeft een leuke kleine verandering aan de scènes. De klik die ik met Noortje had, die bouw ik nu ook op met Michelle. Noortje heeft zo’n grote kans nu in dit vak, die ze zeker niet moest laten glippen.”

Michelle, wat vind jij jezelf toevoegen aan deze rol?
Michelle: “Oei, ik doe eigenlijk niet heel anders dan Noortje, dat is een lastige vraag. Noortje heeft ten opzichte van de vorige versie hele nieuwe keuzes gemaakt. Die keuzes kwamen ook overeen met mijn rolinvulling, maar als toevoeging denk ik dat ik de rol wat plageriger neer zet naar Tony. Stephanie en Tony dagen elkaar uit en dat .

Waarom moeten mensen jullie zien in Saturday Night Fever?
Joey: “Saturday Night Fever is een productie met een verhaal over jongeren, die niet weten wat ze willen. Dat is iets dat aan de orde van de dag is. Ik wist op mijn negende dat ik het theater in wilde, maar niet iedereen is op jonge leeftijd zo doelgericht. Het is belangrijk om je dromen na te gaan en dat is het verhaal van deze productie. Er zitten veel boodschappen in de show van; volg je hart en ga er voor. Daarnaast zullen de dancebreaks het publiek aanspreken en is het een eigentijdse versie van dit 70’s verhaal door middel van de modernere taal die gesproken wordt.
Michelle: “Bij de eerste try-out zat ik te swingen op mijn stoel. Als je een goed gevoel wil hebben, dan moet je naar deze show komen kijken. Het ensemble staat te swingen op het toneel, dat is zo rete strak. Het is echt een feestje, dus kom allen.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies