Theun Plantinga is al een grutte jonge

Vandaag speelt Theun Plantinga de ‘Fryske première’ van zijn solovoorstelling Grutte Jonge. Musical Reports nam enkele dagen geleden alvast een kijkje in Hoofddorp.

Wat: Grutte Jonge
Wie: Theun Plantinga
Waar: Oude Raadhuis, Hoofddorp
Wanneer: 10 mei 2012 (reguliere voorstelling)
Door: Saskia Ebbing

Theun Plantinga heeft, zo blijkt, dit jaar reeds zijn eerste theaterjubileum bereikt. Om dit op feestelijke wijze te vieren, staat hij op de planken met een soloshow. Letterlijk solo, want hij verzorgt zelfs zijn eigen licht en geluid. Klinkt wat goedkoop –en misschien was dat het ook wel – maar in de voorstelling is het op een dusdanige komische wijze ingebouwd dat het overkomt als een leuke grap. Tijdens dit tienjarig jubileum komen er ook vele gasten voorbij die ieder op hun eigen wijze een bijdrage willen leveren aan het festijn.

Acteur en zanger Theun Plantinga werd geboren op 23 juni 1983 in het Friese Veenwouden. In 2008 werd hij Bachelor of Theatre in Education toen hij afstudeerde aan de opleiding Theaterdocent in Leeuwarden. In de laatste jaren was hij onder andere te zien in Achtste groepers huilen niet (naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens), De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen, de familievoorstelling De 101 Dalmatiers en in Jip en Janneke, de Mjoeziekul. Daarnaast is Theun zanger en was hij in ´09-´10 Kleinkunsttalent van het NCRV programma Volgspot op Radio 2, was hij hét Friese gezicht voor de Ov-chip commercial en werkt hij als workshopdocent en regisseur. Als regisseur zijn er in seizoen ´10-´11 twee producties van zijn hand te zien; ´Liedjes van Louis Davids´ en ´Bloodbrothers´.

Genoeg waar je Theun van zou kunnen kennen dus. En dat veel mensen hem kennen, dat blijkt wel. Zowel de journalist van een lokaal wijkkrantje als het schaap Makkie als een coole macho en jeugdvriend komen even langs om een woord tot Theun te richten. Ook vertelt Plantinga zelf een en ander over zijn theatercarrière, en hoe het allemaal is begonnen.

Het publiek wordt in Grutte Jonge door de originele opening direct geboeid en meegenomen in het avontuur dat het leven van Theun Plantinga blijkt te zijn. De voorstelling zit vol humor en creatieve en vindingrijke momenten. De sketches van diverse gastsprekers -die soms heel boeiend zijn maar helaas ook een paar minder sterke elementen bevatten waardoor de aandacht wat verslapt- worden afgewisseld met een aantal songs die Plantinga met zijn warme stem over het algemeen mooi over weet te brengen. Het is knap dat hij in zijn eentje zo een variatie weet aan te brengen in wat het publiek te zien krijgt. Hij bewijst hiermee een sterk acteur te zijn; niet zo gek dus dat hij het eerste jubileum al heeft gehaald!

Zelf omschrijft hij Grutte Jonge als kleinkunst, kitsch en kolder. Voor wie het graag in een hokje plaatst past de term muziektheater waarschijnlijk het best bij deze voorstelling. Met een simpel decor (bank, tafel, microfoon) en een zelf te bedienen mengpaneel staat Plantinga volledig in zijn element de artiest uit te hangen. Voor een gezellige, humorrijke avond uit. Grutte Jonge is nog t/m 9 juni in diverse theaters in Nederland te zien.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies