Zanna weet ieder voor zich te winnen

Op dit moment is bij theater M-Lab de musical Ja Zanna, Nee Zanna te zien. Een sprookjesachtige musical waarbij hard gelachen wordt en aan het eind nog even goed duidelijk wordt gemaakt waar het op staat. Lekkere muziek, humor en een sterke cast maken Ja Zanna, Nee Zanna een bezoek aan M-Lab de komende dagen meer dan de moeite waard.

Wat: Ja Zanna, Nee Zanna
Wie: O.a. Matthew Michel, Gino Emnes, Elise Berends, Boris Schreurs en Jeske van de Staak
Waar: M-lab, Amsterdam
Wanneer: 15 juni 2012 (première)
Door: Sebas Verboom

In Ja Zanna, Nee Zanna leeft Zanna (Matthew Michel) in een wereld waar heteroseksualiteit een uitzondering is en homoseksualiteit de regel. Als een ware cupido brengt hij met zijn stafje mensen dichter bij elkaar. Druk bezig met het geluk van anderen, raakt zijn eigen liefdesleven in het slop. Wanneer vervolgens een jongen en een meisje verliefd op elkaar worden is het hek van de dam.

Het gegeven van een omgekeerde wereld, waarin homoseksualiteit de regel is, leent zich uitstekend om elke stereotypering van stal te halen. Wanneer Boris Schreurs als Tijl voor het eerst het toneel betreedt op Killer Heels wordt direct de toon gezet. Alle mogelijke stereotypen worden uit de kast getrokken en als kapstok gebruikt voor de ene na de andere rake grap. Het gebruik van stereotypen kan gemakkelijk van ‘over de top’ doorslaan naar hysterisch. Die grens wordt echter goed bewaakt in de regie van Sieta Keizer. Hoewel de grens soms bijna wordt geraakt, wordt deze nooit overschreden.

Als aan het einde van de voorstelling de rollen dan weer worden omgedraaid (de wereld zoals wij hem kennen),  wordt duidelijk dat al het voorgaande niet alleen werd ingezet voor vermaak. Er wordt een rake boodschap op het publiek afgevuurd. Een boodschap die betrekking heeft op de acceptatie van datgeen wat vreemd of anders voor ons is.

Het publiek zal de zaal echt niet peinzend of gedeprimeerd verlaten. Ja Zanna, Nee Zanna is geen wereldschokkende en wereldverbeterende voorstelling. Daarvoor gaat het stuk niet diep genoeg. Het stuk gaat echter net ver genoeg om het publiek bewust te maken van deze thematiek. Daarnaast wordt de voorstelling, zoals een sprookje betaamd, afgesloten met een ’Happy end’ en een vrolijke song.

En daar ligt, samen met de humor, de kracht van Ja Zanna, Nee Zanna. De songs (Tim Acito) zijn catchy en liggen lekker in het gehoor. De choreografieën van Guillermo Blinker zijn soms net zo over de top als sommige stereotypen en daarom heerlijk om naar te kijken. Daarnaast heeft M-Lab een zeer sterke cast voor deze productie bijeen weten te krijgen. Een groep talenten met stuk voor stuk sterke stemmen. Na Lelies zet Matthew Michel wederom een topprestatie neer. Hij laat met zijn vertolking van Zanna nog maar eens zien dat zijn nominatie voor aanstormend talent (Vlaamse Musical Prijzen) meer dan terecht is. Michel is ontwapenend als Zanna en draagt de voorstelling met verve. Voor Jeske van de Staak (Grand Hotel) is dit haar tweede productie en ook zij geeft hier wederom een visitekaartje af. Michael Muller is vooral aandoenlijk als de hunk van de school (schaak kampioen). Het meest opvallend is echter zonder twijfel Boris Schreurs als Tijl, die zich van zijn meest vrouwelijke kant laat zien.

Ja Zanna, Nee Zanna is met recht een vrolijke en zomerse seizoensafsluiter. Terwijl de zomerse temperaturen buiten uit blijven, stijgen de temperaturen binnen M-Lab in een rap tempo. Als Zanna met zijn toverstokje zwaait weet hij ieder voor zich te winnen. Een avondje Ja Zanna, Nee Zanna is opzwepend, energiek en doet je verlangen naar meer.

Ja Zanna, Nee Zanna is nog tot en met 24 juni te zien. Voor meer informatie en kaarten zie M-Lab.nl.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies