Disney’s The Little Mermaid houdt haar hoofd niet boven water

Disney’s The Little Mermaid is geliefd bij kinderen, jong volwassen, ouders en grootouders. Het is dan ook één van de bekendste Disney films. Na het succes van Beauty and the Beast en The Lion King kon een musical van The Little Mermaid dan ook niet uitblijven. De voorstelling, die eerder al op Broadway flopte, werd voor Nederland volledig onder handen genomen en beleefde in Rotterdam haar internationale première. Musical Reports ging kijken, maar kwam van een natte kermis thuis.

Wat: Disney’s The Little Mermaid
Wie: O.a. Tessa Sunniva van Tol, Tommie Christiaan, Marjolijn Touw en Roberto de Groot.
Waar: Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
Wanneer: 16 juni 2012 (internationale première)
Door: Jouke van Buuren

The Little Mermaid vertelt het verhaal van zeermeermin Ariël (Tessa Sunniva van Tol) en haar leven in het Koninkrijk diep in de zee. Wanneer ze verliefd wordt op een mens komt Ariël in de problemen. Haar vader, Koning Triton, heeft hier grote problemen mee en verbiedt Ariël contact te hebben met mensen. De liefde tussen Ariël en prins Erik (Tommie Christiaan) lijkt hierdoor onmogelijk, totdat de tante van Ariël, zeeheks Ursula (Marjolijn Touw), aanbiedt te helpen. Maar of dit bijdraagt aan een happy end is nog maar de vraag.

Nieuwkomer Tessa Sunniva van Tol weet als Ariël meteen haar visitekaartje af te geven. Zonder ook maar iets van haar zang of spel te hebben gezien, zie je meteen al dat ze de uitstraling heeft van een Disneyprinses. Daarnaast zingt Van Tol de Disneyklassiekers niet alleen prachtig, ook weet ze met haar spel indruk te maken. Van Tol zet op gepaste wijze een sterke en dappere Ariël neer. Tommie Christiaan is misschien niet de eerste die je verwacht als Disneyprins, maar met zijn charme en de chemie tussen hem en van Tol komt hij een heel eind. Marjolijn Touw is zonder twijfel de aangewezen persoon om de gemene Ursula te spelen. Touw weet met haar sarcasme en heerlijk rauwe stem dan ook een ultieme vertolking neer te zetten van dit personage.

Martijn Vogel als Botje weet vooral in het aanstekelijke en vrolijke nummer “Ze is verliefd” uit te blinken. Dit nummer speelt zich af in een beautysalon waarbij bubbels de basis vormen voor het meubilair. De scène is een van de hoogtepunten uit de voorstelling. De voorstelling weet hier bijna het oh zo bekende Disneygevoel te raken. Dit is echter één van de zeer weinige momenten waarop dit gebeurt. Zowel het decor als de kostuums wijken enorm af van wat we kennen uit de film.

Voor alles wat zich boven water afspeelt is geprobeerd het effect van een “pop-up boek” te creëren. Iets wat pas duidelijk wordt in de tweede acte, wanneer er een groot boek op het podium op komt. Dit effect is vooral in de eerste acte niet duidelijk en oogt daardoor vooral als de goedkoopste optie in plaats van de mooiste. Daarnaast ontbreekt het ook aan “vuurwerk” op het podium. Tijdens het nummer “Onder de Zee” lijkt het bijna zover te komen, maar als de kermis bijna compleet is, zakt deze weer in elkaar. De bovenkant van het toneel blijft vaak leeg, iets wat je niet verwacht in een zee die dichtbevolkt is met zwemmende vissen.

Ariël is bijna onherkenbaar met haar puntpruik en het ontbreken van haar schelpenbikini. Als Ariël echter zwemt (dus vliegt boven het podium) ziet dit er, met haar jurk als vissenvin, geloofwaardig en mooi uit. Het meest afwijkend van de film is koning Triton. De impostante man met ontbloot bovenlichaam zie je niet terug in de voorstelling. Nu heeft Triton een zilverkleurig hesje aan wat hem meer doet denken aan een Indiase god dan het imposante personage uit de film. Ook Ursula heeft niet vooraan gestaan bij de kostuumontwerper. Ursula wordt namelijk rondgereden op een verhoging met daaromheen haar octopussen outfit. Er is een flink aantal ensembleleden nodig om haar tentakels te bewegen op het podium (waarop opvallend genoeg ook aan de buitenkant zuignappen zitten). Ursula is hierdoor niet echt mobiel. Tenslotte oogt Botje vanaf een afstand meer als een tropische vogel dan een vis.

Al snel is duidelijk dat er vrij weinig overblijft van de Disneyfilm op het toneel. De decors, kostuums, vertalingen van de liedjes en zelfs het plot wijken zeemijlen af van het origineel. De voorstelling gaat hierdoor kopje onder. De kracht van Disney is tenslotte de herkenbaarheid. Gelukkig is de muziek van Alan Menken nog aanwezig. Alle bekende liedjes uit de film zijn zijn naast enkele nieuwe nummers terug te horen in de voorstelling. Nummers als “Onder de Zee”,  “Het bovenland”, “Daar ligt mijn hart”, en “Kus d’r dan” zijn enkele voorbeelden van de muzikale hoogtepunten uit de voorstelling. De cast zingt deze Disneyklassiekers prachtig en met de CD (die later dit jaar uit komt) heb je dan direct het beste van de voorstelling in huis.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies