Ben X: een ongekend harde en rauwe musical

Ben X is een van de meest indrukwekkende Vlaamse speelfilms ooit gemaakt. Ben X vertelt het verhaal over een jongen met het Syndroom van Asperger, die het slachtoffer is van pesterijen op school. Vanaf nu is er een musicalbewerking te zien in de Vlaamse theaters. Musical Reports bezocht de voorstelling in Antwerpen.

Wat: Ben X
Wie: O.a. Leendert de Vis, Jorien Zeevaart, Marleen van der Loo & Peter van de Velde
Waar: Stadsschouwburg, Antwerpen (België)
Wanneer: 16 september (reguliere voorstelling)
Door: Jouke van Buuren

Ben (Leendert de Vis) is een jongen met het Syndroom van Asperger die daarmee op school dagelijks gepest wordt. Thuis vlucht hij zoveel mogelijk naar een virtuele wereld in een computerspelletje. Daar ontmoet hij een meisje, Scarlitte (Jorien Zeevaart), die de enige lijkt te zijn die tot Ben weet door te dringen. Wanneer Ben voor de zoveelste keer gepest wordt, ziet hij geen uitweg meer. Hij wil dood… Maar dan krijgt hij bezoek van Scarlittle en krijgt het verhaal een onverwachte wending.

Leendert de Vis weet op ongekende goede wijze het personage Ben vorm te geven. Niet voor niks is het publiek regelmatig doodstil als de Vis en zijn personage de één na de andere heftige situatie meemaken. Marleen van der Loo speelt de moeder van Ben. Van der Loo weet als geen ander de moederrollen in de musicalwerld kleur te geven. Ontroerend is te zien hoe machteloos ze als alleenstaande moeder staat tegen het geweld van de pestkoppen.

Er is gekozen om het verhaal vanuit de belevingswereld van Ben te vertellen. De producent belooft de bezoeker een kijkje in de wereld van een jongen met het Syndroom van Asperger. De wereld van een autist komt regelmatig tot leven tijdens de voorstelling. Al weten de pesterijen de voorstelling te domineren. Vaker dan gewenst lijkt de voorstelling zich toch te consenteren op de omgeving van Ben en het lijkt haast onmogelijk om de wereld van een autist op het podium vorm te geven. Maar wanneer dit gebeurt is de voorstelling ontroerend, hard en rauw. De muziek (Dirk Brossé) met liedteksten van Allard Blom lijkt zich te lenen voor het vertellen van het verhaal. Tijdens verschillende liedjes weet Ben zijn gevoelens en bevindingen als autist te verworden en vorm te geven.

Het decor bestaat uit een podiumvullend LED scherm. De projecties weten de wereld van het autisme soms beter te verwoorden dan de woorden van de acteurs. Het gebruik van projecties in plaats van decor stukken werkt zelden. Meestal lijkt dit de goedkoopste optie in plaats van de mooiste. Bij Ben X is dit absoluut niet het geval.

Ben X is een zeldzaam ontroerende, harde en rauwe voorstelling. De bezoeker krijgt regelmatig een inzicht in de gedachte wereld van de autistische Ben wat uiterst interessant en vernieuwend is. Jammer is dat soms het onderwerp pesten duidelijker en intensiever behandeld wordt dan de leefwereld van een autist. Desalniettemin is Ben X één van de beste Vlaamse creaties in tijden en verdient de voorstelling volle zalen. Hopelijk volgen ook veel schoolvoorstellingen want een betere opvoedingsles bestaat er niet.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies