Castleden over Hema, de musical

Vanaf 28 september toert Hema, de musical door het land. Een oer-Nederlandse productie over het leven van een groep medewerkers van het bekende vaderlandse warenhuis. De hoofdrollen worden gespeeld, door grote namen als Anne-mieke Ruyten, Wimie Wilhelm en Sytske van der Ster. Musical Reports sprak met castleden Joep Onderdelinden, Sytske van der Ster en Laus Steenbeeke over deze feelgood musical.

Tegenwoordig wordt van alles een musical gemaakt. Waarom een musical over de Hema?
Sytske: “Omdat de Hema iets typisch Nederlands is. Het is een echte ‘Ik hou van Holland musical’. Het speelt zich af in een filiaal van de Hema zoals iedereen die wel kent. De medewerkers zijn de doorsnee van de Nederlandse samenleving. Zo werkt er een oudere vrouw met een midlifecrisis, een puberend meisje en een Turkse vrouw. Het zijn veel kleurrijke karakters. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat als je op zoek zou gaan naar de Nederlandse identiteit, je dan naar de Hema zou moeten gaan.”

Joep: “De Hema is zo’n winkel waar iedereen wel een verhaal over heeft en waar elke Nederlander wel eens is geweest. De een gaat er heen voor de broodtrommels van Jip en Janneke, de ander gaat voor de rookworsten. En als je toevallig binnenloopt, vind je altijd wel iets wat je nodig hebt. De Hema heeft altijd een frisse en verrassende uitstraling. Dus als je toch een musical maakt over een warenhuis, dan is de Hema een goede keus denk ik.”

Laus: “Het is een vrolijke familiemusical over echte, typische, Nederlandse mensen. Dat zorgt voor veel herkenbaarheid. Het is een lekkere, lichte voorstelling waarin de hele toegankelijke uitstraling van de Hema in terug te vinden is. Wat mij aantrekt in deze musical zijn de geestige verhaallijnen. Alle beslommeringen van de medewerkers zijn interessant om te volgen. Als je die spanning kan creëren, dat je wil weten hoe het af loopt. Dan zit je goed. En dat heeft deze musical.”

Welke rol speel jij?
Sytske: “Ik speel Nancy, een puber van 16 die gestopt is met de Havo. Sindsdien werkt ze bij de Hema. Haar oma (gespeeld door Wimie Wilhelm), die ook bij de Hema werkt, heeft die baan voor haar geregeld, zodat ze niet alleen maar uitgaat.”

Joep: “Ik speel de heer van Seumeren, de bedrijfsleider die probeert om het hele zooitje bij elkaar te houden. Hij heeft alleen een licht autoriteitsprobleem waardoor dit niet altijd even goed lukt.”

Laus: “Ik speel een dubbelrol, ik ben etalaleur bij de Hema, maar speel ook de man van Anja (gespeeld door Anne-mieke Ruyten), een medewerkster van de Hema.”

Wat kunnen we verwachten qua muziek?
Sytske: “Er zitten veel bekende Nederlandse meezingers in, die zijn voorzien van nieuwe  teksten. Er is veel vocal harmony en we hebben een geweldig ensemble.”

De choreografie is in handen van Jaakko Toivonen, bij het grote publiek bekend van ‘The ultimate dance battle’. Hij is bekend om zijn latin stijl. Is dat terug te zien in de musical?
Joep: “Nee er zijn verschillende dansstijlen terug te zien in de musical. Van Flamenco tot de blues.”

Wat kunnen we verwachten van de typische Hemaproducten zoals rookworsten en tompoezen?
Sytske: “Die zijn zeker terug te zien in de musical. We hebben een geweldig nummer dansende rookworsten en ook de tompoezen gaan met hun voetjes van de vloer.”

De laatste musical die zich afspeelde in een warenhuis (Crazy Shopping) was niet bepaald een succes. Waarom gaat het Hema de musical wel lukken denk je?
Sytske: “Omdat de Hema zo herkenbaar is. Bovendien zitten er geweldige acteurs in deze musical. Het wordt echt een feestje op het toneel en ik denk dat het publiek dat altijd wel leuk vindt om naar te kijken. Het is echt een feelgood musical met humor die gelijkwaardig is aan die in de televisieserie Het Schaap met de vijf poten.”

Joep: “Ik heb Crazy Shopping niet gezien, maar bij die titel heb je niet gelijk een beeld waar het verhaal over gaat. Bij de Hema heeft iedereen wél een beeld. Daarnaast bestaat de cast voor het grootste gedeelte uit Comedy acteurs en ik denk dat dat ook wel goed gaat werken.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies