De Jantjes: Vermaak op z’n Hollands

Nog geen 7 jaar geleden was de oer-Hollandse musical De Jantjes voor het laatst te zien. Dit theaterseizoen trekt De Graaf en Cornelissen producties het stuk (uit 1920) uit de mottenballen. Na een frisse wind door het script en met een jonge cast ging De Jantjes (versie 2012) onder toeziend oog van demissionair premier Rutte, bekend Nederland en de vaderlandse pers in première.

Wat: De Jantjes
Wie: O.a. Willeke Alberti, Winston Post, Job Bovelander, Rick Sessink & Stefan de Kogel
Waar: DeLaMar, Amsterdam
Wanneer: 23 september 2012 (première)
Door: Sebas van Buuren

Het verhaal van De Jantjes zal ongetwijfeld bij elke Nederlander bekend in de oren klinken. Deze titel behoort tenslotte tot het Nederlands cultureel erfgoed en wordt eens in de zoveel jaar opgevoerd. Elke generatie heeft de kans om De Jantjes één, of meerdere keren in hun leven te zien.

Wel moet gezegd worden dat dit verhaal, waarin Dolle Dries, Blauwe Toon en Schele Manus terug keren van hun dienstverband en vervolgens weer vertrekken om dienst te doen in Nederlands-Indië ,weinig om het lijf heeft. Het dient vooral als kapstok voor de heerlijke herkenbare Amsterdamse songs waar De Jantjes zo bekend om is. Deze liedjes maken de voorstelling die, wat verhaal betreft wat voortkabbelt, tot een waar Mokums feest.

Deze versie van De Jantjes werd voorzien van een overwegend jonge en zeer sterke cast. Rosalie de Jong speelt de sterren van de hemel als Blonde Greet. Haar spel is sterk, ze zingt krachtig en zuiver en daarnaast babbelt ze een eind weg in een haast authentiek Amsterdams accent. Na het zien van De Jantjes kan je jezelf nog moeilijk inbeelden, dat deze vrouw ook achter de Ikea stem zit. Zonder meer een toptalent.

Toptalenten zijn ook Rick Sessink, Stefan de Kogel en Job Bovelander. Deze drie heren dragen de titelrollen met verve. Hun stemmen kleuren prachtig samen. Dit komt zeer duidelijk naar voren in de meerstemmige versie van het lied ‘O mooie Westertoren’. Het kan niet anders dat deze drie heren in het echte leven ook dikke vrienden zijn, want de chemie tussen hen is zo sterk. Extra lof voor Rick Sessink die met zijn ontroerende monoloog over het leven als Hollander in Nederlands-Indië een meer dan terecht applaus toebedeeld krijgt.

Musicalvedette Ellen Evers leeft zich lekker uit als de ietwat omhoog gevallen tante Piet. Ze is komisch en haar expressies spreken meer dan eens boekdelen. Post speelt de zoon en oogappel van tante Piet. Voor menig musical liefhebber was het een verrassing dat Post gecast werd voor deze musical, dat terwijl voor de versie van De Jantjes uit 2004/2005 ook een soapie werd gecast (Koert-Jan de Bruijn) in de rol van Mooie Leendert. Gezegd moet worden dat Post wat dans betreft goed mee komt met de cast en dat het geen hij zingt, prima klinkt.

Niet te missen is natuurlijk Willeke Alberti die met haar deelname aan De Jantjes terug gaat naar haar roots. Alberti is droog komisch als de dronken tor Na Druppel en weet als geen ander de evergreens uit De Jantjes te vertolken. Die ene verspreking aan het einde van de voorstelling is haar dan ook vergeven.

De Jantjes is ook in deze versie een “trip down memory lane”. Zodra de overture wordt ingezet bekruipt je een nostalgisch gevoel. De Jantjes is puur Hollands vermaak: gezellig, recht voor zijn raap maar soms met het gemis van een beetje peper.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Bekijk ook onze fotoreportage van de première: Daar zijn onze Jantjes

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies