Ik Driss; een geslaagde nieuwe Nederlandse musical

Ik Driss de musical is gebaseerd op een verhalenreeks in het NRC Handelsblad. Bart Oomen had de moed om er een voorstelling te maken rondom Driss, een Marokkaanse gastarbeider die in de jaren ’70 naar Nederland komt.  Het is een moeilijke tijd om als producent met een nieuwe voorstelling de theaters in te gaan. Ik Driss de musical verdient het echter om gezien te worden.

Wat: Ik Driss de musical
Wie: O.a. Mohammed Azaay, Jennifer van Brenk, Fahd Larhzaoui & Marloes van den Heuvel
Waar: De Meervaart, Amsterdam
Wanneer: 23 september 2012 (première)
Door: Jouke van Buuren

In de jaren ’70 komt Driss Tafersite (Fahd Larhzaoui ) naar Nederland om  te werken in de havens van IJmuiden. Driss laat alles achter in de hoop voor een beter bestaan, maar het gaat niet allemaal zo gemakkelijk. Zijn leven in Nederland bestaat vooral uit werken, werken, werken en overwerken. Dankzij de hulp van Mevrouw van den Oever (Marloes van den Heuvel) leert Driss snel de Nederlandse taal. Die kennis komt hem vooral van pas als hij indruk wil maken op de Nederlandse Jolanda (Jennifer van Brenk).

De voorstelling is met integriteit en humor doorspekt. Het is een verhaal over Nederland, en hoe wij in Nederland omgingen met gastarbeiders. Maar het is ook een voorstellingen over nieuwe kansen, familie, hard werken en verliefdheid. Iedere bezoeker omarmt dan ook snel het personage Driss. De levensgebeurtenissen van Driss zijn voor iedereen herkenbaar. Daarnaast is het ook ontroerend om te zien hoe zwaar Driss het heeft in Nederland en dat hij veel offers moet brengen om aan te sluiten bij de Nederlandse maatschappij. De muziek is een mix van verschillende stijlen. Toch past het goed bij de voorstelling. De muziek van Jan Pieter Koch is uitstekend geslaagd en de acteurs kunnen perfect overweg met dit repertoire. Hoogtepunten zijn de nummers van Mevrouw van den Oever (Marloes van den Heuvel). Het zijn heerlijke musicalnummers die perfect worden vertolkt door Van den Heuvel.

De voorstelling is luchtig en kent veel humor. Zo zijn er twee vertellers (Mohammed Azaay en Mohammed Chaara) die naast vertellers ook nog verschillende rollen spelen.

Veel acteurs maken in deze voorstelling hun musicaldebuut maar dit valt niet te merken. Fahd Larhzaoui zet sterk zijn personage van Driss neer. Daarnaast  vallen Jennifer van den Brenk en Marloes van den Heuvel  op wegens hun acteer- en vocale kwaliteiten.

Ik Driss is een zeer geslaagde, nieuwe Nederlandse musical, wat tegenwoordig een zeldzaamheid is. De voorstelling is herkenbaar, grappig, ontroerend en integer. De acteurs zijn stuk voor stuk allemaal op hun plaats en de passende muziek maakt de voorstelling helemaal af. Ik Driss is maar kort te zien in Nederland en verdient het door de (musical) liefhebber gezien te worden.

Klik op de foto’s om ze te vergroten. Bekijk hier de VIDEO van Ik Driss op de Uitmarkt.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies