Wordt u al geholpen? Vooral leuk voor de kenner

De Britse jaren ’70 comedy ‘Are you being served’ kan vanaf nu in het rijtje worden gezet met andere succesvolle Britse televisieseries die omgetoverd werden naar een Nederlandse toneelproductie. In na volging van ‘Alo, Alo’ en ‘Schone schijn’ ging maandagavond ‘Wordt u al geholpen?’ in première. De Graaf en Cornelissen producties is er in geslaagd om een succesvolle kopie te maken van deze televisie hit met de bekende oneliner ‘I’m free’.

Wat: Wordt u al geholpen?
Wie: O.a. Filip Bolluyt, Mylène d’Anjou, Rolf Koster, Daphne Flint, Bas Bovelander & Sabine Beens
Waar:  De Goudse Schouwburg, Gouda
Wanneer: 24 september 2012 (première)
Door: Marianne van der Zwaag

Het verhaal speelt zich, zoals de vele fans van de televisieserie weten, af in het ietwat vreemde Britse warenhuis Grace Brothers. De eigenzinnige medewerkers van de kledingafdeling mogen, zo blijkt tijdens de eerste akte, een weekend kamperen om de geheel nieuwe kampeerafdeling van het warenhuis te testen.

Alle vertrouwde karakters komen voorbij. De norse Captain Peacock wordt gespeeld door Filip Bolluyt. De rol lijkt voor hem te zijn weggelegd. Zijn komische kant komt in deze rol goed tot zijn recht. Met name in het begin heeft hij regelmatig de lachers op zijn hand. Helaas wordt dit al snel onder gesneeuwd als de nichterige Mr. Humphries (Rolf Koster) en de oude Mrs. Slocombe – en haar poesje – ( ras comédienne Mylène d’Anjou) op het toneel verschijnen.  En dan is er nog de naïeve Ms. Brams (gespeeld door Daphne Flint). Flint is in het begin een beetje onverstaanbaar, maar herstelt zich vlug waardoor ook zij zich goed van haar grappige kant kan laten zien.

Er moet gezegd worden dat de show voornamelijk leuk is voor mensen die de serie kennen. De typische gelaatstrekken, de flauwe (goed vertaalde) Britse humor , het pastelkleurige decor en herkenbare reacties zoals het wegduiken achter de toonbank door Mr. Lucas (Bas Bovelander) worden duidelijk niet door iedereen in de zaal herkend en gewaardeerd. Met name in de eerste acte lijkt de show letterlijk een kopie van de televisieserie en daardoor komt de show ook het beste tot zijn recht.

De tweede akte speelt zich af op de ‘camping’ en is minder geslaagd. De interactie met het publiek na de pauze geeft een ietwat amateurische indruk en zorgt ervoor dat je steeds op een vervelende manier uit het verhaal wordt gehaald. Ook Ms. Hopkins, gespeeld door Sabine Beens, die telkens als een wervelwind het toneel verschijnt, draagt daar aan bij.

Over het algemeen is het een leuke lichte toneelcomedy met flauwe grappen. Je houdt er van of niet. Maar aan deze top cast kan het in ieder geval niet liggen.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies