Gecompliceerde liefde in Aspects of Love

Lust, liefde, jaloezie en veranderlijkheid. Aspects of love is moeilijk in een paar woorden te bevatten. Deze  complexe musical van Andrew Lloyd Webber is gebaseerd op het boek van David Garnett. Laatstgenoemde gebruikte zijn eigen (vrije) seksuele moraal als inspiratiebron, waardoor de liefdesverhoudingen die in het verhaal aan bod komen voor de gewone medemens soms wat bizar overkomen. Zondagavond beleefde deze musical voor het eerst zijn Nederlandse première in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Wat: Aspects of Love
Wie: O.a. Ernst Daniël Smid, Lone van Roosendaal, René van Kooten, Maaike Widdershoven
Waar: DeLaMar Theater, Amsterdam
Wanneer: 7 oktober 2012 (première)
Door: Marianne van der Zwaag

Het verhaal begint wanneer de jonge Alex (René van Kooten) in een klein theater in Montpellier in contact komt met de oudere actrice Rose (Lone van Roosendaal). Hij neemt haar mee naar de villa van zijn oom George (Erst Daniël Smid) in de Franse Pyreneeën. Rose weet niet zo goed wat ze met haar relatie met Alex aan moet en is vanaf het eerste moment erg onder de druk van George, die op dat moment een relatie heeft met de Italiaanse kunstenares Giulietta (Maaike Widdershoven). Alex gaat in militaire dienst en als hij terugkomt blijkt zijn geliefde Rose een relatie te hebben met George. George en Rose trouwen en hun liefde wordt bezegeld met een dochter: Jenny (Michelle van de Ven). Als vijftienjarig meisje ontmoet Jenny voor het eerst haar neef Alex. Ze staat meteen in vuur en vlam, maar Alex houdt de boot eerst af. Uiteindelijk besluit Alex weg te gaan om keuzes te maken en om te begrijpen wat liefde daadwerkelijk is.

Van Kooten is breekbaar wanneer hij voor het eerst ten tonele verschijnt en het bekende ‘Wie begrijpt wat liefde is’ ten gehore brengt. De hoge noten worden net iets te zacht gebracht, waardoor het lijkt als of hij ze met moeite haalt. Later herpakt hij zich en zet hij een mooie rol ontwikkeling neer. Hij veranderd van ietwat naïeve tiener naar een sterke soldaat die beseft dat hij zich te lang heeft laten meeslepen door zijn omgeving. Ook zijn samenspel met Van Roosendaal is enorm sterk. Samen brengen ze vooral in de eerste akte veel lachsalvo’s te weeg. Van Roosendaal bewijst in deze musical maar weer eens wat voor vakvrouw ze is. De moeilijke muzikale composities waar Lloyd Webber bekend om staat, komen er ogenschijnlijk moeiteloos uit. Ze speelt de rol van verleidelijke diva met veel verve, maar weet ook te raken met het gevoelige ‘Nooit een nacht alleen’. Widdershoven heeft soms wat moeite met de samenzang met Smid, waardoor het soms net niet helemaal synchroon loopt maar zet haar rol als kunstenares verder ijzersterk neer. Michelle van de Ven speelt Jenny op een springerige, naïeve manier. Er is sprake van een mooie chemie tussen haar en Smid waardoor de liefde die zij voor haar vader voelt in de tweede acte voor een emotioneel moment in de voorstelling zorgt.

Het decor is strak. Een paar lijsten vullen het toneel en de locaties worden aangeduid door middel van schilderijen van bekende schilders als Van Gogh, Manet en Munch. Daarnaast zorgt het ensemble voor enkele meubelstukken waardoor het decor in een mum van tijd veranderd van een woonkamer in een luxe villa tot een atelier in Venetië. Over het algemeen zijn de kostuums en het decor vrij sober. Daardoor springen de scenes op de kermis en bij het circus er opvallend tussenuit. De extravagante kostuums en schreeuwerige belichting in deze scènes zorgen voor een opleving in het langdradige verhaal, maar halen je tegelijkertijd een beetje uit de het verhaal.

Aspects of love is typisch zo’n musical waar je wel of niet van houdt. De muziek die alle kanten op gaat, het soms wat langdradige verhaal en de onderlinge wisselende relaties zorgen ervoor dat het geen makkelijk behapbare voorstelling is, maar zeker de moeite waard.

Klik op de foto’s om ze te vergroten. of klik hier voor videobeelden van de voorstelling.

Bekijk ook onze fotoreportage van deze première.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies