Theater Terra schiet weer raak!

Een spannend verhaal vol ogenschijnlijk onmogelijke opdrachten, waarin een jongen van slechts 17 jaar oud onder andere een tovenaar en een draak moet zien te verslaan. Klinkt het u bekend in de oren? Dat kan! Theater Terra presenteert dit seizoen een musicalbewerking van Koning van Katoren, naar het boek van Jan Terlouw.

Wat: Koning van Katoren, de musical
Wie: Soy Kroon, Dennis Willekens, Babbe Groenhagen, Roos van der Waerden en Christiaan Koetsier
Waar: Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Wanneer: 24 oktober 2012 (reguliere voorstelling)
Door: Saskia Ebbing

Hoewel de ingrediënten voor een goede musical aanwezig zijn, betekent dit niet altijd dat er ook daadwerkelijk een goede voorstelling wordt neergezet. Theater Terra weet echter iedere keer weer te slagen: ook nu met Koning van Katoren.

Op de dag dat de Koning van Katoren komt te overlijden, wordt Stach geboren. Zeventien jaar lang stelt Katoren het zonder koning, maar Stach is vastberaden hier verandering in te brengen. Als hij op een dag bij de ministers komt vragen wat hij moet doen om koning te worden, wordt het hem niet makkelijk gemaakt: hij moet eerst zes ingewikkelde opdrachten uitvoeren. Problemen waar al zo velen jarenlang een oplossing voor hebben getracht te bedenken, worden nu in Stach zijn schoenen geschoven. Gelukkig laat hij zich niet zo makkelijk uit het veld slaan en gaat hij het avontuur aan!

Stach wordt gespeeld door Soy Kroon. Eerder zagen we Kroon o.a. in Oorlogswinter, waarin hij al heeft laten blijken rijkelijk over zowel zang- als acteerkwaliteiten te beschikken. Ook in Koning van Katoren schittert hij op het toneel. Een talent in de dop! Er is een mooie chemie zichtbaar tussen hem en Kim (Roos van der Waerden), de dochter van de burgemeester van Wapenveld waar Stach een opdracht moet uitvoeren. Van der Waerden heeft een mooie warmte in haar stem en haar spel is innemend.
Dennis Willekens vertegenwoordigt twee van de misschien wel meest uiteenlopende rollen: de lieve en zorgzame oom van Stach alsmede de boze tovenaar die dagelijks mensen hun kostbaarste bezit afneemt. De omschakeling van het een naar het ander verloopt naadloos, en hoewel je hem gewoon op het toneel ziet verkleden zet hij beide rollen zeer overtuigend neer en stoort de openbare verkleedpartij totaal niet. Groenhagen blinkt uit in haar rol als vrouw van de burgemeester, waarin zij de emoties van haar verdriet en kwelling prachtig weet over te brengen.

Een van de krachten van Theater Terra is dat ze uitblinken in creativiteit. Met enorm weinig weten zij steeds weer de illusie van een werkelijkheid te creëren, zoals slechts met het in de lucht houden van een stok de suggestie van een rijdende trein wordt gewekt en verplaatsbare gordijnen worden opeens een duister woud.
Een andere kracht is het team achter de voorstelling. Aan de basis van deze voorstelling liggen natuurlijk het script en de liedteksten (Dick Feld), welke goed in elkaar zitten. Er zit continu vaart in de voorstelling, de liedjes (muziek: Fons Merkies & Floris Verbeij) sluiten prachtig aan en er wordt haast zonder dat je ’t merkt een goed verhaal verteld. Het decorontwerp (Theo Terra) en het lichtontwerp (Mike den Ottolander) zijn één, en daarbinnen vallen de choreografie (Wilma Hoornstra) en de regie (Theun Plantinga) helemaal op hun plek.

Kortom: er kan niet anders gezegd worden dan dat Koning van Katoren absoluut eer doet aan het beroemde boek van Jan Terlouw. Gaat dat zien! Voor iedereen van 8 jaar en ouder speelt deze voorstelling nog t/m 3 maart 2013 in diverse theaters in Nederland.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies