Klein Duimpje blijft klein

Een klein ventje in reusachtige laarzen. Een verhaal met een donker bos, een reus en een arme houthakker. Dit kan natuurlijk maar één sprookje zijn: Klein Duimpje. Het Filiaal speelt dit seizoen het reusachtige verhaal in verschillende theaters in Nederland. Musical Reports was bij de voorstelling in Den Haag.

Wat: Klein Duimpje, het echte verhaal (5+)
Wie: Mirthe Klieverik, Arie Rustenburg en Stijn Westenend
Waar: Theater de Regentes, Den Haag
Wanneer: 26 oktober 2012 (reguliere voorstelling)
Door: Saskia Ebbing

Klein Duimpje is de kleinste thuis. Zijn moeder is dood, zijn vader heeft geen rooie cent en zijn broers en zusjelief vallen bijna flauw van de honger. Maar Klein Duimpje is ook slimste van het stel. Als vader uit wanhoop alle kinderen in het bos achterlaat, komt hij met de oplossing. Het is Klein Duimpje die de moed erin houdt en ook nog eens iedereen uit de klauwen van de reus redt.

Met slechts drie acteurs en twee orkestleden op het toneel wordt deze voorstelling neergezet. Elke acteur speelt dan ook verschillende rollen en switcht tussendoor met behulp van attributen of een minimale verkleding van karakter. Mirthe Klieverik, Arie Rustenburg en Stijn Westenend spelen Klein Duimpje + broers en zusje, vader, de reus, de reuzin, de kinderen van de reus en alle andere figuren die ze onderweg tegenkomen. Hoewel de voorstelling slechts een klein uurtje duurt, zal het voor de acteurs een pittige onderneming zijn. Dit omdat ze alledrie bijna continu op het toneel te zien en/of te horen zijn, maar ook omdat het fysiek een actief geheel is. Een knappe prestatie, maar desalniettemin is het meer dan eens even verwarrend wie nou wie is.

Dat de zaal vol (kleine) kinderen zit en deze kinderen het grootste deel van de tijd stil blijven zitten kijken, geeft aan dat de setting –hoewel zeer minimalistisch- voor kinderen blijkbaar toch tot de verbeelding spreekt. Het decor bestaat uit een soort ‘brug’ met het frame van een huisje erop, en that’s it. Hoewel er met minimale middelen hele goede voorstellingen kunnen worden neergezet, lijkt er bij Klein Duimpje toch iets te missen. Het totaal oogt wat saai en grauw, met slechts zwart en bruin in het decor en grijsblauwe pakken voor de drie acteurs. Maar wat vooral mist is wat vaart in de voorstelling; er wordt (zeker aan het begin) veel rondgelopen en gebabbeld voor er iets gebeurt.

De muzikale ondersteuning door Saskia Meijs en Reint van den Brink is vindingrijk en creatief te noemen. Zo wordt er zelfs op een zaag gespeeld, en een knarsend opengaande deur klinkt levensecht vanaf de viool van Meijs. Het doet echter wel wat vreemd aan dat zij te pas en te onpas over het toneel lopen en soms in het verhaal meedoen, maar even later weer gewoon de brave muzikanten aan de zijlijn zijn. Dit zal echter een kwestie van regiekeuze zijn.

Klein Duimpje, het echte verhaal is een moderne versie van het klassieke sprookje, maar mist hierin wat kleur en vaart. Evengoed lijken kinderen zich wel te vermaken, maar voor de volwassenen kan het uurtje een aardige zit zijn.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies