The Witches of Eastwick: meer gegniffel dan gegriezel

Ook dit jaar wordt traditiegetrouw het Thrillerfestival georganiseerd in Zoetermeer. Voor deze vierde editie van het festival presenteren Stadstheater Zoetermeer en Harlekijn – Talent Scouting & Theatrical Productions The Witches of Eastwick (1 & 2 november). Op 29 oktober vond de voorpremière plaats en ontving de cast een staande ovatie van de pers en collega’s uit het theatervak, waaronder Pia Douwes (Kramer vs. Kramer), Tommie Christiaan (The Little Mermaid) en Michelle van de Ven (Aspects of Love).

Wat: The Witches of Eastwick
Wie: O.a. Joke de Kruijf, Linda Wagenmakers, April Darby & Jasper Taconis
Waar: Erasmus College, Zoetermeer
Wanneer: 29 oktober 2012 (voorpremière)
Door: Sebas van Buuren

In The Witches of Eastwick beschrijven drie jonge, alleenstaande vrouwen op een avond hun perfecte man. Bij het klinken van hun glas richten zij hun wens aan de maan. Hekserij blijkt te bestaan wanneer Darryl, een excentrieke, rijke vrijgezel uit New York, de volgende dag voor de deur staat. Hij voldoet niet volledig aan de verwachtingen, maar heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht waar alle drie de vrouwen voor bezwijken. 

The Witches of Eastwick vindt zijn oorsprong in het gelijknamige boek van John Updike. Het boek werd ook verfilmd met onder andere Jack Nicholson en Michelle Pfeiffer in de hoofdrollen. In 2000 was The Witches of Eastwick voor het eerst als musical te zien (Londen). Slechts een keer eerder is deze musical in Nederland opgevoerd. Deze versie werd gespeeld door studenten van de Frank Sanders Academie. Harlekijn – Talent Scouting & Theatrical Productions voert echter routiniers Joke de Kruijff (Jane) en Linda Wagenmakers (Alexandra) aan in twee van de hoofdrollen. Naast hen staan Jasper Taconis (Darryl) en April Darby (Sukie) in de andere hoofdrollen.

Taconis, die eerder al te zien is geweest in Jekyll and Hyde van Harlekijn, speelt zijn duivelse rol vol overgave.  April Darby (Suki) versterkt later dit seizoen het ensemble van Sister Act, waarin zij ook understudy is van Carolina Dijkhuizen. Darby bewijst met haar performance in The Witches of Eastwick over hoofdrolkwaliteiten te beschikken en klaar te zijn om het podium van het Circustheater te Scheveningen te bestijgen.

Net als het personage van Darby zijn de personages van Linda Wagenmakers en Joke de Kruijff lekker over de top. De dames leven zich zichtbaar met plezier uit in hun excentrieke rollen. Hun stemmen kleuren mooi bij elkaar. Dit maakt de song ” Wat een man”  tot een van de hoogtepunten van de show.

Ook de jonge talenten staan hun mannetje. Vooral in de grote ensemblenummers blinken zij uit. Het liveorkest onder leiding van Ivo van Leeuwen klinkt lekker en de vertaling van Petra van der Eerden is doeltreffend en spitsvondig.

The Witches of Eastwick is een zeer vermakelijke voorstelling, maar wordt nergens echt spannend, laat staan eng. Grappig is de voorstelling dan weer wel. Dit komt vooral door de personages die zeer karakteristiek zijn en lekker dik worden aangezet. Daarom is het zeker de moeite waard om voor The Witches of Eastwick – ondanks dat deze voorstelling niet echt een “thriller” genoemd kan worden – op 1 of 2 oktober naar Thriller City (Zoetermeer) af te reizen. Al is het maar om de drie hoofdrolspeelsters te zien stralen.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies