Kiss me Kate brengt Cole Porter tot leven

Voor de programmering van zijn jubileumjaar (5 jaar M-Lab) put M-Lab inspiratie uit het rijke repertoire van Shakespeare. In een drieluik worden drie musicals, waarvan twee nieuwe Nederlandse voorstellingen, gepresenteerd die geënt zijn op het werk van Shakespeare. De Broadway musical Kiss me Kate, de eerste binnen het drieluik, vierde op 1 november haar première.

Wat: Kiss me Kate
Wie: Guus Bok, Na-Young Jeon, Wim van den Driessche & Frédérique Sluyterman van Loo
Waar: M-Lab, Amsterdam
Wanneer: 1 november 2012 (première)
Door: Sebas van Buuren

Kiss me Kate is een raamvertelling (een verhaal binnen een verhaal): een componist probeert na een serie flops nog één keer zijn oude successen te evenaren. Hij werkt aan een musicalbewerking van Shakespeare’s ‘Het temmen van de feeks’. Na een feestje nodigt hij een jong acteurskoppel uit. Samen met het koppel en zijn vrouw loopt hij die nacht het script door. De karakters uit de musicalbewerking van ‘Het temmen van de feeks’ blijken echter sterke raakvlakken te hebben met beide echtparen. Zo lopen al snel beide verhalen door elkaar en ontvouwt zich een schouwspel over de verhoudingen binnen een relatie.

Daniël Cohen (bewerking & regie) heeft het oorspronkelijke stuk, geschreven voor een cast van ruim 30 mensen, teruggebracht naar een voorstelling voor 4 acteurs. Daarnaast is Cohen op zoek gegaan naar raakvlakken tussen het hoofdpersonage uit het oorspronkelijke stuk en Cole Porter (de componist van Kiss me Kate). Zodoende wordt Cole Porter als de componist aangevoerd en draait het stuk nu om de situatie waarin hij verkeerde in de tijd dat hij Kiss me Kate schreef. Wellicht een gewaagde keuze, maar zeker een geslaagde keuze.

De rol van Porter wordt subliem vertolkt door Wim van den Driessche. In de voorstelling heeft hij een monoloog waarin hij het opneemt voor de musicalacteurs tegenover de toneelacteurs. Als je Van den Driessche ziet spelen, weet je dat alles wat hij daar zegt waar is. Want terwijl je deze woorden in je opneemt, realiseer je je dat je naar een fenomenaal musicalacteur zit te kijken.

Maar ook Frédérique Sluyterman van Loo, als de liefhebbende Linda Porter (de vrouw van) en Na-Young Jeon, als Bianca, spelen intens en sterk. Guus Bok (Bill) blijft helaas wat spel betreft achter op zijn collega’s. Ondanks het ontbreken van een ensemble weet deze cast van vier de muziek van Cole Porter, die het ene moment swingt en het andere moment roert, tot leven te brengen. Ook alle lof voor de band onder leiding van Maarten De Splenter. Songs als “Another Op’nin’, Another Show”, “Veel te heet” (Too darn hot), “Derk, Dick of Douwe” (Tom, Dick or Harry) en “Where Thine that Special Face” klinken heerlijk en zijn op zichzelf al een reden om deze show te bezoeken.

De dialogen en monologen (Daniël Cohen) zijn intelligent en gevat en vormen hoogtepunten in de voorstelling. Het eerder genoemde relaas van Porter over acteren in musicals is er daar één van.  Op sommige momenten volgen de gevatte opmerkingen elkaar in een razend tempo op. Dit zorgt voor een lekkere dosis humor in de voorstelling. Ondanks het feit dat de vertaling van de liedteksten uit 1964 stamt, voelt deze niet gedateerd, integendeel zelfs.

Wat wel verwarring op kan roepen is dat een deel van de liedteksten onvertaald zijn gelaten. Dit zou kunnen helpen bij het verduidelijken van waar het ene verhaal overgaat in het andere verhaal. Echter, de afwisseling tussen Nederlands en Engels wordt al gebruikt nog voordat het script van ‘Het temmen van de feeks’ in zicht is. Iemand die dan ook een keurige uitlijning van beide verhalen verwacht, komt van een koude kermis thuis; beide verhalen gaan naadloos in elkaar over. Dit vergt van het publiek een zekere scherpte, maar maakt het ook spannend.

M-Lab’s Kiss me Kate is een gewaagde en boeiende voorstelling over de verhoudingen binnen relaties. M-Lab heeft een drietal ongelooflijk sterke acteurs en een lekkere band in huis gehaald, die met de bewerking van Daniël Cohen niet alleen het werk van Cole Porter tot leven brengen, maar ook Porter zelf.

Kiss me Kate is nog tot en met 12 november te zien. Meer informatie en kaarten: http://www.m-lab.nl

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies