Shrek komt niet helemaal uit de (groene) verf

Zondag 4 november ging in het Rai Theater in Amsterdam de musical Shrek in première. De musical van Albert Verlinde Entertainment slaagde er niet in om de kracht van de gelijknamige film te evenaren. Daar waar de film leuk is voor de hele familie, lijkt de musical zich vooral te richten op kinderen.

Wat: Shrek de Musical
Wie: O.a. William Spaaij, Kim-Lian van der Meij, Rogier Komproe en Paul Groot
Waar: Rai Theater, Amsterdam
Wanneer: 4 november 2012 (première)
Door: Marianne van der Zwaag

Het verhaal gaat over de lompe oger Shrek, die zijn dagen slijt in het donkere moeras. Op een dag wordt  zijn rust verstoord door een groep sprookjesfiguren. Ze zijn door de nieuwe heerser heer Farquaad verbannen uit hun dorp en vragen Shrek om hulp. Wanneer Shrek samen met Ezel naar Farquaad gaat om verhaal te halen, sluit hij een deal met de kleine heerser: als hij prinses Fiona uit haar toren bevrijdt, zal Farquaad ervoor zorgen dat de sprookjesfiguren niet meer in het moeras komen..

Het grootse decor en het lichtontwerp zorgen ervoor dat je gelijk in het verhaal wordt gezogen. Het is echter niet genoeg om in het verhaal te blijven. Door het mooie siliconenpak van Shrek vallen zijn acteerkunsten in het niet. William Spaaij komt daardoor niet goed uit de verf. Vocaal is er niks op hem aan te merken. Hij zingt zijn partijen goed, maar de gespeelde scènes vallen tegen. Dat geldt ook voor Ezel (Rogier Komproe). In de film is de ezel de droge grappenmaker, maar in de musical zijn het vooral veel suffe en flauwe grappen die hij maakt en ook de kracht van de herhaling werkt niet op de lachspieren. Paul Groot steelt daarentegen de show als de kleine heerser Farquaad. Door zijn geweldige kostuum (hij speelt de hele voorstelling op zijn knieën) heeft hij regelmatig de lachers op zijn hand. Het is verbazingwekkend hoeveel leuke danspasjes en bewegingen hij in deze houding kan maken. Ook zijn mimiek en rake timing zorgen voor menig lachsalvo bij zowel de kinderen als de volwassenen in de zaal. Kim-Lian van der Meij verbaast vriend en vijand met haar prachtige stem. Ze zingt vol overgave en brengt ogenschijnlijk moeiteloos de hoogste noten ten gehore.  Het nummer ‘Hij vindt me vandaag’, dat ze samen zingt met de jonge Fiona en de puber Fiona (Vajèn van den Bosch), is één van de muzikale hoogtepunten van de voorstelling.

Over het algemeen lijken de liedteksten nog niet helemaal af. Het is alsof er nog wat geschaafd moet worden aan de vertaling. Het rijmt niet lekker en het lijken af en toe meer losstaande nummers dan dat ze een onderdeel zijn van het verhaal. De geluidseffecten zijn daarentegen heel goed. Wanneer Shrek en Ezel in een ruimte zijn met kolkende lava, is het net of de toeschouwer ook in die ruimte is.  De kokende en borrelende geluiden komen uit alle hoeken van de zaal, waardoor er een soort 3d-effect gecreëerd wordt.

De musical wordt gepresenteerd als familiemusical. Met de scènes van heerser Farquaad en het sexy shownummer ‘Vroege vogel’ is geprobeerd de musical een volwassener tintje te geven, maar over het algemeen is Shrek de Musical vooral leuk voor kleine kinderen en overig publiek dat kan lachen om scheten en boeren.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies