Hij Gelooft in Mij vertelt de rauwe waarheid

Jarenlang is er gewerkt aan een musical rondom zanger André Hazes. Onder toeziend oog van zijn vrouw Rachel Hazes kwam de voorstelling Hij Gelooft in Mij tot stand. De voorstelling ging in aanwezigheid van bekend Nederland en de Nederlandse pers in première. Musical Reports genoot van deze nieuwe Nederlandse musical!

Wat: Hij Gelooft in Mij
Wie: O.a. Martijn Fischer, Chantal Janzen, Doris Baaten en Hajo Bruins
Waar: DeLaMar, Amsterdam
Wanneer: 11 november 2012 (première)
Door: Jouke van Buuren

Het levensverhaal van André Hazes vertellen in een ruime twee uur tijd kan op verschillende manieren, zeker als je er als producent een musical van maakt. Scriptschrijvers Frank Ketelaar en Kees Prins hebben besloten er geen doekjes om te winden. Hij Gelooft in Mij is namelijk geen heldenverering. In tegendeel, zou je bijna denken. De voorstelling stelt de vraag of Rachel Hazes (Chantal Janzen) nu verliefd was op de artiest André Hazes (Martijn Fischer) of op de man André Hazes. En kan ze nog van hem houden als hij zo slechthorend blijkt te zijn dat optreden eigenlijk niet meer mogelijk is? En was André wel een goede echtgenoot, wilde hij wel stoppen met drinken? En vanwaar zijn koppige houding?

In een musical met muziek uit het repertoire van een bestaand artiest (ook wel ‘jukeboxmusical’ genoemd) is het altijd de vraag hoe (en of) de muziek geïntegreerd wordt. Er is niet voor de gemakkelijke weg gekozen, maar de nummers zijn (bijna) allemaal geïntegreerd in het script en ze ondersteunen hiermee het verhaal. De voorstelling vertelt het verhaal vanaf het moment dat André Hazes zijn derde vrouw, Rachel, ontmoet tot en met zijn herdenkingsdienst in de ArenA. Wat er tussen die tijd allemaal gebeurt is verwerkt in een puur en oprecht verhaal.

Martijn Fischer als André Hazes komt heel dichtbij Hazes, soms zo dichtbij dat je bijna gaat twijfelen of Hazes niet uit de dood is opgestaan. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft Fischer een stemgeluid dat veel gelijkenissen kent met het geluid van de echte Hazes. Daarnaast is het spel van Fischer erg sterk. De ondoorgrondelijkheid van Hazes komt daardoor ook goed naar voren, net als zijn liefde voor de muziek en zijn vrouw Rachel. Chantal Janzen vertolkt de rol van Rachel Hazes (al zal Hadewych Minis regelmatig de rol overnemen). Janzen heeft vaak de gewoonte om vooral zichzelf te zijn op het podium, maar nu laat ze een andere kant van zichzelf zien. In het begin van de eerste acte is er nog ruimte voor een typische Janzen-opmerking, maar dit is al snel voorbij. Janzen kruipt voor het eerst echt in de rol van een personages en weet een sterke, maar ook twijfelende Rachel neer te zetten. In het laatste kwartier van de voorstelling weet Janzen in haar samenspel met Fischer de zaal tot op het bot te raken. De chemie tussen Fischer en Janzen is zo sterk dat het tot achterin de zaal te voelen is.

Opvallend is dat de cast geen enkele zwakke schakel kent. Zo vertolken Doris Baaten en Hajo Bruins de ouders van Rachel Hazes. In het begin is het duo vooral komisch en weten ze met heerlijke droge humor de bezoeker te vermaken. Maar al snel verandert de toon van het verhaal, en zo ook deze twee personages. Bruins en Baaten laten in de twee acte zien meer te kunnen dan alleen maar vermaken. De vader- en moederliefde komt oprecht over en weet dan ook te roeren. Ook de overige castleden, zoals Tina de Bruin en Cees Geel, weten indruk te maken.

Hij Gelooft  in Mij steekt de waarheid niet onder stoelen of banken: André Hazes was een alcoholist die vaak enorm egoïstisch kon zijn. Hierdoor is de voorstelling ook geen eerbetoon geworden, maar een eerlijke, rauwe voorstelling over het leven van André en Rachel Hazes. Het sterke script, de uiterst getalenteerde cast en het rauwe randje maken de voorstelling meer dan geslaagd.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies