Producent Soldaat van Oranje ontwikkelt nieuwe voorstelling

NEW Productions, de producent van Soldaat van Oranje – De Musical, ontwikkelt een nieuwe voorstelling. Op zoek naar een oorspronkelijk verhaal uit onze vaderlandse geschiedenis, vonden zij het boek Island at the Center of the World van de Amerikaanse auteur en historicus Russell Shorto. Onder de werktitel Nieuw Amsterdam/Nieuw Nederland onderzoeken schrijver Edwin de Vries, schrijver/regisseur Theu Boermans en producent Fred Boot (NEW Productions) nu of ze deze koloniale historie kunnen bewerken tot een theatervoorstelling. Het is nog niet bekend waar of wanneer de productie gerealiseerd gaat worden.

Het verhaal wordt door Boermans (Artistiek directeur en regisseur van het Nationale Toneel) en De Vries samen ontwikkeld en geschreven. Het boek van Shorto dient als inspiratiebron voor de nieuwe voorstelling. De makers hebben inmiddels een studiereis naar New York gemaakt. Samen met Russell Shorto bezochten zij in mei jl. de plaatsen waar de Nederlandse geschiedenis in New York vanaf 1609, toen Henry Hudson met de Halve Maen de rivier opvoer, haar sporen heeft achtergelaten.

Bij de ontwikkeling worden de makers geadviseerd door Russell Shorto zelf, maar ook door Martine Gosselink, hoofd van de afdeling Geschiedenis Rijksmuseum Amsterdam en auteur van “New York – Nieuw Amsterdam; De Nederlandse oorsprong van Manhattan” en Jaap Jacobs, biograaf van Petrus Stuyvesant en recent o.a. Erasmus Lecturer aan Harvard University. Hiermee willen de makers bewerkstelligen dat er – net als bij Soldaat van Oranje – De Musical – veel zorg wordt besteed aan de historische authenticiteit van de voorstelling.

Producent Fred Boot zocht naar verhalen uit ons koloniale verleden: “We willen met NEW Productions graag verhalen vertellen over intrigerende en bijzondere onderwerpen uit onze eigen geschiedenis. We zoeken naar verhalen die er toe doen en zoeken bij die inhoud een vorm en locatie. Ons land blonk met de VOC en de WIC uit in durf en ondernemersgeest, al was ons blazoen verre van schoon. Misschien kan je stellen dat onze kosmopolitische inslag en ondernemende ambitie onze vrije geest en tolerantie naar New York brachten. In de strijd die daarover woedde denken we een mooi dramatisch en bovendien zeer actueel uitgangspunt voor een voorstelling te kunnen vinden”.

Russell Shorto is een Amerikaanse auteur die momenteel woonachtig is in Amsterdam, waar hij directeur is van het John Adams Institute. Zijn boek “Island at the Center of the World” verscheen in Nederland onder de titel “Nieuw Amsterdam, de oorsprong van New York” (2004). Ook is hij auteur van “De botten van Descartes”(2008), “Saints and Madmen” (1999) en  “Gospel Truth” (1997). Momenteel werkt hij aan een boek over de sleutelrol van Amsterdam in de ontwikkeling van het liberalisme. Shorto is vaste correspondent voor New York Times Magazine.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies