Interview met Florens Eykemans over Floor & Friends

Na afloop van de werksessie (de foto’s hiervan zie je hier) sprak Musical Reports met Florens Eykemans over Floor & Friends, het jaarlijks terugkerende liedjesprogramma. De derde editie inmiddels.

Wat: Werksessie Floor & Friends
Wie: Florens Eykemans, Britt Lenting, Roos van Breukelen, Petra Creutzberg, Barbera van de Kaay
Waar: Flow Amsterdam, Frank Sanders Musicalacademie
Wanneer: 23 november 2012
Door: Neeltje Knaap

Dit is de derde keer dat jullie Floor & Friends op de planken brengen.
“Ja, we proberen ieder jaar, ergens in het jaar een voorstelling te maken. In 2010 was het in mei, in 2011 in juli en nu dus in december.”

Wie zijn “we”?
“We” zijn Barbera van de Kaay, Britt Lenting, Roos van Breukelen, Petra Creutzberg en ikzelf, Florens Eykemans. In 2010 hadden we Lara Grünfeld er nog bij maar die is nu overal en nergens aan het werk dus die kan het niet combineren.”

Het is nu dus de derde keer; wat is er nieuw dit jaar?
“We hebben de voorstelling iets korter gemaakt, omdat we het maar eens per jaar doen propten we hem altijd helemaal vol met liedjes en we merkten dat het toch iets aan de lange kant was ieder jaar.  Het eerste jaar was alles echt sneller dan snel in elkaar gezet met allemaal materiaal wat we allemaal ooit al gedaan hadden, en die spontaniteit was heel fijn daaraan. Het tweede jaar zijn we meer op onderzoek gegaan en merkten we dat we onze spontaniteit een beetje kwijt waren. De voorstelling was leuk, maar er ging van alles mis en dat kan natuurlijk gebeuren, maar het gevoel van het eerste jaar was een beetje weg. Nu willen we kijken of we dat dit jaar weer terug kunnen krijgen dit jaar. Lekker los, mooie nummers zingen… We hadden net een werksessie met Frank Sanders. Eerdere jaren hebben we het allemaal zelf in elkaar geknald en dat werd hartstikke leuk, maar Frank weet vaak net dat ene aan te raken waardoor een liedje méér wordt. Na een tip van hem gebeurt er toch net wat meer. Dat voel je zelf ook, dat je dan het nummer beter begrijpt. Het is gewoon een beetje regie. We hebben natuurlijk allemaal les van hem gehad, en het is heel fijn om dan weer even met hem te werken.”

Jullie kennen elkaar natuurlijk van de academie, maar ik heb net niet alleen musical gehoord.
“Nee, dat klopt! We hebben eigenlijk een beetje een mix gemaakt van musical, pop en kleinkunst. Dit mix vinden we heel leuk en we voelen allemaal ook dat daardoor de avond ook interessant blijft, als het niet allemaal één richting is.”

Want hoe ziet een avond Floor & Friends er uit?
“Het is leuk, het is gezellig, soms ontroerend, maar vooral heel ontspannen. Een ontspannen avond uit. Dat willen we ook zo houden. Ik stond net naar de meiden te kijken toen ze “Let me be your star” stonden te zingen uit Smash. Hoe verschillend ze zijn. Ik denk dat dát onze groep uniek maakt. We hebben ook een nummer van de Spice Girls in de show, en die hadden dat ook. Ik wil ons nu niet vergelijken met de Spice Girls, maar een groep werkt heel goed als niet iedereen hetzelfde is. Als er dynamiek is in de groep. Ik denk dat wij dat hebben en dat dat het juist interessant maakt.”

Wat is voor jou tot nu toe het mooiste moment uit de show?
“Nog geen idee! We zijn gisteren begonnen met repeteren. Eigenlijk ben ik van alle nummers op zich wel fan. Ik hou heel erg van het ensemblewerk, dat vind ik heerlijk. Ik vind het ook heel leuk om mijn eigen nummer te doen, voor het eerst, die ik zelf heb geschreven. Ook wel heel spannend. Maar ook een nummer als Taking Flight wat ik net onder andere liet zien. Ik heb het ooit gekregen van een lerares. Het is een nummer van Goldrich and Heisler, twee componisten. Het is niet bekend, maar wel echt een prachtig nummer. Mijn lerares kende mij nog niet zo goed, maar ze zei: dit moet jij ooit zingen. Ik heb er toen met haar aan gewerkt, maar ik was er toen nog niet klaar voor. Nu, zo’n drie jaar later, denk ik: nu wil ik het gaan doen. Het is een heel groot nummer, echt een verhaal van begin tot eind en je moet je er echt in storten, wil dat werken. Ja, om op je vraag terug te komen, dat is eigenlijk wel mijn favoriet!”

Floor& Friends is te zien op 4 december in het Polanentheater en op 18 december in het Compagnietheater in Amsterdam. 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies