Albert Verlinde richt Nationaal Theater Fonds op

Theaterdier en –producent Albert Verlinde heeft het Nationaal Theater Fonds opgericht. Het doel van deze brede stichting is om het culturele aanbod in de regio te behouden en te versterken. Door aanvullende financiële garanties te geven aan voorstellingen van gezelschappen en producenten kan professioneel grootschalig toneel- en muziektheateraanbod haalbaar blijven voor schouwburgen en theaterzalen in heel Nederland. “Een avondje theater inspireert mensen van jong tot oud. Er dreigt verschraling van het aanbod en dat mag niet gebeuren. Met dit Fonds kunnen we de theaters, de producenten, de acteurs/actrices in gezelschappen én het publiek helpen,” aldus Verlinde. 

Albert Verlinde wil graag dat de voorstellingen van theatergezelschappen en producenten bij iedereen in de buurt blijven komen. “De overheid trekt zich steeds meer terug uit de culturele sector. Daardoor dreigt het reizende gezelschap te verdwijnen en dat mogen we niet laten gebeuren. Met voorstellingen door heel Nederland reizen is erg kostbaar, dus kiezen gezelschappen en producenten er steeds vaker voor om alleen nog maar in de grote steden in de Randstad te gaan staan. Dat is doodzonde. Daarom zet ik samen met vakgenoten dit Fonds op om de voorstellingen in de regio te behouden en te versterken. Mensen willen óók in hun eigen stad en provincie naar het theater.”

Als gezelschappen en producenten een beroep op het Nationaal Theater Fonds doen, dan moeten de voorstellingen aan een aantal criteria voldoen:

  • De voorstellingen moeten grootschalig zijn en behoren tot één van de volgende disciplines: opera, operette, concerten, musical, ballet, toneel en muziektheater waarbij minimaal 8 personen op het toneel moeten staan (dit kunnen acteurs en/of orkestleden zijn);
  • De voorstellingen moeten reizend zijn langs theaters in heel Nederland;
  • De voorstellingen moeten al een financiële basis hebben door toegezegde garantiesommen van theaters.

Het Nationaal Theater Fonds stelt zich garant voor het allerlaatste stukje financiering van de voorstelling en is bedoeld als ondersteuning van de financiering van de productie; tenminste als de aanvraag daarvoor wordt geselecteerd door een onafhankelijke selectiecommissie en goedgekeurd door het bestuur. “Het kan net dat laatste zetje zijn voor de theaterdirecteuren om de voorstelling te boeken. Vaak zie je dat gezelschappen en producenten in de onderhandelingen met de theaterdirecteuren net geld tekort komen. Normaal gesproken gaat dan de voorstelling niet door. Met onze garantie kan het publiek wel blijven genieten in het theater. Met behulp van dit Fonds blijven de lichten in de theaters aan, blijft de diversiteit behouden en blijft het toneeldoek omhoog,” zegt Verlinde.

Donaties aan het Fonds
Het vermogen van het Nationaal Theater Fonds wordt onder andere gevormd door donaties van particulieren en bedrijven. Het Fonds is door de belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) waardoor donateurs sowieso een extra belastingvoordeel hebben. Hierdoor kan de cultuur in de regio eenvoudig worden gestimuleerd. Verlinde: “Met kleine giften kun je het grote verschil al maken. Als 1000 mensen 1000 euro per jaar aan ons schenken, hebben wij al één miljoen euro in het Fonds zitten. Zo kunnen we elkaar helpen. En kan iedereen blijven genieten van de grote hoeveelheid voorstellingen in de theaters. Ik wil dat theater voor iedereen toegankelijk blijft en in elke uithoek van Nederland is te zien. Daarom hoop ik écht dat de mensen gaan geven uit betrokkenheid, uit hun hart, omdat ze, net als ik, van theater houden.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies