Dik Trom vertedert in humorvolle musical

In 2010 produceerde Rick Engelkes Producties in samenwerking met Efteling Theaterproducties haar eerste familiemusical (Kruimeltje). Dit seizoen presenteert REP Dik Trom, haar tweede familiemusical. Een vertederende voorstelling vol humor die op de première met een welverdiende staande ovatie werd ontvangen.

Wat: Dik Trom
Wie: o.a. Ara Halici, Vera Mann, Simon Zwiers & Joes Brauers
Waar: Stadschouwburg Amstelveen
Datum: 9 december 2012 (première)
Door: Sebas van Buuren

Dik Trom behoort, net als Kruimeltje, tot het Nederlands cultureel erfgoed. C. Joh. Kieviet schreef in totaal vijf boeken over de stevige deugniet. De voorstelling vertelt een nieuw verhaal van Dik Trom, die bij de opening van het nieuwe warenhuis Schimmelpenninck & Co tot over zijn oren verliefd wordt op Nelly, de dochter van de eigenaresse van het warenhuis. Nelly blijkt echter blind. Dik belooft haar dat hij ervoor zal zorgen dat ze weer kan zien. Een Trom breekt nooit zijn belofte, voegt hij daar aan toe. Om geld bij elkaar te krijgen voor een oogoperatie, zet Dik het Circus Dik Trom op. Thea Schimmelpenninck, de moeder van Nelly, doet er echter alles aan om Dik dwars te zitten en haar kind blind te houden.

Anders dan Kruimeltje en Pietje Bell, belhamels die ook tot het Nederlands cultureel erfgoed behoren en ook een eigen musical hebben, draait het bij Dik Trom niet alleen om kattenkwaad en spannende avonturen. Want naast kattenkwaad en avonturen gaat het ook om het accepteren van wie je bent. Een gegeven dat Dik Trom tot een vertederende voorstelling maakt. Het creative team, bestaande uit Allard Blom (script & liedteksten), Fons Merkies (muziek) en Dick van den Heuvel (regie), wist dit thema op subtiele wijze te verwerken in een voorstelling die naast vertederend ook nog eens heel erg leuk is.

Vera Mann pakt grandioos uit als de gemene Thea Schimmelpenninck en triomfeert als de slechterik van het verhaal. Pa en ma Trom (Simon Zwiers en Eline Schmidt), Pedro de papegaai en mevrouw Tandjes (beiden ook gespeeld door Zwiers en Schmidt), maar ook het Circusduo Harry (Remco Sietsema) en Barry (wederom Simon Zwiers) ontlokken zowel bij de kleinsten als de groten een lach. Herkenbare situaties, rake opmerkingen en zichtbaar spelplezier zorgen voor een flinke dosis humor. Uiteraard weet ook Joes Brauers, die eerder Kruimeltje speelde, als Dik Trom grappig uit de hoek te komen. Maar nog meer weet deze Trom te vertederen. Joes laat het publiek net zo verliefd worden op Dik als het personage verliefd is op Nelly. Joes is een enorm talent. “Ik kleur het donker voor je in”, een lied waarin Dik aan Nelly alle kleuren om zich heen beschrijft wordt ontroerend vertolkt. Maar ook de scène waarin Dik op het dorpsplein staat met een olifant en de verteller van het verhaal (Ara Halici) het prachtige “Volg je dromen” zingt, raakt. De mooiste song uit de voorstelling is waarschijnlijk Nelly’s solo “Elke wolk een zilveren randje”, die prachtig vertolkt wordt op deze première door Rosanne Waalewijn.

Eigenlijk kent de cast geen zwakke schakels. Rick Engelkes stelde een club bijzondere talenten samen die zichtbaar met plezier en liefde voor het vak aan deze voorstelling werken. Iets dat de voorstelling vleugels geeft en laat uitstijgen boven een groot geproduceerd spektakel.

Daarnaast is Dik Trom de musical een schoolvoorbeeld van een familiemusical. Niet alleen de kinderen zullen een leuke middag/avond hebben, ook de ouders zullen zich zeer vermaken. Humor, een goed verhaal, een prachtige cast, heerlijke muziek en bovenal een flinke dosis liefde en plezier. Dit alles maakt van Dik Trom een waar circus voor de hele familie.

Bekijk ook 0ns foto-report: Première Dik Trom, de vetste musical van het jaar

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies