Les Misérables: eindelijk weer eens een goede musicalfilm

Een verfilming van de musical Les Misérables kon natuurlijk niet uitblijven. De verwachtingen zijn hooggespannen, zeker omdat er live gezongen is op de filmset. Musicalliefhebbers moeten nog wachten tot 10 januari, maar Musical Reports zag de film al eerder en genoot van een geslaagde verfilming.

Wat: Les Misérables
Wie: O.a. Hugh Jackman, Russel Crowe, Anna Hathaway & Helena Bonham Carter
Waar:
Bioscoop
Wanneer:
Vanaf 10 januari in de Nederlandse bioscoop (20 februari België)
Door:
Jouke van Buuren

Het verhaal van Les Misérables is vast bij elke musicalliefhebber bekend, maar we lichten het graag nog even kort toe. Jean Valjean (Hugh Jackman) heeft negentien jaar als dwangarbeider moeten boeten voor het stelen van een brood. Hij wordt onder voorbehoud vrijgelaten en besluit te vluchten. Maar politiecommissaris Javert (Russel Crowe) blijft op Valjean jagen. Valjean is jaren later een succesvol en welvarend man. Hij helpt de ontslagen Fantine (Anna Hathaway) door op haar sterfbed te beloven dat hij voor haar dochtertje Cosette (Amanda Seyfried) zal zorgen. In 1832 breekt een studentenopstand uit. Valjean en (de ondertussen volwassen) Cosette raken hierin betrokken als Cossette verliefd wordt op de studentenleider Marius (Eddie Redmayne). Velen sterven op de barricade, maar Marius overleeft het. Hij besluit te trouwen met Cosette, maar komt ook meer te weten over de geschiedenis van Valjean.

De verfilming is erg trouw aan het verhaal van de musical. Veel nieuwe inzichten krijg je niet in het verhaal. Al komen sommige personages in de film toch wat beter uit de verf. Zo is Marius in de film niet meer zo naïef als in de musical. Dit komt zeker door de prachtige vertolking van ‘Empty Chairs At Empty Tables’ door Redmayne. Zoals veel nummers in de verfilming is de vertolking erg breekbaar gezongen in plaats van als powerballad gebracht te worden. Het is voor de acteurs in deze film misschien de makkelijkste manier om de nummers toch te zingen, maar het helpt ook zeker om meer emotie te brengen in de songs. Toch is het fijn dat er ook castleden zijn die de (originele) partijen wel aankunnen. Zo zorgt Aaron Tveit als Enjolras gelukkig nog voor wat vocaal geweld. Hugh Jackman is ook één van de weinige acteurs in de film die geen trucjes nodig heeft om toch alles live te zingen. Op zijn zang is niks aan te merken en dit in combinatie met sterk spel verklaart zeker zijn nominatie voor een Golden Globe Award. Ook terecht genomineerd voor een Golden Globe Award is Anne Hathaway als Fantine. De rol van Fantine is misschien wel de meest ondankbare rol in musical en film, want na 30 min heb je (bijna) niks meer te doen. Maar Hathaway’s vertolking van ‘I Dreamed A Dream’ maakt duidelijk dat Hathaway zeker niet snel vergeten zal worden.

Helena Bonham Carter en Sacha Baron Cohen als de Thénardiers zorgen voor wat lucht en gelach in de film. Hun nummer ‘Master of the House’ is dan ook erg vermakelijk. Baron Cohen kan het toch niet laten om zijn eigen typetjes ruimte te geven, maar dat is zeker niet ongepast als je meneer Thénadier speelt. Vocaal is Baron Cohen niet sterk, het is dan ook een juiste keuze om ‘Dog Eats Dog’ te schrappen in de verfilming.

Het script van de musical Les Misérables is niet echt het sterkste musicalscript ooit geschreven. Sommige personages blijven plat, sterven te snel of lijken de toch al lange voorstelling alleen maar op te rekken. Iets wat ook in de film te merken is, is dat de personages elkaar steeds wel heel toevallig tegen het lijf lopen. Het verhaal is dan ook (in deze verfilming) niet altijd erg geloofwaardig. Maar Les Misérables moet het vooral van de muziek hebben. Het is oprecht een verademing dat de cast live heeft gezongen op de set. Dit is eerlijker, puurder en vooral veel oprechter. De acteurs hebben hier optimaal gebruik van gemaakt. Al is niet elke acteur vocaal erg sterk; slechte zang zul je niet horen. Zoals in bijna elke verfilming van een musical moest er ook in Les Misérables een nieuw nummer. Dit is het nummer ‘Suddenly’ geworden. Het is geschreven voor Valjean op het moment dat hij ineens vader is geworden van Cosette. Het nummer blijft niet echt hangen en valt als klein en intiem nummer ook een beetje buiten de boot. Verder zijn alle nummers begeleid door een geweldig orkest en klinkt alle muziek heerlijk bombastisch.

Les Misérables als film blijkt ook te werken. De beelden zijn allemaal prachtig en de cast kent geen zwakke schakels. Het is een verademing dat de muziek live gezongen is op de set, waardoor de cast niet beperkt wordt omdat er geplaybackt moet worden op al maanden van tevoren ingezongen nummers. Hugh Jackman en Anna Hathaway zijn duidelijk de sterren van deze film en het zou ons verbazen als ze geen prijzen winnen. Les Misérables is voor musicalliefhebbers als film ook zeker een must-see. Ben je niet bekend met Les Misérables, dan kan het zijn dat je eerder door het niet zo sterkte script van zowel de musical als deze verfilming heen prikt.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies