Op naar een succes- en musicalvol 2013

2012 loopt bijna ten einde. Het is cliché om te zeggen, maar ook 2012 was weer een bewogen musicaljaar. 2013 belooft echter veel goeds.

Nadat in 2011 De Producers al na een week stopte, werd duidelijk dat het bergafwaarts ging met de Nederlandse musical. Kortingsacties vierden hoogtij. In het eerste halfjaar van 2012 werd een groot deel van de musicaltickets met korting verkocht. Producties werden aangekondigd en kort daarna weer afgekondigd (Ghost) en Saturday Night Fever brak zijn tour voortijdig af om te pogen elders in Europa meer succes te boeken.

Met Hij gelooft in mij, Shrek, De Jantjes en natuurlijk Soldaat van Oranje (die dit najaar twee jaar aan uitverkochte voorstellingen vierde) lijkt er in het tweede halfjaar van 2012 iets te veranderen. Voor al deze shows gaan de kaarten in rap tempo en zonder kortingsacties over de toonbank. De strijd tegen de kortingsacties lijkt geopend. Een goede trend die zich hopelijk ook in 2013 voort gaat zetten. Daarnaast lijkt de consument kieskeuriger te worden en best meer te willen betalen voor een productie die hij echt graag wil zien.

Of deze trend zich voortzet en hoe, dat zal moeten blijken in 2013. Een jaar waarin we weer veel nieuwe producties kunnen verwachten. In het begin van het jaar worden we getrakteerd op Buddy Holly en Sister Act. Volgend theaterseizoen tourt Stage Entertainment onder andere rond met het eerder uitgestelde Love Story (met Freek Bartels) en brengt Albert Verlinde Entertainment onder meer Flashdance en De kleine blonde dood in de theaters. Daarnaast komt Studio 100 met het Vlaamse antwoord op Soldaat van Oranje, de opvolger van Daens: 14-18 de musical.

In 2012 namen we helaas ook afscheid van 3 and a Crowd als musicalproducent. De aangekondigde productie van Avenue Q bleek te ambitieus in deze tijden. Feit is dat kleine producenten het moeilijk hebben. Dit zal in 2013 niet anders zijn. Ook theater M-Lab, dat in 2012 haar subsidies verloor, is hier een voorbeeld van. Als er niets verandert, zullen zij het einde van 2013 niet halen.

Musical Reports wenst iedereen – Liefhebbers, artiesten, creatives, producenten, investeerders en andere betrokkenen –  de beste wensen, veel wijsheid en creativiteit toe. Dat het Nederlandse musicallandschap, M-Lab incluis, een succesvol 2013 tegemoet mag gaan!

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies