Terug naar de jaren ’50 met de muziek van Buddy Holly

Terug naar de jaren ’50 met de muziek van Buddy Holly, het rock-’n-rollsymbool dat op 22-jarige leeftijd om het leven kwam bij een tragisch vliegtuigongeval. Dit betekent verplicht meedansen, alsof je al die jaren later alsnog een ticket voor een van zijn concerten hebt kunnen bemachtigen…

Wat: The Buddy Holly Story
Wie: O.a. Tim Akkerman, Frans van Deursen, Joy Wielkens en Gerry Mendes
Wanneer: 3 februari 2013 (première)
Waar: Schouwburg, Tilburg
Door: Stéphanie van Gerven

Buddy Holly staat tot op de dag van vandaag symbool voor rock-‘n-roll door zijn talent en zijn stormachtige carrière: hij was al een semiprofessioneel muzikant toen hij zestien jaar oud was en hij overleed op 22-jarige leeftijd bij een vliegtuigcrash. In deze musical volgen wij Buddy Holly vanaf de start van zijn carrière (met onvervalste countrymuziek) bij een lokaal muziekstation in Lubbock, Texas, via al zijn hoogtepunten, tot aan dat tragische einde.

Joy Wielkens’ rustige a-capella vertolking van American Pie is een start die alle bezoekers meteen op scherp zet. Wat een prachtige versie van dit, in deze context toch wel heel bijzondere, nummer en wat een dijk van een stem. Frans van Deursen als Hipockets Duncan trekt de zaal vervolgens met veel energie direct het verhaal in. Overdonderend, het begin van deze voorstelling.

Tim Akkerman heeft de beelden van Buddy Holly duidelijk goed bestudeerd. De mimiek en bewegingen die Buddy Holly zo kenmerken, weet Akkerman treffend over te brengen. Alhoewel de muziek van zichzelf al swingt, spatten de nummers niet compleet van het podium af. Wellicht heeft dit te maken met de toch nog voorzichtige reactie van het publiek als wordt geprobeerd om hen in het stuk te betrekken. Zodra Joy Wielkens (als Marlene Madison) en Gery Mendes (als Tyrone Jones) het podium overnemen gaat het publiek gelukkig toch helemaal los.

Akkerman heeft de vrijheid gekregen om, samen met het muzikale team, zijn eigen band samen te stellen en hier zijn wij hem heel dankbaar voor. Stef de Hond (bandleider/toetsenist), Jurriaan Dekker ((contra)bas), Willem van der Krabben (drums) en Menno Maris (gitaar) stelen tijdens dit stuk allevier op hun eigen moment de show. Daarnaast weet vooral Menno Maris te imponeren met zijn eindsolo. Gezamenlijk weten deze vijf muzikanten (inclusief Akkerman zelf) de muziek van Buddy Holly recht te doen.

Deze musical is zeker aan te raden, voor iedereen die van muziek houdt. Alle nummers in dit stuk worden goed gebracht en de stemmen zijn ijzersterk. Gezien Buddy Holly’s extreem korte carrière is er helaas niet veel verhaallijn waarmee de liedjes aan elkaar kunnen worden geknoopt. Je hoeft dan ook geen bezoekje te brengen aan deze musical vanwege de hoge acteerkwaliteiten, de humor of de sterke dialogen. Een avondje muzikaal genieten dus, met weinig poespas daar omheen.

The Buddy Holly Story is nog tot en met 1 juni 2013 te zien in verschillende Nederlandse theaters. Kijk voor meer info en een speellijst op www.buddydemusical.nl.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies