Kramer vs. Kramer het gevecht over liefde voor een kind

Het zal je maar gebeuren; Na zeven jaar huwelijk gaat je partner bij je weg en laat ze jullie kind bij je achter. Die ene moeilijke beslissing zet drie mensenlevens volledig op zijn kop. Pia Douwes en Rick Engelkes maken in Kramer vs. Kramer furore met hun rol in de toneelbewerking van de beroemde hollywoodklassier uit 1979.

Kramer vs. Kramer is een toneelbewerking van de gelijknamige roman van Avery Corman. Deze roman werd in 1979 bewerkt tot een met vijf Oscars bekroonde film (waaronder een Oscar voor hoofdrolspelers Dustin Hoffman en Meryl Streep). In deze Nederlandse bewerking (vertaling Dick van den Heuvel) worden deze rollen gespeeld door (producent) Rick Engelkes en Pia Douwes.

Wanneer Johanna na zeven jaar huwelijk besluit weg te gaan bij de succesvolle reclameman Ted, laat zij hun zoon Billy bij zijn vader achter. Ze verdwijnt een jaar van de aardbodem en vraagt een scheiding aan. Vader Ted blijft alleen achter met de amper zeven jaar oude jongen en moet zich alleen zien te redden. Buurvrouw Roos (Margeet Boersbroek) springt bij. Het opvoeden van een kind blijkt echter niet samen te gaan met met zijn baan in de harde reclamewereld. Ted raakt zijn baan kwijt, maar de band met zijn zoon is inmiddels sterker dan ooit.

Ted en Billy gaan noodgedwongen door met hun leven. Ondertussen blijft Johanna het jaar dat zij weg is continu bezig met Billy. Gedurende de hele voorstelling is Johanna op de achtergrond aanwezig bij alles wat Ted en Billy doormaken. Dit is een prachtige vondst van regisseuse Mette Bouhuijs. Dit benadrukt pijnlijk hoe moeilijk de beslissing voor Johanna moet zijn geweest en hoe hard het is voor Ted en Billy. De pijn is hierdoor bij beide partijen voelbaar.

Als Johanna na een jaar terugkeert en aangeeft de voogdij over haar kind terug te willen, begint de echte strijd. De strijd om de liefde van en voor een kind. Wie is de betere ouder? Waarom zou een vrouw beter in staat zijn om de taken van het ouderschap te vervullen dan een man? Wie is de aanstichter van de hele situatie? Terwijl de ex-geliefden zien welk vuil spel er door de advocaten wordt gespeeld, woedt de strijd verder en neemt de rechter een beslissing.

Het is mooi om te zien hoe vader en zoon gedurende de voorstelling naar elkaar toe groeien en hoe moeder en kind onvoorwaardelijk van elkaar blijven houden. De rol van de jonge Billy wordt voortreffelijk gespeeld door David Rebergen. Als Billy op een gegeven moment tegen zijn vader zegt: “Als niemand het meer gelooft, geloof ik het nog papa”, raakt dit diep. Gelukkig bevat het stuk ook de broodnodige humor die voor afwisseling zorgt. Het toppunt is wat dat betreft het bijzondere restaurant zonder tosti’s op het menu (met Kees Boot als ober).

Kramer vs. Kramer is een intrigerend stuk over misschien wel één van de moeilijkste processen waar ouders met elkaar door heen kunnen gaan. Een proces wat verontrustend is voor de verdere ontwikkeling van het kind en bovenal een proces waarin de onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kind stijgt naar een kookpunt. Niets dan lof voor beide hoofdrolspelers (Pia Douwes en Rick Engelkes) die het publiek meenemen op hun moeilijke en emotionele reis als Kramer en Kramer.

“Raad eens hoeveel ik van je hou? Helemaal tot aan de maan en terug.”

Kramer vs. Kramer is nog tot en met mei te zien in de Nederlandse theaters. Kijk op kramervskramer.nl voor meer informatie en de speellijst.

Klik op de foto’s om ze te vergroten of klik HIER voor videobeelden van de voorstelling.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies