Nederlandse Sister Act is niets anders dan Fabulous!

Raise your voice of laat je gaan voor Sister Act. Op 3 maart ging onder toeziend oog van Whoopi Goldberg, in het AFAS Circustheater te Scheveningen, de Nederlandse productie in première.

Sister Act de musical, gebaseerd op de gelijknamige film met Whoopi Goldberg in de hoofdrol, is een oorspronkelijke musical van Joop van den Ende (Stage Entertainment). In tegenstelling tot andere eigen producties als Petticoat, zag Sister Act het levenslicht over de grens in plaats van in Nederland. Na West End was/is de musical te zien op Broadway, in Wenen, Stuttgart, Milaan en Parijs. Nu kan eindelijk ook het Nederlandse publiek genieten van deze heerlijke voorstelling over Deloris, een nachtclubzangeres die onderduikt in een klooster na het aanschouwen van een moord.

Deloris van Cartier wordt op voortreffelijke wijze vertolkt door Carolina Dijkhuizen. Na Aïda en The Lion King is zij weer terug op het toneel van het Circustheater. Dijkhuizen kwijt zich met vlag en wimpel van de zware taak om in de voetsporen van Whoopi Goldberg te treden. Vocaal is Dijkhuizen gezegend met een heerlijk krachtige stem. Songs als “Laat je gaan” en “Fabulous baby” knallen door het theater. Maar ook de kwetsbare kant van Deloris is bij Dijkhuizen in goede handen. De ballad “Sister Act” wordt prachtig breekbaar door haar gezongen. Simone Kleinsma heeft als de ietwat stijve en conservatieve Moeder Overste vooral de lachers op haar hand. Elke grap is raak. Kleinsma en Dijkhuizen vormen als Moeder Overste en Deloris een prachtig duo van tegenpolen. Het is dan ook hartverwarmend als de vrouwen uiteindelijk dichter tot elkaar komen.

De bad guys zijn eveneens goed vertegenwoordigd. Stanley Burleson is een gluiperd als Curtis en wordt bijgestaan door drie lekker zingende helpers: Marlon David Henry (TJ), Zjon Smaal (Joey) en Frank van Hengel (Pablo). Een ander trio dat de sterren van de hemel speelt en zingt zijn de zusters Maria Roberta, Maria Lazarus en Maria Patricia. Deze zusters worden gespeeld door respectievelijk Christanne de Bruijn, Irene Kuiper en Esmée van Kampen. Laatst genoemde stuitert als een overenthousiaste non over het podium en krijgt daarmee de hele zaal dubbel. De Bruijn overtuigt als stille postulante vooral met haar stem. Voor haar solo “Onbekend bestaan” ontvangt zij dan ook een welverdiend oorverdovend applaus. Iets dat de voltallige cast overigens toekomt als de laatste noten van de voorstelling zijn gespeeld.

Deze noten zijn van de hand van Alan Menken. Menken, bekend van vele Disney films, verzorgde voor de musical een volledig nieuwe score. In tegenstelling tot de film maakt de musical dus geen gebruik van bestaande muziek. Een goede keuze omdat de muziek, naast comedy, de sterkste troef van deze voorstelling is. De songs van Deloris en de nonnen swingen de pan uit. De score van Sister Act is gevarieerd en gaat van gospel naar soul en disco. Dit alles met een heerlijke vertrouwde Menken sound.

De Nederlandse vertaling van Martine Bijl is scherp en vol humor. Helaas worden ook de flauwe grappen niet gemeden. Zo heten twee homoseksuele mannen bijvoorbeeld George en Michael. Daar waar gepast zijn specifieke uitspraken Engels gelaten. “Fabulous baby” is hier een voorbeeld van. Het decor (Klara Zieglerova) is doeltreffend en weet met diepte te spelen waardoor er een mooi groots effect wordt gecreëerd bij de kloosterscènes. De choreografie van Anthony van Laast swingt aan alle kanten.

Sinds de allereerste première op het Engelse West End is er steeds aan de voorstelling gesleuteld. Mensen die de voorstelling toentertijd op West End hebben gezien, zullen merken dat er veranderingen in het script zijn doorgevoerd. Kleine veranderingen die betrekking hebben op het verduidelijken van het verhaal, maar ook grote veranderingen als het aanpassen van een song, een nieuwe song en een volledig nieuwe scène. De song “U vindt het blijkbaar best” is een nieuwe solo voor Moeder Overste in de tweede acte: een mooie en grappige  scène waarin Moeder Overste zich richt tot de heer. De song “De zondagmorgen passie” (“Sunday morning fever”) wordt nu na de pauze voorgegaan door een komische scène waarin zowel Moeder Overste, Deloris als Monseigneur O’Hara te biecht gaan.

Sister Act is gezegend met een goddelijke cast, heerlijke songs van Alan Menken en een flinke dosis humor. Lachen is dan ook gegarandeerd bij deze musical. Glitter, glamour en habijten vormen een perfecte combinatie voor een swingende en licht hysterische avond uit. Raise your voice, want de Nederlandse productie van Sister Act is niets anders dan Fabulous!

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies