Jorrit Ruijs: Otis maakt Shakespeare toegankelijk voor iedereen

Karina Kroft en Frans Heemskerk bewerkten Shakespeare’s toneel klassieker Othello tot een hedendaagse musical. Op de perspresentatie sprak Musical Reports met acteur Jorrit Ruijs, één van de hoofdrolspelers in deze nieuwe musical.

Het verhaal van Otis gaat over een pasgetrouwd stel dat werkt op een Nederlandse ambassade in Afrika. Alles zit deze newlyweds mee en hun expatleven lijkt één groot feest: ze verdienen vorstelijk, hebben een wild uitgaansleven en gaan alleen maar weekendjes weg. Maar wanneer Otis en niet Jacco een hogere functie krijgt toegewezen en hij Jacco ook nog eens passeert door Michiel een promotie te geven, zint Jacco op wraak. Genadeloos druppelt hij het gif van de jaloezie in het gelukkige huwelijk van Otis en Daphne.

Jorrit Ruijs, die de rol van Jacco vertolkt, is zeker tevreden met wat de cast op de perspresentatie heeft laten zien. Na een week repeteren stond de eerste akte in grove verfstreken. “Na de perspresentatie gaan we  alles achter elkaar zetten, dus dan zien we precies waar ze staan en wat ons  nog te doen staat tot aan de première”, aldus Ruijs.

Het verschil tussen een bestaande productie en een compleet nieuwe productie is als acteur niet heel erg groot, vindt Ruijs. “Het grootste verschil is dat de makers, in dit geval Karina Kroft (schrijfster en regisseuse) en Frank Heemskerk (componist), bij de repetities aanwezig zijn en uitleg kunnen geven over hoe iets bedoeld is of waarom iets op een bepaalde plek is toegevoegd. Daarnaast kun je direct in discussie gaan over de invulling.”

“Vooral de taal is in deze versie compleet gemoderniseerd, niet meer op rijm en hierdoor is het stuk veel toegankelijker. Het plot is grotendeels in stand gehouden; er is echter nog meer intrige toegevoegd, wat nog een diepere laag aanbrengt in het stuk. Ook het toevoegen van muziek geeft uiteraard een extra dimensie.

De overgang van Soldaat van Oranje, met de grootste decors van Nederland, naar Otis, in de kleinste zaal van Nederland, komt voor Jorrit precies op het juiste moment. “Ik speel nog heel graag in Soldaat van Oranje en blijft dit tijdens de repetities ook gewoon doen, maar het is ook heel fijn om met nieuwe teksten te kunnen worstelen en verder te gaan met een nieuwe productie.”

Bekijk hier het videoreport van de perspresentatie van Otis.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies