Karina haalde hoofdrol Otis uit Wie is de Mol

Op woensdag 20 maart 2013 presenteerde de cast van Otis deze compleet nieuwe voorstelling in M-Lab aan de pers. Karina Kroft, regisseuse en schrijfster, vond de perspresentatie zenuwslopend, maar is uiteindelijk erg tevreden. Na een week repeteren is er een hele mooie prestatie neergezet.

De perspresentatie is nu geweest; nog maar een paar weken tot de premiere. Vind je het spannend?

“De komende weken tot aan de première zijn zeker spannend, maar eigenlijk is het maken van deze voorstelling vanaf het begin de hele tijd spannend geweest. In het begin lag de uitdaging in de samenwerking met Frans Heemkerk, vervolgens moesten we maar zien wat voor een stuk er precies uit zou komen, daarna was het uitdagend om te zoeken naar de juiste bezetting voor de rollen en nu komt dus het repetitieproces, met als ultieme spanningsboog de opbouw naar de première.”

Waarom is gekozen om juist van dit verhaal een musical te maken?

“Shakespeare is een van mijn favoriete schrijvers om mee te werken. Othello gaat over jaloezie, wraak, lust en liefde; thema’s die zich heel goed lenen om verder uit te werken in liedjes en groots uit te bouwen. Het wezen van het stuk leent zich hierdoor heel goed voor een bewerking naar een musical.”

Wat zijn de verschillen met de originele versie?

In grote lijnen is deze bewerking trouw gebleven aan het originele verhaal van Othello. Vooral in de personages buiten de hoofdlijnen om hebben wij, Frans en ik, ons veel vrijheden gepermitteerd. De rol van Dennis ten Vergert, Roderick, is bijvoorbeeld een veel grotere rol geworden; van dom hulpje in Othello naar de gestoorde stalker van Daphne in deze versie. Roderick zingt daarbij twee nummers én zorgt voor de komische noot. Verder gaat Esmée, de vrouw van Jacco, in deze versie vreemd met Michiel. Heel confronterend, omdat hij juist iemand anders influistert om hierop te letten, terwijl er onder zijn eigen neus exact hetzelfde gebeurt. Dit is een verhaallijn die in zijn geheel niet in Othello voorkomt en een extra dimensie geeft aan het geheel.

Wat verwacht je dat de echte Shakespeare-kenners van deze bewerking zullen vinden?

“Ik hoop dat echte Shakespeare-kenners vooral de humor van de bewerking in kunnen zien. Hiernaast hoop ik dat ze zaken herkennen (er worden ook gedeeltes van andere Shakespeare producties gebruikt). Het lijkt me fantastisch als iemand na een voorstelling naar me toe komt om te vertellen dat een fragment uit bijvoorbeeld Hamlet op een mooie manier gebruikt is.”

Patrick Stoof als hoofdrolspeler in deze productie is opvallend, omdat hij nog niet eerder iets met musicals heeft gedaan. Hoe zijn jullie tot deze casting gekomen?

Karina lacht: “Ik heb Patrick – net als half Nederland – in Wie is de Mol gezien en de rol eigenlijk geschreven met hem in mijn hoofd, hoewel ik toen nog niet wist of hij uberhaupt kon zingen of interesse zou hebben in de rol. De vriendelijke, joviale en toegankelijke uitstraling van Patrick maakt het heel interessant om te ontdekken hoe het eruit ziet als hij boos is. Toen bleek dat hij ook nog kon zingen én interesse had, kon ik mijn geluk niet op en ik ben dan ook heel trots dat hij uiteindelijk deze rol gaat dragen.”

Brigitte Heitzer moest zich helaas terugtrekken vanwege haar niet te combineren werkzaamheden bij Dial M for Murder. Is het erg balen als zoiets gebeurt?

“Uiteraard is het balen als iemand wegvalt die al lang in het proces meedraait. Ik ging eerlijk gezegd ook met tegenzin naar de audities. Céline (Purcell red.) heeft ons echter compleet weggeblazen en toen ik in de auto naar huis zat was ik er helemaal van overtuigd dat het goed zou komen. Een opluchting en zelfs een soort van euforisch gevoel, waaruit op het laatste moment nog een extra nummer geboren is, speciaal voor Céline geschreven.”

Bekijk hier het videoreport van de perspresentatie van Otis.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies