Yentl komt naar Nederland

Een grootse filmklassieker komt voor het eerst in het theater tot leven. Het verhaal van de film Yentl uit 1983, is bewerkt tot een ‘One Woman Musical’ voor de Nederlandse theaters. Actrice en zangeres Vera Mann treedt in de voetsporen van Barbra Streisand die precies dertig jaar geleden het verhaal en de bijbehorende muziek tot een wereldwijd succes maakte. Yentl beleeft op 10 oktober 2013 haar wereldpremière in de Stadsschouwburg Haarlem en is tot en met januari 2014 te zien in zestig Nederlandse theaters.

Vera Mann vertolkte tijdens haar 27-jarige carrière vele rollen in Nederlandse en Vlaamse theaterproducties en ontving hiervoor maar liefst vijf Musical Awards. Yentl is de tweede solovoorstelling van Vera Mann: “La Streisand heeft mij leren zingen. Ik was als klein meisje mateloos door haar geïnspireerd om zangeres te worden, zong ook moeiteloos alles mee. Heel bijzonder dat ik in mijn 50 jarige kroonjaar één van haar beroemdste rollen mag vertolken! Het lijkt erop dat de cirkel rond is.”

Het boek Yentl van Isaac Bashevis Singer is door de Duitse theatermaker en regisseur Heiko Stang de inspiratie geweest  tot het schrijven van een monoloog voor het theater. Natuurlijk met bewerkingen van de beroemde filmmuziek van Michel Legrand en de al even beroemde liedteksten van Alan en Marilyn Bergman.

De voorstelling vertelt het verhaal over de jonge Joodse vrouw Yentl die na de dood van haar vader de Rabbe kost wat het kost wil studeren in een Yeshiva, de school waar joodse priesters worden opgeleid. Omdat dit als vrouw niet is toegestaan, vermomt zij zich als mannelijke student en is zij in staat de teksten, tradities, subtiliteiten en complexiteiten van de Thora en de Talmoed te bestuderen. Een vermomming met veel gevolgen.

De voorstelling wordt geproduceerd door Blue Sky Theaterproducties op initiatief van AT Theater.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies