Ruud van Overdijk speelt Jezus: “JCS is mijn passiestuk”

Het was net na Pasen maar dat hield de makers van Young Cultural Collective niet tegen om een perspresentatie te organiseren voor de jongste variant van Jesus Christ Superstar. In een industriële setting in een oude havenloods in Rotterdam, met zowel professionals, studenten van Codarts als amateurs. Musical Reports sprak met Ruud van Overdijk, die in deze productie de rol van Jezus op zich neemt.

Jesus Christ Superstar. Het is net pasen geweest. Waarom komt dit juist nu?

“Ik denk dat dit een stuk van alle tijden is. Een stuk wat je altijd kan vertellen, iedereen heeft er wel wat mee. Als je zegt: Jesus Christ Superstar, dan kent zelfs mijn oma het. Het vertelt natuurlijk het lijdensverhaal van Jezus en dat is toevallig rond pasen. Maar eigenlijk is het de omgekeerde wereld: Jesus Christ was nooit van pasen totdat men het van pasen maakte. Dus eigenlijk is het alleen maar gaaf dat ze het nu in september doen. Zeker ook omdat we lekker kunnen repeteren in augustus, dat is altijd een rustige tijd voor ons.”

Als ik me goed herinner wilde je altijd al in deze productie staan…?

“Ja. JCS is eigenlijk mijn obsessie en mijn passiestuk. Ik ben natuurlijk een beetje van het grote toneel verdwenen, redelijk bewust ook, maar toen Jesus Christ langskwam, toen dacht ik wel: het maakt me niet uit wat het is, als ik maar mee mag doen. Ik ben nu 25 en ik heb in mijn leven – op artistiek gebied – de wens om drie dingen te doen, en dat is Judas spelen, Jezus spelen en Pilatus spelen. Eén keer. En of dat nou in een amateurproductie is of professioneel niveau, dat maakt me niet zo veel uit, al hoop ik natuurlijk op het laatste.  Die wens heb ik altijd al gehad. Dat ik nu Jezus mag  spelen, voelt nog een beetje onwerkelijk. Het wordt  écht heel groots opgezet. We staan daar zo met  honderd man te zingen en dat is heel uniek. Tijdens de repetities heb ik vaak al kippenvel. Dan denk ik: Wow, dat ik hier onderdeel van ben. Dat vind ik echt bijzonder.”

Heb je auditie moeten doen, of ben je gevraagd?

“Ik heb wel auditie moeten doen. Wij allemaal trouwens (Na-Young Jeon, Bill van Dijk, Dennis ten Vergert, red.). Ik kende Daniël Cohen gelukkig, anders had ik nooit van het project afgeweten. Ik ben redelijk spiritueel en dit kwam echt op zo’n moment voorbij dat ik dacht: Ik voel dat ik hier iets mee moet doen, of het nu iets wordt of niks. Het was toen echt nog een klein projectje van drie mensen die nog aan het kijken waren hoe ze dit gingen opzetten. Maar als Daniël zich ergens aan verbindt dan is het goed. Toen ik binnenkwam bij de auditie en ik het nummer zong, dacht ik: het klopt allemaal. De dag daarop werd ik  gebeld met de mededeling: we weten eigenlijk één ding zeker, en dat is dat jij Jezus moet gaan spelen. Ik heb toen wel even staan stuiteren. Ik dacht: dit is echt even zoals het hoort te zijn, dat dit mij nu wordt gegund. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Het is geen gangbaar project. Kun je er iets over vertellen?

“Voor ons is het gewoon een professionele productie. De apostelen worden gespeeld door studenten en het hele koor bestaat uit amateurs – in de goede zin van het woord. Het zijn allemaal mensen met passie voor wat ze doen. En verder is het projectmatig. Je hoopt natuurlijk altijd dat het langer gaat spelen dan dat er nu gepland is. Als dit nu gaat werken, dan zeg ik er misschien wel andere projecten voor af, omdat ik dit stuk zo fantastisch vind om te doen.”

Wat voor projecten heb je nog meer lopen momenteel?

“Arthur gaat weer beginnen! Verder ben ik de vaste invaller bij 21 OnAir en zit ik ondertussen in drie bands. Daarnaast ben ik  nu ook een musical aan het arrangeren voor Fanwork. Ik ben dus vooral creatief bezig en dat bevalt me heel erg goed om veel verschillende dingen te doen en vanuit het hart te werken.”

Geen grote producties meer?

“Nee, acht keer per week spelen en daarnaast niks anders meer kunnen doen, daarvoor wil ik te veel. Ik wil groeien, nieuwe dingen doen en ontdekken. Ik zeg nooit nooit, maar momenteel doe ik het liefste projecten zoals deze, waar je echt heel veel uit kunt halen. En in alle eerlijkheid, ik zie mezelf niet in een van de producties die momenteel draaien, of in een productie die volgend seizoen gaat komen. Ik ben heel specifiek qua type en met wat ik kan. Ik denk dat ik een heel goede zanger ben, en daarnaast ben ik ook echt wel een goede speler. Maar je moet mij niet in een ensemble zetten, want ik ben een wanstaltige danser. Als ik begin te zingen of te spelen dan zie je bij mij iets gebeuren maar als ik sta te dansen dan zie je me alleen maar bezig zijn met: Oh god ik sta een dansje te doen. Ik denk dat dat ook komt omdat mijn hart daar niet ligt. Dat is waar ik momenteel op drijf en dat is wat me het meest geluk brengt sinds jaren. Ik voel me nu echt hartstikke goed.”

We moeten er nog even op wachten maar in september is Ruud te zien als Jezus in deze bijzondere productie. Dennis ten Vergert neemt de rol van Judas op zich. Verder wordt Pilatus gespeeld door Bill van Dijk en Na-Young Jeon neemt de rol van Maria voor haar rekening. 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies