Kritiek op toegekende subsidie voor Musical van Vlaanderen

Ondanks een negatief artistiek advies kreeg Musical van Vlaanderen toch subsidie van Joke Schauvliege, de Vlaamse minister van Cultuur. Met 850.000 euro krijgt Musical van Vlaanderen nu een groot deel van de projectsusidies. Verschillende politieke partijen en Hans Bourlon, mede-eigenaar van Studio 100, geven kritiek op de beslissing van Schauvliege.

Waar Musical van Vlaanderen  bij het uitdelen van de structurele subsidies nog naast het geld greep, krijgen ze toch subsidie voor de productie van ‘Assepoester, het tamelijk ware verhaal’. Bourlon is niet blij met deze beslissing van Schauvliege. Studio 100, die geen subsidie krijgt, had namelijk zelf ook plannen voor een musical over Assepoester. Deze stond gepland voor 2014, maar door de verdeling van de subsidies is besloten dat deze productie wordt geschrapt. Minister Schauvliege laat weten dat Studio 100 zeker in aanmerking was gekomen voor financiele ondersteuning, maar dat zij geen dossier hebben ingediend.

Bourlon is niet de enige met kritiek op de beslissing van Schauvliege. Ook coalitiepartner SP.A en oppositiepartijen Groen en Open VLD laten weten het niet eens te zijn met de minister van Cultuur. Zo noemt Groen-parlementslid Bart Caron de beslissing ‘pure vriendjespolitiek’. Parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) zegt dat de bedoeling van de projectsubsidies is dat ze ten goede komen van de kunstenaars. Deze zien nu echter een groot deel van het geld aan hun neus voorbij gaan. Jean-Jacques De Gucht, parlementslid van Open VLD, sluit zich hierbij aan. Schauvliege had beloofd meer geld vrij te maken voor kleine, beginnende organisaties en kunstenaars, maar komt deze belofte niet na door de toekenning van zo’n groot bedrag aan één organisatie.

Minister Schauvliege reageerde op de kritiek en laat weten dat haar beslissing door de hele Vlaamse regering is goedgekeurd en dus ook door de ministers die nu kritiek geven op diezelfde beslissing. Volgens Schauvliege is het toekennen van de subsidie een noodzaak om het genre musical in Vlaanderen te kunnen behouden.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies