Garland & Minnelli: ‘Je gaat van deze dames houden’

De cast van de nieuwe voorstelling ‘Garland & Minnelli’ is voorgesteld aan de pers. De voorstelling vertelt het verhaal van Liza Minnelli (de dochter van Judy Garland & Vincente Minnelli) en Judy Garland. Moeder en dochter kijken in de voorstelling samen terug op hun levens. Marcel Sijm is de regisseur van deze voorstelling. Musical Reports sprak met hem tijdens de perspresentatie.

Er zijn al voorstellingen gemaakt over Garland en Minnelli; waarom is er voor gekozen om een nieuwe voorstelling te maken?
Er is gekozen voor een nieuwe invalshoek, namelijk moeder en dochter en de competitiedrift tussen beide. Tevens gaat de voorstelling ook over je ouder of kind omarmen, en dat vind ik een mooie invalshoek.

De muziek van Garland en Minnelli is wereld beroemt, iedereen kent wel een paar liedjes. Toch zal er ook nieuwe muziek geschreven worden voor deze voorstelling; een opvallende keuze?
Ja je hebt gelijk, we kunnen uren vullen met materiaal van beide dames. Maar ik denk dat we beter terug kunnen kijken naar het verleden van Garland en Minnelli als we de kunstenaars van vandaag  hun ‘ding’ laten doen. Anders heb je het idee dat je naar een museum toe gaat. Daarom hebben we ervoor gekozen om ook muziek van nu in de voorstelling te verwerken.

Zou u de voorstelling beschrijven als een eerbetoon aan Garland en Minnelli?
Als je het twee uur lang over iemand hebt, wie dan ook, wordt het al snel een eerbetoon.  Dit omdat je van de mensen gaat houden, en omdat je er troost in vind. Het zijn hele sterke vrouwen, maar toch laten we ook hun zwakke kanten zien.  Zowel Garland en Minnelli zijn kwetsbaar, iedereen weet van hun eet-, pillen- en drankverslaving. Doordat ze kwetsbaar zijn, ga je ook van ze houden. Als regisseur probeer ik hard te zijn tegen deze personen. Maar tegelijkertijd is het is ook een tribuut.

Janke Dekker en Jelka van Houten vertolken de hoofdrollen in deze voorstelling. Hoe kunnen ze zich het beste voorbereiden op het vertolken van personages die we allemaal al kennen?
We gaan niet proberen Garland en Minnelli ‘na te doen’. Ik zal Janke en Jelka in situaties plaatsen, en ze moeten zich dan verhouden tot Garland en Minnelli. Al ze opkomen zie je dat ze wel min of meer er uitzien als Garland en Minnelli maar dat is het dan ook. Wat ik wel heel graag wil doen is op het podium een scène uit een film met Garland en Minnelli letterlijk op het toneel naspelen. Met dus dezelfde kostuums en maniertjes. Dat lijkt me heel erg leuk.

Deze voorstelling van Janke Dekker Producties gaat in september 2013 in première. Jelka van Houten neemt de rol van Judy Garland voor haar rekening in de nieuwe musical over Judy Garland en Liza Minnelli. Janke Dekker speelt de rol van Liza Minnelli. Het script wordt ontwikkeld door Lars Boom. Naast de bekende liedjes van Garland en Minnelli zijn ook nieuwe, door Theo Nijland geschreven, nummers te horen. 

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies