Songs for a new world: een nieuwe wind door het musicallandschap

In 2014/2015 moet het gebeuren. Songs for a new world komt naar Nederland. Florens Eykemans, Ruud van Overdijk, Roos van Breukelen en Hedwig van Leuven zijn momenteel bezig met de voorbereidingen. Musical Reports sprak met Florens Eykemans en Daniel Cohen. Cohen is door het viertal gestrikt als regisseur en bewerker/vertaler van het stuk.

Songs for a new world (1995, de eerste musical van componist Jason Robert Brown) is geen verhaal van begin tot eind, maar een verzameling songs met één rode draad:  beslissingen nemen. Volgens Florens Eykemans neigt de voorstelling daardoor naar experimenteel theater, maar dan op een commerciële manier. “De uitdaging is om er toch een geheel van te maken,” laat Daniel Cohen meteen weten. “Mijn taak is niet om naar een plot toe te werken, maar om de sfeer goed te laten voelen. Dat is het belangrijkste. Het interessante aan deze versie is dat ik direct veel parallellen zag met het thema en de eigen verhalen van deze acteurs. Dit geeft een bijzonder tintje aan het geheel en zorgt ervoor dat dit een uniek stuk wordt. Florens, Ruud, Roos en Hedwig zijn vier jonge getalenteerde artiesten die een enorme drive hebben om hier een succes van te maken. We zijn samen begonnen met veel praten. Over de nummers, wat is de betekenis van een nummer en hoe kun je dat in je eigen leven plaatsen? Dit is voor mij een ideale manier om te regisseren. Ik kan vanaf het begin aan de slag met de artiesten en gaandeweg ontstaat er iets heel moois.”

Florens Eykemans heeft maar een doel voor ogen: het stuk op een professionele manier op de planken krijgen. “Toen we een kop koffie aan het drinken waren, zijn we eigenlijk op het idee gekomen. We zijn afspraken gaan maken en nu hebben we onze eerste pitch al gehad. Samen met Ezra van Nassauw hebben we enorm hard gerepeteerd.” Songs for a new World was de eerste geschreven en gecomponeerde voorstelling van Jason Robbert Brown. Componist Jason Robert Brown zei over zijn show: “It’s about one moment. It’s about hitting the wall and having to make a choice, or take a stand, or turn around and go back.” Het is een abstracte musical, een serie van songs die allen een connectie hebben met het thema: “besluiten nemen. Een richting kiezen”. In deze Nederlandse versie worden de Amerikaanse thema’s meer naar Nederland getrokken.

Het viertal is aan deze uitdaging begonnen, omdat zij terug willen naar de basis: mooie producties brengen die ergens over gaan. “Waarom we voor dit vak hebben gekozen moet duidelijk worden op de planken. We houden van het vak.” Ze zijn niet bang dat de persoonlijke invulling die zij aan het stuk gegeven hebben ervoor zal zorgen dat het bereik kleiner wordt.” Iedereen heeft wel een dergelijke situatie in zijn of haar eigen leven meegemaakt en doordat de vier invalshoeken zo verschillen verwachten we juist heel veel bereik te creëren.”

Waar en wanneer Songs for a new world te zien zal zijn is nog niet bekend. Het streven is dat er volgend jaar 35 voorstellingen door heel Nederland gespeeld worden.

Geïnteresseerde sponsoren kunnen mailen naar info@fe-productions.com

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies