War Horse: Een magische voorstelling die je niet mag missen

Onlangs kondigde Stage Entertainment een Nederlandse productie van de internationale toneelhit War Horse aan. Een voorstelling die op dit moment onder andere te zien is op het Londense West End. Voor Musical Reports een goede reden om naar Engeland af te reizen om te zien wat wij in Nederland kunnen verwachten.

War Horse is een toneelproductie van het Engelse National Theatre. Het verhaal van War Horse vindt echter zijn oorsprong in het gelijknamige kinderboek van Michael Morpurgo (1982). Dit kinderboek was/is een echte bestseller. Toen Morpurgo hoorde dat er plannen waren voor een toneelbewerking van zijn boek, dacht hij: “Ze moeten wel gek zijn als ze een toneelbewerking van dit boek willen maken.”

Hoe ver had de auteur er naast kunnen zitten? De toneelbewerking was een regelrecht succes. Na twee speelperiodes in het Olivier Theater (van het National Theatre) verhuisde de productie naar West End, waar de voorstelling avond aan avond is uitverkocht. In 2011 opende de Broadway productie. In 2012 volgden producties in Canada, Australië en een nationale tour door de Verenigde Staten. In 2013 opende de productie in Berlijn en er staat een tour door Groot-Brittannië op stapel.

Als je de voorstelling ziet, zul je niet direct zeggen dat het bronmateriaal een kinderboek betreft. Er wordt een volwassen verhaal verteld. Een mooi en emotioneel verhaal over de band tussen mens en dier. Een verhaal dat zich ontvouwt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Als Ted Narracott beschonken van een veeveiling thuiskomt met een veel te duur betaald veulen in plaats van een boerenpaard, zit de familie Narracott opgescheept met een probleem. Zoon Albert krijgt de taak toegewezen het dier te verzorgen en te trainen, zodat het verkocht kan worden als het oud genoeg is, om zo iets van het verloren bedrag terug te krijgen. Langzaam groeit de band tussen de jongen en het veulen, Joey genaamd. Ze zijn onafscheidelijk. Tot Engeland betrokken raakt in de Eerste Wereldoorlog en Joey, inmiddels is opgebloeid tot een prachtige volgroeide ros, door Ted wordt verkocht aan het leger. Wat volgt is een emotionele reis van mens en dier ten tijde van een bloederige strijd.

Juist in die emoties ligt de kracht van War Horse. Niet in grootsheid van scènes of decors, maar in de echtheid van de emoties van de personages. Met name in die van het hoofdpersonage van de voorstelling: Joey. De manier waarop de paarden tot leven gebracht worden op het toneel is niets anders dan indrukwekkend. Zonder moeite neemt het dier – dat geen woord spreekt – het publiek mee op zijn reis.

Het National Theatre is er, samen met het Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, in geslaagd om middels poppenspel de paarden uit het verhaal levensecht ten tonele te laten verschijnen. Een volwassen paard wordt in de voorstelling tot leven gebracht door drie poppenspelers. Drie mensen die één worden. Deze spelers bereiken het allerhoogste niveau van samenwerken. Er staan geen drie poppenspelers op het toneel, maar één indrukwekkend paard. Alles klopt, tot in het kleinste detail: van een kleine huivering tot galop en van ademhalen tot uitbundig gehinnik. Dit magische aspect maakt deze voorstelling tot één van de meest bijzondere theaterervaringen van dit moment.

Grootse decors worden niet gebruik in deze voorstelling. Op een strook gescheurd papier boven het toneel worden schetsen geprojecteerd om locatie en tijd duidelijk te maken. Schetsen die afkomstig zijn van één van de personages uit de voorstelling. De voorstelling heeft een sterke muzikale score. De muziek klinkt veelal filmisch. De gezongen stukken hebben een typische Engelse “Folk” sound. Maar evenals de instrumentale nummers, dienen ook deze nummers ter ondersteuning en zorgen ze voor de juiste toon van een scène.

In 2008 won de voorstelling zes Olivier Awards (belangrijkste Engelse theaterprijzen), waaronder de prijzen voor beste toneelstuk en beste regie. Op Broadway sleepte de productie maar liefst vijf Tony’s (belangrijkste Amerikaanse theaterprijzen) in de wacht. Ook hier won de productie de prijzen voor beste toneelstuk en beste regie. Met de belangrijkste theaterprijzen ter wereld op zak, kunnen wij gerust zeggen dat War Horse een voorstelling is die je niet mag missen. Dit is één van die zeldzame voorstellingen waarbij de magie van theater hoogtij viert en iedereen betovert.

Wanneer en waar de Nederlandse productie van War Horse te zien zal zijn, is nog niet bekend (klik hier voor de officiële website). Kan je niet wachten? Dan is de productie op dit moment te zien op West End (New London Theatre) of in Berlijn (Theater des Westens).

In 2014 zal de voorstelling live gescreend worden in bioscopen over de hele wereld (lees hier meer over de bioscoop screening).

Bekijk hieronder de trailer van de West End productie.

Deze functionaliteit is uitgeschakeld.
Accepteer cookies om van deze functie gebruik te kunnen maken.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies

Bekijk ook de 19 minuten durende making-off:

Deze functionaliteit is uitgeschakeld.
Accepteer cookies om van deze functie gebruik te kunnen maken.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies