Mensen die duizend keer dezelfde foto maken, dat fascineert mij mateloos

Voor het vierde jaar op rij brengen Allard Blom en consorten een nieuwe eigen productie. Dit jaar is het thema ‘Fans’. Deze nieuwe Nederlandse musical, genaamd Handjes in de lucht, draait om vier (doorgedraaide) fans van volkszanger Ruud Ringo die één nacht thuis bij hun idool mogen doorbrengen.

Het thema ‘Fans’ fascineert Allard Blom, de schrijver van de voorstelling. “Toen wij vorig jaar ‘Alles of iets’ speelden in theater De Engelenbak wist ik al dat ik het jaar daarop iets met fans wilde doen. Ik ben een trouwe kijker van het televisie programma ‘Fans’. Ik vind dat super leuk. Mensen die duizend keer dezelfde foto maken, dat fascineert mij mateloos. Hoe vaak kun je naast iemand bij een uitgang op de foto gaan? Dat snap ik niet, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Ik vind het wel heel intrigerend dat andere mensen dat wel hebben”

Niet alleen het programma ‘Fans’ heeft als inspiratiebron gediend voor de inhoud van deze voorstelling. Zo heeft Allard zijn collega’s gevraagd naar hun ervaringen met fans. Een voorbeeld hiervan dat de voorstelling heeft gehaald is een ge-Ministeckt portret. Hein Gerrits heeft echter niet zulke heftige ervaringen met fans gehad als zijn personage Ruud Ringo. “Dat valt allemaal wel mee. De foto’s en de handtekeningen die ken ik wel, maar niet het exorbitante gedrag dat de fans in de voorstelling laten zien.” Alexandra Alphenaar is zulke extreme fans ook nog niet tegengekomen. “Mijn fans zijn allemaal redelijk normaal, ik weet ook niet of zulke fans ook echt bestaan. ”

“De personages zijn geschreven op de acteurs”, vertelt Hein. Allard vult aan: “Ik ken deze mensen allemaal heel goed en weet hoe ze op zijn leukst zijn. Zo is Alexandra Alphenaar als de lijzige Annechien super grappig en ik weet dat als ik van Ara Halici (Bert) een lichte autist maak, dat hij dat heel grappig kan spelen.” Hein vindt het leuk om een keer op deze manier over de top te gaan. “Het is alleen wel belangrijk dat dit op een respectvolle manier gebeurt. Als je de reacties van de zaal hoort denk ik dat we dat wel goed doen.”

Alexandra vindt het heel leuk om in de huid te mogen kruipen van een extreme fan. “Dit personage dat ik speel is zo anders dan hoe ik normaal ben. Dat is zo leuk om te spelen, ik kan u een keer heel iets anders laten zien. Het mes dat mijn personage in haar tas heeft is een heel fijn attribuut. Je merkt dat ik daarmee een soort van attentie wek bij het publiek waardoor zij denken: zij wordt nu wel heel erg eng.”

Hein denkt niet dat het een risico is om een voorstelling over fans te maken. “Ik denk juist dat het wel leuk is. Dick van den Heuvel (regie) heeft ook vanaf het begin gezegd: We moeten dit serieus doen. Je kunt wel gewoon lekker gek doen, maar dan ben je na tien minuten klaar. Je moet die karakters geloofwaardig neerzetten. Je moet het wel serieus doen.”

Handjes in de lucht is een zeer geslaagde musicalcomedy met fijne muziek van Jeroen Sleyfer. De voorstelling staat bol van humor en er wordt flink de draak gestoken met het principe ‘Fans’, maar ook de volkszanger komt er niet makkelijk vanaf. Handjes in de lucht is te leuk om te missen.

Handjes in de lucht is alleen nog op zondag 23 juni 2013 te zien in het Amsterdamse Werkteater (www.werkteater.nl).

Poster Handjes in de lucht

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies