Klaas Vaak deelt dromen uit in Theater de Efteling

In Theater de Efteling ging onder toezicht oog van honderden kinderen in pyjama de voorstelling Klaas Vaak in première. Na matige successen als The Sound of Music en Kruimeltje richt de Efteling zich nu op eigen producties, en met succes.

Klaas Vaak (Diederik Rep) bezorgt alle kinderen en de bewoners van het Sprookjesbos al jaren de mooiste dromen. Met behulp van zijn zandkabouters zorgt Klaas Vaak voor het magische slaapzand. Maar dan blijkt het slaapzand goed meer te werken, wie zou hier achter zitten? Klaas Vaak, de Uil (Willem-Jan Stouthart) en de nieuwe Zandkabouter (Hein Gerrits) besluiten op onderzoek te gaan.

De kleine hoofdcast (aangevuld met verschillende kinderen) is één van de sterkste componenten van de voorstelling. Diederik Rep ziet er door zijn kostuum en de pruiken niet alleen fantastisch uit, ook weet hij op een aandoenlijke wijze zijn personage vorm te geven. De hulpjes van Klaas Vaak, de Uil en de Zandkabouter, worden vertolkt door Willem-Jan Stouthart en Hein Gerrits. Beiden hebben humor, maar ook gevoel voor het vermaken van de allerkleinsten en hun ouders. Tenslotte moeten Eline Schmidt en Karel Simons genoemd worden als Heks en de kat Nachtschade. Het duo zet op een komische wijze hun rollen neer, maar doet dit zonder hysterisch te worden. Schmidt als Heks mag vocaal ook lekker uitpakken, met als gevolg dat de allerkleinsten in de zaal even bij papa en mama op schoot kruipen… Grote complimenten voor Karel Simons die zijn rol als kat tot in de kleinste details vorm weet te geven.

De kostuums zijn prachtig, hoogtepunten zijn de kostuums van Klaas Vaak en de kat. Het decor is onopvallend en niet veelzeggend. Door gebruik te maken van grote halve waaiers kan men het decor snel aanpassen, maar het is alles behalve indrukwekkend of podiumvullend. Met uitzondering van de slotscène straalt het decor weinig uit, een gemiste kans.

Het verhaal van Allard Blom met de muziek van René Merkelbach heeft een juiste balans en met een dik uur heeft de musical precies de juiste speelduur. De voorstelling bevat verwijzingen naar Efteling-personages en bekende muziekjes en deuntjes. Dit maakt de voorstelling perfect als parkshow. Echter bleek dat de voorstelling na een kleine week van try-outs nog niet helemaal klaar was voor de première. Verschillende overgangen en scènes voelden soms wat traag aan en om de aandacht van kinderen vast te houden zou het geen kwaad kunnen om hier nog eens kritisch naar te kijken.

Klaas Vaak heeft een ijzersterke cast en in combinatie met de leuke muziek is het zeker de moeite waard om een dagje Efteling af te sluiten in het theater. Hopelijk krijgt de voorstelling nog wat meer vaart, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Voor de allerkleinste Eftelingbezoeker zijn sommige scènes misschien te spannend, maar de gemiddelde kleuter, kind en ouder zal zich prima vermaken met de dromen van Klaas Vaak.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies