Jersey Boys moet het vooral hebben van de nostalgie

Zondagavond ging de musical Jersey Boys in première in het Beatrix Theater in Utrecht. De musical, die gaat over het ontstaan van de band Frankie Valli and the Four Seasons, moest het vooral hebben van de liedjes, die voor vele generaties herkenbaar zullen zijn. Die nostalgie (het ‘kent-u-deze-nog-gevoel’ is vrij hoog) is leuk, maar de talloze hits zijn echter niet genoeg om deze productie direct tot een hit te maken.

Jersey Boys vertelt het waargebeurde verhaal van Tommy Devito, Nick Massi, Bob Gaudio en Frankie Valli. Vier jongens uit een arme wijk in New Jersey tijdens de jaren ’60. Tommy is de leider van een stelletje ongeregeld dat onder een straatlantaarn hits staat te zingen van popbands uit die tijd. De jongens hebben drie opties; ze gaan in het leger, ze duiken de onderwereld in of ze kiezen voor een carrière in de muziekbusiness. Ze kiezen voor het laatste. Tijdens een optreden in een lokale bar haalt Tommy Frankie Valli binnen. Later sluit ook liedjesschrijver Bob Gaudio zich bij de groep aan. De mannen krijgen een producer en wat er daarna gebeurt, is geschiedenis. Toch is het niet alleen een verhaal van talloze hits. De connecties van Tommy met de onderwereld blijven hen achtervolgen en ook privé gaat het de mannen niet altijd voor de wind.

Voornamelijk in de eerste akte is het verhaal vrij mager. Er zijn weinig emoties voelbaar. Tommy Devito (gespeeld door René van Kooten) vertelt het verhaal van het ontstaan van de band. Het acteerwerk is bij tijden niet heel overtuigend waardoor het publiek niet heel erg wordt meegetrokken in het verhaal. Het verschijnen van producent Bob Crewe (Barry Beijer) brengt wat meer dynamiek in het verhaal. Door zijn rol als übernicht zorgt hij voor vrolijkheid en gaan er regelmatig lachsalvo’s door de zaal. Iets wat daarvoor geheel ontbrak. Qua zang is deze productie geweldig gecast. De Vlaamse acteur Tim Driesen is sterk in zijn rol als Frankie Valli. Zijn hoge noten, die gelijkwaardig zijn aan de Bee Gees, zijn fenomenaal. Zijn Vlaamse tongval is voornamelijk in de tweede akte goed hoorbaar, maar zeker niet storend. In de tweede akte maakt hij ook wat betreft acteren grote sprongen. Zijn spel is indrukwekkend en zorgt ervoor dat menig toeschouwer een traantje wegpinkt tijdens een scène waarin hij hoort dat zijn dochter is overleden.

Het decor is redelijk simpel. Een metalen stellage vormt de basis en door middel van een enkel decorstuk en verscheidene projecties wordt de tijd en locatie aangegeven. De Popartprojecties vormen een mooi geheel met de liedjes. Ook de liveprojecties van televisieoptredens zijn leuke moderne toevoegingen samen met oude publieksbeelden.

Jersey Boys is zo’n musical waarbij het publiek moeite zal hebben om stil in de stoel te blijven zitten. Covers van nummers als ‘Beggin’ en ‘Oh what a night’ zorgen ervoor dat een groot publiek wordt aangesproken. Maar als deze publiekstrekker wil voldoen aan de verwachtingen, zal er nog even gesleuteld moeten worden aan sommige scènes.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies