Flashy ‘Flashdance’ swingend in première

Stadsschouwburg Tilburg vormde op 29 september het decor voor de Nederlandse première van Flashdance de musical. Nadat de voorstelling op West End te zien is geweest is deze volledig onder handen genomen. Alvorens de productie in Nederland te zien zou zijn, stond er een première op Broadway gepland. Deze is echter uitgesteld tot 2014. Voor nu kunnen we alvast van deze productie genieten in eigen land.

De meesten mensen zullen de filmklassieker uit de jaren ’80 kennen. Het verhaal is gelijk gebleven; een verhaal over het najagen van dromen. Alex werkt in een staalfabriek, maar voelt zich eigenlijk pas echt tot leven komen als ze ’s avonds in een club kan dansen. Het liefst wil zij hier fulltime mee aan de slag, maar daarvoor moet ze eerst een dansopleiding volgen. Na veel aanmoediging meldt ze zich uiteindelijk aan en mag ze auditie doen.

Anouk Maas steelt in deze productie in alle opzichten de show. Haar danskwaliteiten zijn fenomenaal, maar ook in haar spel en zang zet ze een overtuigende Alex neer. Na de spectaculaire solo op het einde – in de film uitgevoerd door 5 verschillende dansers (waaronder 1 man), hier doet Anouk het helemaal alleen – krijgt ze een minutenlang aanhoudend welverdiend applaus. Carry Tefsen brengt tijdens het gehele stuk een prettige rust. Ieder handgebaar, iedere gezichtsuitdrukking klopt en iedere zin wordt met de juiste intonatie uitgesproken. Subliem spel, wat het stuk telkens eventjes naar een hoger niveau tilt. Jim Bakkum speelt zijn personage naturel en blijft dicht bij zichzelf. Daarnaast lijken de songs in deze voorstelling hem goed te liggen.

Marjolein Teepen maakt indruk met haar sterke uitvoering van “I love Rock & Roll” en Rubiën Florens Vyent heeft een prachtige stem waarmee ze iedereen verrast, maar ook Jantien Euwe overtuigt. Hiernaast is het ensemble ronduit fantastisch. De choreografieën van Roy Julen mogen ook zeker niet vergeten worden. Vooral de slowmotion moves, perfect tegelijkertijd uitgevoerd door alle dansers, zijn spot on. Hiernaast mogen alle dansers meermaals hun eigen specifieke kwaliteiten showen, wat leidt tot een explosie van spectaculaire solo’s en gave groepschoreo’s.

De bekende nummers uit de film worden afgewisseld met meerdere nummers die speciaal voor de musical geschreven zijn. Alhoewel de klassiekers niet veel toevoegen aan het verhaal, voelen deze heerlijk vertrouwd en zwepen ze iedereen lekker op. De nieuwe nummers werken wel ondersteunend en hebben meer een musicalsound en zijn minder memorabel dan het handje vol hits dat in de voorstelling is verwerkt. De nieuwe nummers zijn goed vertaald door Allard Blom, wat ervoor zorgt dat de teksten natuurlijk lopen en goed aanvoelen.

Flashdance is een heerlijke feelgoodmusical, vergelijkbaar met een goede romantische komedie waar je lekker bij weg kunt dromen. Er is net genoeg verhaal om te blijven boeien, meer dan genoeg energie om de zaal op te zwepen en vooral heel veel talent. Een flashy productie die de moeite waard is om te bekijken, zeker voor de liefhebbers van “So You Think You Can Dance”. Want Flashdance swingt!

Flashdance reist nog tot en met eind januari 2014 door het gehele land.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Bekijk ook ons fotoreport van de première: Première Flashdance

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies